Ingen lejekontrakt: Hvordan er du stillet?

Huslejenævnet

Selvom langt de fleste lejere har en lejekontrakt, findes der nogen, der blot har indgået en mundtlig aftale og derfor ingen lejekontrakt har. Den typiske årsag hertil er, at der er indgået en lejeaftale mellem familie, kærester, venner eller bekendte eller at der er tale om en forglemmelse. Bliv klogere på, hvordan du er stillet som lejer uden lejekontrakt herunder.

Skal en lejeaftale indgås skriftligt?

Nej, lejeloven stiller ikke krav om, at der skal laves en skriftlig lejekontrakt mellem lejer og udlejer ved lejemålets begyndelse. Nej, lejeloven stiller ikke krav om, at der skal laves en skriftlig lejekontrakt mellem lejer og udlejer ved lejemålets begyndelse. Lejer eller udlejer kan dog til enhver tid kræve, at aftalen bliver skriftlig. 

Hvis der opstår tvivl om, hvorvidt der er indgået en lejeaftale og på hvilke vilkår, kan lejer og udlejer få domstolenes hjælp til at afgøre problemstillingen. I denne situation vil lejers bevis for, at der er indgået en lejeaftale, kunne dokumenteres ved blandt andet kvitteringer og kontoudtog for betaling af husleje og forbrug til udlejer. 

De fire største konsekvenser

Hvis ikke der er indgået en skriftlig lejekontrakt mellem lejer og udlejer, træder lejelovens almindelige regler i kraft og disse kan ikke fraviges ved en mundtlig aftale. Herunder har vi samlet de fire største konsekvenser for udlejer, når det kommer til lejelovens almindelige regler:

1. Ingen vedligeholdelsespligt for lejer

Uden en skriftlig lejekontrakt har udlejer som hovedregel ansvaret for både den udvendige og den indvendige vedligeholdelse. Dette betyder, at lejer som udgangspunkt ikke skal betale for istandsættelse ved fraflytning, medmindre lejer har forårsaget skader i lejemålet. 

Hvis der derimod er en skriftlig aftale, kan det være aftalt, at lejer har den indvendige vedligeholdelsespligt, såsom maling, hvidtning og behandling af gulve. Derfor kan manglen på en skriftlig kontrakt betyde, at lejer i højere grad er beskyttet mod udgifter til istandsættelse ved fraflytning. 

Som konsekvens heraf er det klare udgangspunkt, at lejer kan kræve sit fulde depositum tilbagebetalt ved fraflytning, medmindre der er sket skader, som ikke skyldes almindeligt slid og ælde. 

2. Ingen huslejeregulering

Udlejer kan ikke regulere huslejen efter nettoprisindekset, da det kræver, at vilkåret er skrevet ind i lejekontrakten. 

3. Ingen særlige vilkår

De særlige vilkår, der aftales mellem lejer og udlejer kan af bevismæssige årsager ikke gøres gældende, når der ikke er udarbejdet en lejekontrakt mellem lejer og udlejer. De særlige vilkår skal nemlig skrives ind i lejekontraktens § 11 for at være gyldige. Det betyder blandt andet, at udlejer ikke kan kræve, at lejer fraflytter lejemålet 14 dage før opsigelsesperiodens udløb, hvis dette ikke er aftalt skriftligt. 

4. Længere opsigelsesvarsel

Herudover har det den konsekvens, at opsigelsesvarslet for værelser vil være én måned og for en hel lejlighed tre måneder. Disse opsigelsesvarsler kan kun ændres ved en skriftlig aftale. 

Som lejer skal du ikke være bekymret

De gennemgåede eksempler er blot nogle af de største konsekvenser ved, at der ikke er indgået en skriftlig lejekontrakt mellem lejer og udlejer. Hvis man som udlejer ønsker, at der skal være nogle særlige vilkår for lejeaftalen, skal der i så fald laves en skriftlig lejekontrakt. 

Omvendt betyder det ikke nødvendigvis, at lejer altid er bedre stillet uden en skriftlig kontrakt. Uden en skriftlig aftale kan der opstå tvister om depositum, vedligeholdelse og opsigelsesvarsler, som kan skabe usikkerhed for både lejer og udlejer. Derfor anbefales det altid at indgå en skriftlig lejeaftale, der tydeligt fastsætter vilkårene for lejemålet.