Spar på strømmen med disse 15 tips

Spar på strømmen i hjemmet

Det er ikke kun vigtigt at spare på strømmen, men også overraskende let. Med få tiltag, der både tilgodeser miljøet og din økonomi, kan du skabe holdbare strømbesparelser – uden negative konsekvenser for din dagligdag. Læs med herunder!

De 5 vigtigste strømsparetips

Strømpriserne er steget voldsomt. Derfor har vi samlet de 5 vigtigste energisparetips, så du ikke falder bagover, når regningen kommer ind ad døren. Se med i videoen herunder:

15 tips til dig, der ønsker at spare på strømmen

Med de rette tiltag kommer du godt fra land. Herunder har vi samlet 15 forskellige tips, der kan bidrage til, at du sparer på strømmen, så du både kan passe bedre på miljøet og selv spare penge.

1. Overvej en lejebolig, der lader dig spare på strømmen

Som lejer er der meget, der afhænger af den bolig, du bor til leje i. Er der for eksempel installeret hårde hvidevarer med dårlige energimærkninger, kan du tage en snak med din udlejer om mulighederne for udskiftning til bedre energimærkede apparater. Alternativt kan du overveje at flytte i en nybygget lejebolig med energieffektive apparater, hvor dit strømforbrug vil være mindre.

Spar på strømmen i køkkenet med disse tiltag

2. Tø maden op, inden du tilbereder den

Hvis du bruger frostvarer i din madlavning, er det en god idé at tø dem op, inden du tilbereder dem. På den måde skal ovnen, mikroovnen eller kogepladen bruge færre ressourcer på opvarmning. Tænk gerne fremad og optø også frosne retter i køleskabet natten over, da du på denne måde kan skære meget af elforbruget.

3. Udnyt for- og eftervarmen på komfuret

Du kan spare penge på el ved at skære ned på tiden, hvor dit komfur aktivt varmer. Med mange retter er det nemlig muligt at slukke for varmen nogle minutter før, opskriften foreskriver det. Det kan du, fordi varmen ikke forsvinder med det samme. På den måde bibeholdes varmen uden at have noget tændt. Det gælder både for ovn og kogeplader.

Du kan også overveje at sætte dine retter i ovnen nogle minutter før, den er færdig med at forvarme.

4. Benyt låg og begræns vandforbruget under madlavningen

At benytte låg under madlavningen bidrager til at spare på strømmen, ligesom en begrænset mængde af vand til kogning af kartofler og ris er et enkelt og nemt elsparetip at inkorporere i din dagligdag. Med en mindre mængde vand at opvarme i gryderne forbruges mindre elektricitet, ligesom låget hjælper med at holde på den varme, der genereres fra kogepladerne.

Den rette teknologi hjælper dine strømbesparelser godt på vej

5. Benyt intelligente elmålere og spar på elforbruget

At spare på strømmen bliver i mange tilfælde lettere med en mere intuitiv forståelse af dit elforbrug. Man kan komme nok så langt med diverse tips til strømsparing, men ved at kunne aflæse og sammenligne dit forbrug med andres, kan du bedre få en forståelse af, hvor og hvornår du bør sætte ind. 

Anskaf dig en intelligent elmåler og bliv klogere på dit eget forbrug: De intelligente elmålere hjælper dig med at holde øje med dit forbrug, så du kan spare på strømmen, hvor det giver mest mening. Du kan følge forbruget time for time, sammenligne det med andre familiers og få større mulighed for at regulere dit strømforbrug. Du kan også bruge de intelligente elmålere til at finde dit skjulte elforbrug og dermed skifte el-synderne ud.

Bare det at holde øje med dit elforbrug skaber en bevidsthed, som i mange tilfælde er nok til at gøre en forskel i den måde, du forbruger strøm i din dagligdag – så sørg endelig for at undersøge, hvordan du holder øje med elforbruget i dit hjem.

