Hvad er indskud til lejlighed?

Indskud til lejlighed.

Når du skal flytte i en lejebolig, vil du som regel blive bedt om at betale et indskud. Det sker enten, når du underskriver lejekontrakten eller kort tid efter – og altid inden, du får nøglerne og kan flytte ind. Men hvad dækker dette indskud egentlig over, og hvorfor er det vigtigt for både lejer og udlejer?

Læs med herunder og få styr på, hvad indskud består af, hvordan det fungerer i praksis, og hvad du skal være særligt opmærksom på – uanset om du lejer privat eller flytter i en almen bolig.

Hvad er indskud?

Et indskud er udlejers økonomiske sikkerhed i tilfælde af, at lejer ikke overholder sine forpligtelser – f.eks. ikke betaler husleje i opsigelsesperioden eller efterlader lejligheden i dårlig stand. Det består af to dele:

1. Depositum

Depositum svarer til op til 3 måneders husleje (uden forbrug) og kan bruges til at dække:

  • Manglende betaling ved fraflytning

  • Skader i boligen, som lejer hæfter for

  • Manglende rengøring eller misligholdelse

Hvis lejligheden afleveres i god stand, skal udlejer tilbagebetale depositummet helt eller delvist efter fraflytning.

2. Forudbetalt leje

Forudbetalt leje er også op til 3 måneders husleje, og bruges til at dække huslejen i den sidste del af lejeperioden – typisk de sidste måneder, hvor lejer har opsagt lejemålet.

Eksempel: Hvis du betaler 3 måneders forudbetalt leje ved indflytning, og opsiger din lejlighed med 3 måneders varsel, skal du ikke betale husleje de sidste 3 måneder, da det allerede er betalt.

Hvor meget må udlejer kræve i indskud?

Udlejer må samlet set kræve op til 6 måneders husleje som indskud – det vil sige 3 måneders depositum og 3 måneders forudbetalt leje, ud over den første måneds almindelige husleje. Det vil sige, at du i princippet skal risikere at betale det, der svarer til 7 måneders husleje på én gang.

Tip: Tjek altid din lejekontrakt grundigt, så du ved præcis, hvad du betaler – og hvad pengene går til.

Hvad er beboerindskud i almene boliger?

I almene boliger bruges udtrykket beboerindskud i stedet for indskud. Beboerindskuddet fungerer dog på samme måde og er også udlejers sikkerhed.

Almene boliger er typisk ejet af boligorganisationer eller kommuner og henvender sig især til unge, studerende, ældre og andre med lavere indkomst.

Offentlig støtte til beboerindskud

Hvis du flytter i en almen bolig, kan du søge om økonomisk hjælp til beboerindskuddet gennem din kommune. Det sker som et rente- og afdragsfrit lån, som skal betales tilbage, når du fraflytter boligen – og kun hvis der er istandsættelsesudgifter.

Vigtigt: Ansøgningen skal ske via kommunen, og der er ofte krav til din økonomi, før du kan få bevilget lånet.

Find din næste bolig – og få styr på økonomien

At flytte i lejebolig kræver ofte en stor udskrivning til indskud. Derfor er det vigtigt at være godt forberedt, så du ikke står i en uforudset økonomisk situation. Overvej at lægge et budget og tjek mulighederne for offentlig støtte, hvis du er berettiget.