Siden 2013 har det været lovpligtigt for udlejere at oplyse energimærket i boligannoncer for lejemål på 60 m² eller derover. Hvis du som udlejer ikke overholder reglerne, kan du risikere bøder. BoligPortal gør det nemt at overholde energikravene i samarbejde med DOMUTECH.
BoligPortal indhenter automatisk energimærke
Når du opretter en annonce hos BoligPortal, kontrollerer vi automatisk, om der findes et gyldigt energimærke i Energistyrelsens database – og henter det, så du opfylder lovkravet.
I takt med stigende priser på el og gas oplever vi, at lejere i stigende grad fokuserer på energieffektivitet. Et synligt energimærke bliver derfor stadig vigtigere – både for lovoverholdelse og for at tiltrække lejere.
Mangler din bolig et energimærke?
Frygt ej – hvis din bolig mangler et gyldigt energimærke, hjælper vi dig med at få det lavet. Du bliver automatisk guidet gennem processen, så du nemt og hurtigt får energimærkningen på plads.
For at gøre det endnu nemmere for udlejere har BoligPortal indgået samarbejde med DOMUTECH – en landsdækkende aktør, der udarbejder energimærker og el-eftersyn.
I videoen herunder gennemgår vi fordelene ved partnerskabet, og hvordan du kommer godt i gang med korrekt og lovpligtig energimærkning.
Hvad er et energimærke?
Et energimærke er en vurdering af boligens energieffektivitet. Det giver både udlejer og lejer et overblik over:
- Forventet energiforbrug til opvarmning og varmt brugsvand
- Muligheder for energiforbedringer
- Estimerede besparelser ved energirenovering
- Boligens placering på energimærkeskalaen (fra A2020 til G)
OBS: Energimærket siger ikke noget om faktisk vandforbrug eller indeklima, og det er uafhængigt af lejerens adfærd (f.eks. højt varmeforbrug).
Lov om fremme af energibesparelser i bygninger
Som udlejer er du ifølge Lov om fremme af energibesparelser i bygninger og Bekendtgørelse om energimærkning af bygninger forpligtet til:
- At få udarbejdet en gyldig energimærkning af bygningen
- At oplyse energimærkningen i annoncen ved udlejning eller salg
- At udlevere energimærket til lejer inden lejeaftalens indgåelse
Reglen har været gældende siden 2013 og gælder både ved privat og erhvervsmæssig udlejning af boliger på 60 m² eller derover.
Regler for energimærkning af boliger
Et energimærke er en vurdering, der synliggør bygningens energiforbrug – især til opvarmning og varmt brugsvand. Mærket giver et samlet billede af boligens energieffektivitet, men det omfatter ikke vandforbrug eller indeklima, som ellers nævnt i tidligere version.
Hvad indeholder energimærkningen?
Energimærkningen består af tre hovedelementer:
-
En energivurdering, hvor bygningens placering på energiskalaen angives – fra A2020, som er den mest energieffektive kategori, til G, som er den mindst effektive.
-
En energiplan, der indeholder forslag til forbedringer, som kan reducere energiforbruget, samt estimerede besparelser og investeringer forbundet med energirenovering.
-
Dokumentation, der omfatter en gennemgang af de forhold og beregninger, som ligger til grund for vurderingen. Forslagene i energiplanen udarbejdes af en certificeret energikonsulent.
Hvordan beregnes energimærkningen?
Energimærket fastsættes på baggrund af en teknisk gennemgang af bygningen, hvor en energikonsulent vurderer en række forhold, herunder isolering, vinduer og døre samt varmeinstallationer.
Energiforbruget beregnes ud fra standardforudsætninger, hvilket betyder, at den enkelte lejers konkrete brug af boligen ikke påvirker energimærkets niveau. For eksempel har en høj indetemperatur hos lejeren ingen betydning for energimærket.
Hvornår er det lovpligtig at få energimærkning på en udlejningsbolig?
Hvis du udlejer eller sælger en bolig på 60 m² eller derover, skal boligen være forsynet med et gyldigt energimærke. Dette gælder for:
- Alle boligtyper, inkl. lejligheder, rækkehuse og enfamiliehuse
- Både ved privat og erhvervsmæssig udlejning
Undtagelser:
- Sommerhuse
- Fredede bygninger
Derudover skal der udarbejdes et nyt energimærke ved:
- Opførelse af nybyggeri
- Gennemgribende renovering, der påvirker energiforbruget væsentligt
Bemærk: Kravet gælder ikke, hvis udlejningen er midlertidig og varer maksimalt 4 uger pr. gang – uanset boligens størrelse.