6. Spar penge på el ved at skifte til LED: Gennemgå dine lyspærer

Brug tid på at undersøge, om elpærerne i dit hjem er energivenlige elsparepærer. Skift i den sammenhæng til lavenergi- eller LED-pærer. Alternativer som A-pærer, halogenpærer, lysdioder og lysstyring kan også anvendes. LED-pærer er dog især praktiske, da deres levetid i mange tilfælde varer mere end et årti. Det beskedne beløb, du investerer i disse pærer, tjener derfor hurtigt sig selv hjem med det lave elforbrug. Samtidigt behøver du ikke være lige så påpasselig med at slukke lyset efter dig, selvom dette stadig er et vigtigt tip til at spare på strømmen.

Tjek indstillinger og funktionalitet efter i sømmene

7. Kend forskel på standby og sluk og spar nemt penge på strømmen

Standby og sluk er ikke det samme. Det kan være en vigtig indsigt, når du ønsker at spare penge på el. Estimater tyder nemlig på, at en større andel af energiforbruget i danske husstande stammer fra passive strømslugere. I stedet for at lade dine elektroniske genstande såsom fjernsyn og computer stå på standby, er det derfor en god idé i stedet at slukke på kontakten på væggen – så er du helt sikker på, at der ikke bruges unødig strøm på, at apparatet skal være klar til brug. 

Du kan i den sammenhæng også overveje at anvende en elspare-strømskinne. Der findes flere forskellige udgaver af disse. Fælles er, at du med en smart stikdåse kan vælge at afbryde strømmen til alle de elektriske apparater, der er koblet til. Gør det for eksempel til en vane, før du går i seng, så der ikke sluges strøm i løbet af natten.

8. Tjek, at lågerne lukker tæt på køle- og fryseskab

Hvordan sparer man på strømmen, når kulden siver ud af køleskabet? Det kan nemt være lavpraktiske ting såsom en tætsluttende låge, der kan gøre forskellen og hjælpe dig med at spare på strømmen. Slutter dine låger ikke tæt, skal apparatet bruge mere strøm på at kompensere for temperaturtabet. Det er endnu et eksempel på et elspareråd, der ikke påvirker din dagligdag, men som kan nedsætte det passive elforbrug væsentligt.

Benyt eventuelt ’papirstrimmeltesten’ til at finde ud af, om lågen er tæt – her sætter du et stykke papir i klem mellem lågen og skabet og trækker til. Sidder papiret fast, lukker lågen tæt. Kommer papiret med uden modstand, er din låge utæt. I så fald skal den udskiftes eller strammes.

9. Indstil dine hvidevarer således for at spare energi i hjemmet

Det kan være noget af en jungle at finde rundt i tips til strømsparing, der ofte kan være lidt diffuse og upræcise. Nedenfor finder du derfor et konkret forslag til indstillinger på dine hvidevarer, der gør, at de ikke bruger unødige mængder af strøm, men stadig vil opleve, at den nødvendige funktion og effekt bibeholdes.

Køleskab på +5 grader, fryser på -18 grader, opvaskemaskine på max 50 grader, vaskemaskine på max 60 grader. Brug 15 watts pærer, sluk din cirkulationspumpe fire gange årligt, og begræns dit forbrug så vidt muligt.

10. Afrim din fryser jævnligt

Det lyder måske selvmodsigende, men du kan faktisk spare penge på el ved at afrime din fryser med jævne mellemrum. Er der mere end en halv centimeter is på siderne af fryseren, er det tid til afrimning. 

Sluk fryseren, tøm den og sæt en spand varmt vand ned i den og luk lågen. Fjern derefter den løsnede is – nu skal fryseren ikke bruge lige så meget energi på at sænke temperaturen gennem den isolerende is på overfladerne. 

Vær desuden opmærksom på, at rim kan være et tegn på utæthed.

Du kan spare meget strøm på vask og tørring

11. Kør kun vaskemaskine og tørretumbler, når det er nødvendigt

Der er mange penge at spare ved at optimere dit forbrug af hvidevarer. Spar på strømmen ved kun at køre vaskemaskine, tørretumbler og opvaskemaskine, når de kan fyldes til fuld kapacitet. På den måde vil du opleve, at du skal sætte dem i gang sjældnere. 

For mange kan det hjælpe at gøre det til en udfordring eller leg – såkaldt gamification. Se for eksempel, om du kan nøjes med at køre din tørretumbler én gang ugentligt, og giv dig selv point eller præmier, når du formår at holde dig til planen.

