Rengøring af din lejlighed ved fraflytning

Guide-til-rengoering ved fraflytning

Enhver lejer frygter at miste sit depositum, når de skal flytte fra sin lejebolig.  Du vil selvfølgelig gerne have så mange penge tilbage som overhovedet muligt – men hvordan gør man rent? Der skal gøres rent ved fraflytning, og her vil vi prøve at hjælpe dig, så du kan mindske fraflytningsudgifterne.

Der er mange måder at gøre rent på, og der er et hav af remedier, men nu vil vi gennemgå, rum for rum, hvad der virker for os her ved BoligPortal.

Rengøring af badeværelse

Når du skal rengøre badeværelset, er der rigtig mange tips og tricks til at fjerne kalk fra badeværelset, og det er forskelligt, hvilke præferencer man har.

Rengøring af toilettet

Når toilettet skal gøres rent, er det en god idé at være konsekvent med børsten. Hvis man bruger børsten hver dag (uden WC-rens), kan man spare sig selv for meget besvær i sidste ende, men hvad hvis både kalk og okker har sat sig?

  1.  Fjern Vandlås med toiletbørste (skub vandet).
  2. Sprøjt din WC-rens rundt i kummen og lad det sidde i 30. min.
  3. Skyl efter.
  4. Hvis dette ikke har taget okker og kalk, så prøv nogle gode syreholdige produkter såsom eddikesyre og citronsyre (husk at følge anvisninger på produktet, du benytter).
  5. Hvis dette ikke hjælper eller du ikke er tålmodig nok, kan du altid bruge en WC-skurestick (100% glas).

Med disse remedier, burde du snildt vinde kampen over okker og kalk.

Uddybende forklaring:

Du kan nu starte med at fjerne vandlåsen i toilettet. Det gør du ved at “skubbe” vandet med børsten – så skulle vandet gerne forsvinde fra kummen. Derefter tilføjer du kalkfjerneren, som du lader sidde i ca. 30 min. 

Når de 30 min. er gået, kommer du tilbage og skrubber toilettet godt med børsten og skyller efter. Hvis dét ikke har taget det, kan du altid finde en kraftigere kalkfjerner eller finde nogle gamle “husmor tricks”, men hjemme hos mig, der bruger vi altid en WC-Skurestick, som er lavet af 100% glas. Denne bruger du til at skrubbe kalken væk. Jeg garanterer dig, at efter et par minutter med sådan en badboy, så er dit toilet lysere end din fremtid!

Rengøring af badeværelse håndvask

Rengøring af brusekabinen

Om det er glas eller fliser, kan det være en pestilens at få alt kalken af, når der skal gøres rent. Men bare rolig det er der råd for. Hvorfor skulle du ellers være her?

Hvis du ikke allerede har set det, så er dette trick blevet voldsomt populært – og med god grund! Og det bedste af det hele? Det er møg nemt at lave – du skal blot bruge:

  • 2 dele citron opvaskemiddel (citron grundet den lavere pH-værdi)
  • 1 del 32% eddikesyre
  • Forstøver
  1. Skyl brusekabine med vand
  2. Sprøjt blandingen på overfladen
  3. Brug en skuresvamp til at gnubbe blandingen på overfladen
  4. Lad det sidde i 30. min.
  5. Skyl godt efter med vand

Tip: Gør dette ved gulvet efter du har taget alle sider i brusekabinen. Hvis du sprøjter det på gulvet samtidig, skal du skøjte på sæbe og eddike, og det skal ikke hedde sig, at vores råd fik dig til at falde i badet. 🙂

Uddybende forklaring:

Du blander opvaskemiddel og eddikesyre i forstøveren og blander det forsigtigt ved at rotere flasken (ikke ryste, ellers skummer det). Når du har brygget dit vidundermiddel, tager du det med ud i dine bruseniche, hvor du først skyller overfladerne godt med koldt vand inden du sprøjter det på.

Tag derefter en svamp og begynd at gnubbe det på overfladen (ved fliser, sørg for at du også kommer godt ind i fugerne). Lad det sidde i 30. min, hvorefter du skyller det af med vand.

Rengøring af køkken

Ah, køkkenet – et yndlingsrum. Det er jo her alt maden tilberedes! Men med alt den madlavning, bliver køkkenet også hurtigt beskidt. Det er både din ovn, din emhætte og sikkert også toppen af dine køkkenskabe (fedt og støv samler sig… Føj).