Energimærkningsskala
Energimærket placerer boliger på en skala fra A2020 (mest energieffektiv) til G (mindst energieffektiv).
A-klasserne (A2020, A2015 og A2010) angiver, at bygningen lever op til kravene i det bygningsreglement, der var gældende ved opførelsen:
- A2020: Opfylder kravene fra bygningsreglementet 2020
- A2015: Opfylder kravene fra bygningsreglementet 2015 (inkl. ændringer fra 1. juli 2018)
- A2010: Opfylder kravene fra bygningsreglementet 2010
G-klassen er for ældre bygninger med det højeste energiforbrug.
Typisk vil boliger, der ikke er nybyggede eller energirenoverede, befinde sig i klasse C-G.
Eksempel: Nybyggeri efter 2020 vil som regel få energimærke A2020, mens ældre boliger uden energiforbedringer ofte ligger i klasse D, E eller lavere.

Find dit eget energimærke
Hvis du vil undersøge, hvilket energimærke din ejendom har, og hvilke mulige forbedringer, der er på ejendommen, er det muligt at finde seneste tilstandsrapport og energimærke på borger.dk.
Beregning af energimærke
Når du skal have udarbejdet et energimærke, skal dette foretages af en certificeret energikonsulent. Konsulenten vurderer bygningens:
- Isolering
- Vinduer og døre
- Varmeanlæg og øvrige tekniske installationer
På baggrund af gennemgangen udarbejder konsulenten:
- En tilstandsrapport
- Selve energimærket
Oplysningerne indberettes til Energistyrelsen, som kontrollerer, at retningslinjerne er overholdt, før energimærket godkendes. Dette sikrer ensartede resultater – uanset hvilken energikonsulent du benytter.
Er du uenig i energimærket, har du mulighed for at klage til Energistyrelsen.
Hvad koster tilstandsrapport og energimærke?
Du betaler selv for energimærkningen, men prisen er reguleret af lovgivningen. Du har desuden ret til at indhente tilbud fra forskellige udbydere.
Øvre honorargrænser pr. 1. januar 2020 (inkl. moms):
- Bolig under 100 m²: kr. 6.113,-
- 100–199 m²: kr. 6.726,-
- 200–299 m²: kr. 7.336,-
Priserne reguleres årligt efter Danmarks Statistiks nettoprisindeks.
Fradrag
Er din bolig opført efter 1. januar 1980, kan du få fradrag på kr. 365,- i honoraret.
Hvor længe gælder en energimærkning?
Gyldigheden af energimærket afhænger af, hvornår det er udstedt:
- Energimærker udstedt efter 1. september 2006: Gyldige i 7 år
- Energimærker udstedt efter 1. februar 2011: Gyldige i 10 år
Energimærkningen følger som udgangspunkt boligen. Det betyder, at et energimærke fortsat er gyldigt, selvom boligen bliver solgt eller lejet ud igen – så længe der ikke er sket ændringer i bygningen, der påvirker energiforbruget væsentligt.
Undgå bøde for manglende tilstandsrapport og energimærke
Energistyrelsen fører tilsyn med, at reglerne overholdes, og har mulighed for at gribe ind ved overtrædelser. Sanktioner kan omfatte:
Påbud:
- Du kan blive pålagt at få udarbejdet et energimærke af en godkendt energikonsulent. Først når dokumentationen er godkendt af Energistyrelsen, bortfalder påbuddet.
Bøde:
- Hvis du undlader at efterleve et påbud
- Hvis du ikke udleverer energimærket til lejer ved udlejning
- Hvis du undlader at fremvise energimærket ved salg eller overdragelse
Bødestraf for ikke at have et synligt energimærke på udlejningsannonce
Du kan risikere at få en bøde af Energistyrelsen, hvis du ikke overholder annonceringspligten af energimærket til alle relevante parter. Dette gælder særligt ved kommerciel annoncering af din salgs- og udlejningsbolig.
Når du annoncerer din bolig på BoligPortal, vil du derfor blive mødt af spørgsmålet om boligens energimærke, så du allerede tidligt i udlejningen er sikret, at du overholder kravene til annonceringspligten af energimærkning ved kommerciel annoncering af din bolig.