12. Udnyt den frie luft til at tørre dit tøj

Har du muligheder for det, er det altid en god idé at tørre tøj udendørs. Her får tøjet ikke blot en frisk og behagelig følelse, men du kan også spare penge på el. Dette er en af de helt store faktorer, da du går fra et relativt højt forbrug af strøm med tørretumbling, der helt reduceres. 

Der findes mange muligheder for at tørre tøj udendørs, for eksempel på tøjstativ eller tørresnor. Selv når vejret er koldt, kan det betale sig at tørre tøj udendørs: Det tager blot lidt længere tid end om sommeren, hvor du kan have tøjet klar til foldning på rekordtid.

Spar strøm på baggrundsaktiviteter

13. Sluk for din router

I en tid, hvor vi er forbundet med omverdenen fireogtyve timer i døgnet, ligger det næppe først for i bevidstheden at slukke for adgang til WiFi. Ikke desto mindre kan det være smart at gøre, for eksempel om natten, når du ikke bruger din PC, mobil eller andre bærbare el-artikler. Dette er endnu en nem måde at spare på strømmen, uden du vil mærke til det i din dagligdag.

Det samme gælder, når du tager på ferie – medmindre dine naboer skal have adgang til dit net, såfremt du har glemt at komme kode på! Vær dog i alle tilfælde opmærksom på, om du har smarte installationer i hjemmet, som kræver opkobling på internettet.

14. Sluk din smartphone og minimér baggrundsapps

Du kan gøre det til en vane at slukke din telefon, når du alligevel ikke benytter den. Lyder det for drastisk, kan du i stedet overveje at lukke ubenyttede baggrundsprogrammer for at få længere batteritid. En af de helt store syndere kan være, hvis GPS’en kører i baggrunden, eller hvis Bluetooth er slået til uden du benytter det. Undersøg med fordel dette i dine indstillinger.

Naturens lys er gratis

15. Udnyt dagslyset

Det kan lyde simpelt, men dagslyset er en vigtig ressource, som er oplagt at udnytte. Placér for eksempel dit skrivebord, din læseplads eller legeområdet for de yngste tættere på vinduer og naturlige lyskilder. På den måde vil I opleve at skulle tænde for lyset senere end ellers.

Spar også på forbruget af vand og varme

Når du allerede er i gang med at spare på strømmen og skære ned på unødvendige udgifter, kan du med fordel tage et kig på vores andre blogindlæg om lignende emner. Lær i den forbindelse, hvordan du sparer på vandet eller hvordan du sparer på varmeregningen.

Spar på forbruget i den helt rette lejebolig

Hos BoligPortal hjælper vi ikke kun med information samt tips og tricks i vores blogunivers. Vi er som primære beskæftigelse nemlig Danmarks største platform inden for leje og udlejning af boliger. Ønsker du at starte dit mindskede forbrug i en ny og energivenlig lejlighed, kan du finde lejebolig hos os.

Hvordan kan jeg spare på elektriciteten?

Du sparer nemt penge på elektriciteten ved at nedsætte dit passive forbrug af el – sluk for eksempel for dine apparater om natten, og udnyt ovnvarmen mest muligt under madlavningen.

Hvordan holder jeg øje med mit forbrug af strøm?

Ved at være opmærksom på dit forbrug af strøm kan du nedsætte forbruget væsentligt, da det skaber en bevidsthed hos dig. Få fat i intelligente elmålere, eller snak med dit elselskab om, hvordan du holder øje løbende.

Hvornår skal jeg udskifte mine apparater eller hvidevarer?

Hvis lågen til dit køle- eller fryseskab er utæt, er det på tide at få den repareret eller udskiftet, da det eller kræver ekstra energi at nedkøle. Undersøg i samme ombæring også energimærket. Køber du nyt, bør du gå efter energimærker først i alfabetet.

Hvornår kan det betale sig at skifte mine elpærer?

Har du ikke elsparepærer eller LED-pærer alle steder i hjemmet, er det en god idé at få afviklet udskiftningen hurtigt. De gamle pærer benytter mange gange det forbrug, som du finder hos henholdsvis sparepærer og LED.