Rengøring af ovn

Rengøring af ovn

Hvis du ikke har en ovn med hverken pyrolyse eller katalyse, så skal der lidt knofedt til at gøre din ovn rent… eller skal der?

Der er faktisk en måde, hvorpå du kan gøre processen væsentlige lettere. Alle de fedtpletter og madrester forsvinder nemt med denne løsning: Fast brun sæbe eller krystalsæbe om man vil. Denne skal helst være af en høj pH-værdi, altså basisk, så den har lettere ved at opløse alt fedtet i ovnen.

  1. Fjern rist, plade og ovnribber.
  2. Smør godt ind i krystalsæben (hvis rist, plade og ovnribber også er beskidte, smøre du også disse ind).
  3. Lad ovnen stå natten over smurt ind i sæbe.
  4. Sørg for at få en god nats søvn.
  5. Nu er du frisk og veludhvilet, så nu tørrer du ovnen af med en våd klud.

Til sidst tørrer du ovnen af med en tør klud og sørger for at alle sæberester er væk.

Husk at ovnen ikke kun bliver beskidt indeni og ovenpå, men der ophober sig en masse snavs bagved den. Hiv ovnen ud fra væggen og få rengjort godt og grundigt bagved (hvis det er muligt at rykke på ovnen).

Tip 1: Inden du går i gang med dette, så undersøg om din ovn kan tåle brun sæbe.

Tip 2: Ifølge Claus Jørgensen fra forbrugerrådet Tænk kemi, kan du også smøre ovnen ind i sæbe, tænde ovnen på 100 grader og slukke så snart sæben begynder at boble. Dette skulle efter sigende også være effektivt, men vi har dog ikke erfaring med det.

Rengøring af emhætte

Rengøring af emhætte

Din emhætte kan altså godt blive klam. Du bør faktisk rengøre den jævnligt, da tilberedning af mad gør, at der sætter sig fedt fast i dit emhættefilter. Med tiden vil den også blive mindre effektiv, så rengør den nu jævnligt. Men hvordan gør man det?

  1. Fjern emhættefilteret
  2. Læg det i en balje, hvori du putter opvaskemiddel og kogende vand i.
  3. Lad det trække i 30 min.
  4. Skrub det med en svamp til skidtet er væk.
  5. Læg til tørre eller tør af med et viskestykke.

Nogle emhættefiltre kan tåle at komme i opvaskemaskinen, f.eks. aluminumsfiltre (bemærk, at denne kan blive misfarvet). Er filtret lavet af stål, kan det også tåle at komme i opvaskemaskinen.

Hvis dit emhættefilter er lavet af fibermateriale, skal denne skiftes ud en gang imellem. Der er dog delte meninger om hvor ofte, men hvis du synes at dit filter er meget fedtet til, er det nok på tide at skifte det.

Rengøring af køleskabshylder

Rengøring af køleskab og fryser

Når du har fået flyttet alle dine ting og tømt dit køleskab, er det tid til at gøre rent her.

  1. Tag alle hylder ud af køleskaber. Faktisk, tag alt ud af køleskabet, som kan tages ud. Det vasker du op i vand og sæbe, skyller godt efter og tørrer af.
  2. Put hylder og diverse ting tilbage i køleskabet. Luk ikke lågen.
  3. Fryseren skal afrimes. Hvis der er meget rim i fryseren, kan du med fordel lægge et viskestykke ind i fryseren, når denne slukkes, så viskestykket suger noget af den smeltende is.
  4. Når fryseren er afrimet tørrer du den af med en våd klud, så den selvfølgelig skinner.
  5. Når både køleskab og fryser er gjort rent, lader du begge låger stå åbent. Hvis du lukker dem, kommer de hurtigt til at lugte indelukket og skal rengøres forfra.
Rengøring af vandhane

Rengøring af vandhane

Hvis din vandhane er kalket til, skal du bare købe en Limey. Denne fylder du op med kalkfjerner (nogle bruger også den mørke lagereddike) og derefter sætte på vandhanehovedet. Hvis sådan en Limey ikke passer til din vandhane, kan du også tage en lille pose eller ballon (hvis du har sådan nogle liggende) og gøre samme trick. Bruger du en pose, skal du lige huske en elastik, så du kan fastspænde posen rundt om vandhanen.

Rengøring af værelser

Her kan det være noget lettere at gøre rent, da du ikke skal bøvle med stegefedt fra mad eller kalk og okker. Men her er det vigtigt at du kommer godt omkring og rundt i alle afkroge.

