Når du indgår en skriftlig lejekontrakt, fremgår udlejers navn og adresse. Hvis din udlejer er en privat person, kan du tjekke, om det også er ham eller hende, der ejer boligen, ved at slå adressen op på www.ois.dk.
Når du fremlejer en bolig, kan det være en god idé at sikre dig, at den nuværende lejer har ret til at fremleje boligen til dig, f.eks. ved at bede om udlejers telefonnummer, eller ved at udlejer også underskriver fremlejekontrakten mellem dig og den nuværende lejer.
Hvem ejer boligen?
Der er flere måder, hvorpå du kan undersøge, hvem din udlejer er – og om din udlejer er ”ægte”. De forskellige måder afhænger dog af, hvilken type udlejer, du lejer en bolig hos.
Udlejningsfirmaer, administrationsselskaber eller ejendomsmæglere
Hvis din udlejer er en virksomhed – f.eks. et udlejningsfirma, et administrationsselskab, en mægler eller en advokat – kan du finde oplysninger om virksomheden på internettet enten ved at søge på firmanavnet eller ved at søge på virksomhedens cvr-nummer på www.cvr.dk. Det samme gælder, når du lejer igennem boligforeninger.
I nogle tilfælde kan professionelle udlejere vælge at udleje en bolig via en erhvervslejekontrakt. Det betyder, at du som lejer skal angive en cvr-registreret virksomhed som lejer på lejekontrakten, som efterfølgende fremlejer lejemålet til dig. Din ret som lejer er altså betinget af, at virksomheden, der er angivet som lejer, fortsat har interesse i at leje boligen og videreleje den til dig.
En erhvervslejeaftale er ikke omfattet af den almindelige lejelov, men derimod af erhvervslejeloven. Det er derfor en god idé, at du sikrer dig dine rettigheder som lejer, inden du underskriver denne type lejekontrakt.
Almene boligforeninger
Udlejning via almene boligforeninger er omfattet af den almene boliglovgivning, som i høj grad matcher den almindelige (private) lejelov. Der er dog forskel på at leje hos en privat udlejer/privat firma og hos en boligforening.
For at kunne bo til leje i en boligforening skal du være medlem af foreningen. Som udgangspunkt bliver foreningens ledige boliger fordelt blandt de medlemmer der står på venteliste. Er der ikke nogen på venteliste til lejemålet, kan boligforeningen vælge at annoncere lejemålet overfor andre boligsøgende. Det er dog stadig en betingelse, at man indmelder sig i boligforeningen i forbindelse med indgåelse af lejeaftale.
Almene boligforeninger opkræver et indskud ved indflytning. Indskuddet svarer til det depositum som opkræves ved privat udlejning. Det vil sige, at boligforeningen bruger dit indskud til at istandsætte boligen, når du flytter derfra, jf. dine forpligtelser i den indgåede lejeaftale. Hvis der er penge til overs, får du dem tilbage.
Tjek din udlejer, når du lejer på BoligPortal
Mere end 5.000 udlejere bruger fast BoligPortal til udlejning af deres boliger. Heriblandt er der både udlejningsfirmaer, administrationsselskaber, ejendomsmæglere, almene boligforeninger og private udlejere.
Vi er løbende i kontakt med alle virksomhederne og har stort kendskab til dem alle, så vi kan stå inde for en tryg og sikker udlejning hos os. Samtidig validerer vi alle private udlejningsannoncer på BoligPortal, så du undgår svindel, når du lejer bolig på BoligPortal.
Vi kontakter og godkender alle udlejere og lejemål, inden vi annoncerer lejemålene på BoligPortal. Skulle du opleve problemer med en bestemt udlejer, er du velkommen til at kontakte BoligPortal, så vi kan følge op på sagen. Kontakt os her.