Er du ung og under uddannelse, støder du sandsynligvis på begrebet kollegie og i den forbindelse kollegieværelse eller kollegielejlighed. I dette blogindlæg kommer vi ind på alt, du behøver at vide om emnet.
Hvad er et kollegie?
Et kollegie, som også kaldes kollegium, betegner en boligform, der er bygget til studerende under uddannelse. På et kollegie kan du som studerende ofte finde et billigere alternativ end hvis du vælger en almindelig lejebolig, lejlighed eller værelse til leje.
Det er for eksempel denne boligform, som mange vælger, når de flytter til en ny by i forbindelse med studiestart. Det kan nemlig give et godt indledende netværk blandt ligesindede, eftersom det kun er andre studerende, der kan bo til leje i et kollegie.
Hvilke typer kollegier findes der?
Ikke alle kollegier er ens, og derfor har vi samlet information om de forskellige typer af kollegier herunder. Der er især forskel på størrelse og hvilke faciliteter, der er tilgængelige i det enkelte kollegieværelse, så husk at tjekke op på dette, inden du tager det endelige valg.
1. Kollegie eller bofællesskab i privat lejlighed
Mange vælger at oprette deres eget kollegiefællesskab i en privatudlejet lejlighed eller i et hus. Lejer du et værelse i et privat kollegie, vil du typisk finde et lille, men særdeles tæt fællesskab. Her er en af fordelene, at man typisk ikke er så mange, der skal deles om det fælles køkken og bad.
Er du interesseret i selv at starte dit eget bofællesskab eller kollegie, er der gode muligheder for dette: Du skal blot finde en delevenlig lejlighed, som nemt kan danne basis for dit eget lille kollegie eller kollektiv. Tag med fordel også et kig på ledige værelser til leje, da du her kan være heldig at finde det helt rette etablerede kollegie eller bofællesskab – og dermed et billigt alternativ, hvis ikke du kan finde et kollegie.
2. Klassisk kollegie med fælleskøkken
Det helt klassiske kollegie består af værelser fordelt på en større bygning. Typisk leder værelserne til en fælles gang, hvortil der hører et delekøkken. Her varierer det, hvor mange beboere der må deles om det samme køkken – alt mellem 8 og 16 er dog inden for normen.
I de fleste klassiske kollegier hører der eget toilet med til hvert værelse. Dette kan dog variere, så sørg for at undersøge dine vilkår grundigt, hvis det er afgørende for dig.
Husk også, at når der er delekøkken i et kollegie, som ikke er en privat lejlighed, så lever du ikke op til forudsætningerne for at kunne modtage boligstøtte.
3. Kollegieværelse med eget køkken
Det er blevet mere udbredt med kollegieværelser eller kollegielejligheder, der både har eget køkken og bad. Her er der typisk tale om mindre etværelses lejligheder, der ligger i forbindelse med fællesarealer, der kan benyttes af beboerne. Med denne type af kollegie, kan de enkelte studerende søge boligstøtte.
Hvad koster det at bo på kollegie?
Prisen for at bo på kollegie varierer meget alt efter by og område. Med et kollegium i større byer såsom Aarhus eller København kan du opleve lidt højere priser, der dog stadig typisk vil ligge i et prisleje, der er overkommeligt for studerende på SU.
Den typisk lidt lavere husleje skyldes henvendelsen til studerende, der generelt set har et mindre råderum end andre befolkningsgrupper. Det er også af denne grund, at du ved de fleste kollegier vil blive mødt af krav om studieaktivitet for at kunne blive boende.
Er prisen på husleje i den høje ende, kan du med fordel undersøge, om du kan få boligstøtte – det kan du gøre på Borger.dk.
Hvordan kan man få boligstøtte på kollegie?
Hvorvidt du kan få boligstøtte som studerende afhænger af, hvilken type af kollegieværelse, du bor til leje i. Du kan blive klogere på reglerne for boligstøtte med vores blogindlæg om emnet. Som hovedregel gælder dog, at du som lejer kan få boligstøtte, hvis du har eget køkken og afløb.
Husk, at det kun er én af beboerne på adressen, der kan modtage boligstøtte. For dig i eget kollegie i en privat lejebolig er det derfor relevant at aftale, hvem der modtager boligstøtten, som hvordan den fordeles.
Hvordan finder man et kollegie?
Alt efter typen af kollegie er der forskellige fremgangsmåder til at finde det rette. Start med at orientere dig i det område, du ønsker at flytte i kollegie ved, og bliv derefter klogere på ansøgningsprocessen ved det enkelte kollegium.
Når du vælger at finde værelse i et privat kollegielejlighed eller bofællesskab hos BoligPortal, kan du tage kontakt til udlejer og høre mere. Herefter kan det være, at fremlejer ønsker at vide mere om dig, og om hvorvidt du er det rette match af roomie. Lær mere om matchet mellem roomies på vores side om at det at finde roomies.
Hvad er fordelene ved at bo på et kollegie?
At bo på kollegie kommer med en række fordele. Vi har samlet nogle af dem nedenfor:
- I et kollegie har du altid mulighed for at få stillet dit sociale behov, da du bor under samme tag som andre studerende. Samtidigt har du gode muligheder for at trække dig tilbage på dit eget værelse, hvis du har brug for et pusterum.
- Vil du spare penge på husleje, er et værelse eller kollegieværelse et godt sats. Typisk finder du mere overkommelige priser med disse boligtyper end med flereværelses lejeboliger.
- Typisk ligger kollegier godt placeret i nærheden af større uddannelsesinstitutioner eller i nærheden af offentlig transport.
I hvilke byer og områder er det populært at bo til leje på et kollegium?
Du finder mange kollegier i og omkring de større studiebyer. Her er det også muligt at finde et værelse i et bofællesskab, hvilket for mange er et godt alternativ til de klassiske kollegier, som kan være svære at få plads på.
Se alle ledige værelser i studiebyerne:
I København er det for eksempel særligt populært at bo til leje i kollegier på Amager, men mulighederne er mange. Start din søgning hos BoligPortal og find dit næste værelse eller kollegieværelse hos os.
Et kollegie er en boligkompleks, der er bygget til studerende under uddannelse. En typisk kollegium består af flere små værelser med eget badeværelse, en lang gang på udearealet som forbinder fælleskøkkenet, som deles med de andre beboer på gangen.
Du er altid sikker på at bo med andre unge mennesker, da det er et krav, at du er studerende. På et kollegie vægtes det sociale sammenhold og fællesskab højt blandt beboer. Nogle kollegier vælger at lave aftensmad sammen og arrangere flere sociale aktiviteter sammen – det er hvad man gør det til. Man kan altid trække sig tilbage på sit eget værelse, når man får brug for det. Så hvis du er ny i byen, kan du få en masse venner ved at bo i et kollegium.
Det afhænger af, hvilke type kollegieværelse, du bor til leje i. Hovedreglen er, at du har eget køkken og afløb. Det betyder, at du skal vælge et kollegium, hvor du har dit eget køkken og toilet på værelset før du kan få boligstøtte.
Prisen varierer meget – alt efter hvilken by og område du vælger. Vælger du storbyer som Aarhus eller København kan du opleve lidt højere priser – men vil dog stadig ligge i et prisleje, som er overkommeligt for studerende på SU. Prisen vil også være højere, hvis du vælger et kollegium med eget badeværelse og køkken. Dog er kollegie en af de billigste boligformer som studerende.