Rengøring af lister

En ting som er let at glemme, er gulvlister. Her kan du bruge noget alm. rengøringsmiddel og noget varmt vand.

Tip: Vent med at gøre dette til, at lejligheden er tømt, så møbler eller lignende ikke står i vejen.

Rengøring af loftet

Husk at få fjernet alt spindelvæv og evt. tørre loftet af, hvis der er behov for dette.

Rengøring vinduer og spejle

Husk at pudse vinduer og spejlene, så de er pæne og rene.

Tip: Hvis du er smart, gemmer du lidt kondensvand fra tørretumbleren inden fraflytning. Så bruger du det vand til at pudse med. Hvis du gør det, undgår du striber af kalkrester.

Rengøring af gulv

Hvordan og hvor svært det er at gøre sit gulv rent, afhænger af hvilken type gulv der er tale om. Men vi gennemgår de typiske: Laminatgulv, oliebehandlet trægulv og linoleumsgulv

Laminatgulv bliver vist ikke meget lettere. Der er ingen grund til at gøre det kompliceret. Brug en moppe og noget varmt vand blandet med noget universalrengøringsmiddel. Det kommer du langt med. Dog skal du passe på med ikke at bruge for meget vand. Hvis der er revner eller huller i laminatgulvet, siver vandet ned og det kan resultere i buler i gulvet.

Linoleumsgulv er også relativ nemt at gøre rent. Dog skal du huske, at linoleum er et naturmiddel og som sådan, tåler det ikke sæbe/rengøringsmiddel med en pH-værdi over 9

Oliebehandlede trægulve bør du altid vaske i specialsæbe. En hurtig google-søgning kan hjælpe dig med, hvilken sæbe er den rette for dig (f.eks. Trip Trap Woodcare). Til sidst: en tommelfingerregel er, at du bør pleje dit trægulv med nogle plejeolier ca. hver 6. måned.

Skulle dit gulv have fået en ridse eller hakker, kan du tage et stykke vat og gøre det vådt, hvor du derefter placerer den på ridsen/hakken og lader den ligge til vattet er tørt, skulle gulvet gerne suge væsken til sig og hæve sig. Dette gør sig også gældende ved ubehandlet trægulv.

Ubehandlet trægulv er rigtig populært, og med god grund. Det er nemlig rigtig flot, eller det kan det hvert fald være. Inden du går igang med at vakse gulvet, bør du undersøge

Obs: Universalrengøring indeholder ingredienser, der opløser fedt. Dette må ikke bruges på et oliebehandlet trægulv.

Tip: Støvsug altid gulvet først, så du ikke risikere at ridse gulvet, når du vasker det.

Tjekliste: Rengøringsliste ved fraflytning

Har du husket alt? Her får du et hurtigt overblik over de steder du skal rengøre inden fraflytningssyn.

Badeværelse:

  • Toilettet
  • Brusekabine/badekar (husk brusehoved)
  • Håndvask
  • Spejle
  • Ind- og udvendige skuffer 
  • Vinduer
  • Gulv

Køkken:

  • Emhætte (husk filter)
  • Køleskab og fryser
  • Ovn (husk rist, plade og ovnribber)
  • Opvaskemaskine
  • Komfur
  • Vandhane 
  • Bordplader
  • Ind- og udvendige skuffer og skabe
  • Vinduer
  • Gulv

Værelser:

  • Lister
  • Loft (tjek for spindelvæv)
  • Vinduer
  • Gulv

Og til sidst, husk nu at lufte godt og grundigt ud under rengøringen! Nu er du klar til (forhåbentligt) at undgå større omkostninger i forbindelse med fraflytningen fra din lejlighed.

Vi ønsker dig rigtig god rengøring! 😊

Hvad skal rengøres ved fraflytning?

Ved fraflytning skal du sørge for at rengøre hele lejemålet inden fraflytningssyn – det gælder alle rum. Rengøring af af køkkenet, badeværelset, stuen, entré og værelser. Husk både ud- og indvendigt, ovenpå skuffer og skabe skal aftørres. Glem ikke gulve og spejle!

Hvor rent skal der være ved fraflytning?

Du skal sørge for en grundig rengøring af boligen ved fraflytning. Udover rengøring af alle rum samt skabe og skuffer, så skal hårde hvidevare også grundigt rengøres. Køleskab og fryser, ovn og emhætte (husk også at rense emhætte filtret).