Indretning med designerklassikere

Indretning med designklassikere i lejebolig

Det tager tid at søge bolig. Når drømmeboligen endelig er fundet, så venter endnu et projekt. Projekt boligindretning. Men det er jo den sjove del!

Indret med designerklassikere

Dansk design er verdensberømt for klassikere som Ægget, Poeten og Koglen. Disse ikoner har dog flere årtier på bagen, så hvordan passer de egentlig ind i et nutidigt og moderne hjem? Det kan du få svaret på her, hvor Rikke Ulsøe, som blogger på katoni.dk, giver dig en række tips til at indrette med designerklassikere.

”Når en genstand har klassikerstatus, er det fordi, designet er tidløst og transcenderer flygtige tendenser. Derfor giver det god mening at investere i en designerklassiker. Alligevel kan der for nogen opstå problemer, når man så får møblet eller lampen hjem, og den skal passe ind blandt tidens trends og nutidige ting fra IKEA, HAY eller noget tredje.”

Det behøver dog slet ikke at være svært – tværtimod!

Her får du 5 tips fra Rikke Ulsøe, til at skabe en tidsvarende og personlig indretning med danske designikoner.

Sæt dit personlige præg

”Designerklassikerne har været elsket i generationer, og det betyder, at de efterhånden står i en del hjem. Derfor er det vigtigt, at man tilføjer et personligt touch, og på den måde gør indretningen til ’sin egen’. Det stilfulde Montana Reolsystem, som Peter Lassen udviklede ud fra et gennemtænkt matematisk princip, er et perfekt eksempel på et møbel, man kan sætte sit eget præg på. Fyld rummene ud med genstande som loppefund og dine yndlingsbøger for at tilføje noget personlighed.”

Vær ikke bange for farver

”Når man investerer i et designermøbel, er det fristende at gå efter det sikre valg. Alligevel kan det være en god idé at vove pelsen med en mere utraditionel farve. Det giver nemlig et frisk og ungdommeligt udtryk og liver op i stuen på en cool måde. Her er det Arne Jacobsens berømte stol Svanen, som han designede i slutningen af 1950’erne til Royal Hotel i København. Når formgivningen er så klassisk, som den er med Svanens, kan den sagtens holde til en iøjnefaldende farve.”

Lad håndværket træde frem

”Noget af det, der adskiller designklassikerne fra møbler fra lavprisbolighuse, er håndværket. Hans J. Wegners smukke y-stol fra 1949 er muligvis et af de bedste eksempler på et håndværksmæssigt mesterværk. Der er mere end 100 led i fabrikationen, som bl.a. tæller sædet, der bliver flettet i hånden af 120 m papirsnor. Med så overlegent et stykke håndværk er det en god idé at sætte en neutral, hvid bordplade til, så stolene virkelig kommer til deres ret.”

Skab en hyggelig stemning

”Med lækre designerklassikere er du (næsten) sikret god stil. Men den hyggelige stemning, som skaber et hjem, er ikke givet. En rar belysning, grønne planter og inspirerende billeder er alle elementer, som er med til skabe en god stemning. Verner Pantons gulvlampe Panthella fra 1971 giver et stemningsfuldt lys, idet både foden og skærmen fungerer som lysreflektor. Den er her sat sammen med detaljer som en farvestrålende plaid og fine billeder på væggen. ”

Kombiner med nyere design

”Selvom designerklassikere er tidløse, kan det give god mening at kombinere dem med nutidige trends og design for at skabe et moderne udtryk. Her er Kaare Klints Safaristol stylet med en kelimpude, der repræsenterer den etniske trend i boligindretning, som er populær i dag. Ved siden af Safaristolen finder man HAY’s sidebord Don’t Leave Me, og på den måde er der tale om en god balance, hvor en designerstol fra 1933 får fint selskab af et nyt bord og moderne boligtendenser.”

Har du fået mod på at tilføje en designerklassiker eller to til dit hjem, men synes, at prisen virker lige lovlig høj? Så kan det være en god idé at holde øje med auktioner, antikvitetsforretninger og lignende. Fordelen ved at købe secondhand er, at mange af møblerne har mere karakter, når de er blevet brugt og fået patina. God jagt!

God fornøjelse med indretningen af dit nye (eller gamle) hjem!