Energirenovering i private udlejningsboliger

Energirenovering

Energirenovering er en smart investering, når du renoverer din bolig. Det sænker varmeregningen, forbedrer indeklimaet, øger salgsværdien og gavner miljøet. Derudover kan du søge tilskud til energiforbedringer. Læs med herunder og få indblik i energirenovering af private udlejningsboliger.

Energistyrelsens tilskud til energirenoveringer

Energirenovering kan give økonomiske fordele, da du kan søge tilskud fra Energistyrelsen til energiforbedringer i din bolig. Hvis du alligevel skal renovere, er det værd at overveje tiltag som bedre isolering eller nye vinduer for at optimere boligens energieffektivitet.

Udlejere af private udlejningsboliger skal dog være opmærksomme på, at energiforbedringer kan påvirke lejefastsættelsen og skal varsles i henhold til lejelovens § 128.

I første kvartal af 2021 åbnede Energistyrelsen for ansøgninger til bygningspuljen, der dengang omfattede 675 mio. kr. Det er vigtigt løbende at holde sig opdateret på gældende regler og ansøgningsfrister, da disse kan ændre sig.

Hvem kan søge om tilskud?

Du kan som privatperson såvel som virksomhed søge om tilskud til din helårsbolig eller dit sommerhus, som er registreret som helårsbeboelse i Bygnings- og Boligregistret (BBR). Det er vigtigt at bemærke, at kun ejeren, der er tinglyst som ejer af ejendommen, kan søge tilskud. Hvis du har købt en ejendom, men endnu ikke er registreret som ejer, skal du derfor medsende en endelig købsaftale samt dokumentation for deponering af udbetalingen for at kunne søge om tilskud. 

For udlejningsejendomme gælder særlige regler, da forbedringsarbejder kan medføre lejeforhøjelser, som skal varsles efter lejelovens § 128 og § 129.

Hvilke forbedringer kan der søges tilskud til?

De former for energirenovering, du kan søge tilskud til, omfatter: 

  • Optimering af bygningens klimaskærm: isolering af ydervægge, tag og loft, udskiftning af facadevinduer og yderdøre med stor glasandel. 
  • Skift af varmetype: konvertering til varmepumper. 
  • Optimering af boligens drift: etablering af balanceret mekanisk ventilation med varmegenindvinding. 

Udlejere skal være opmærksomme på, at forbedringsarbejder af denne type kan udløse lejeforhøjelser, men at disse skal opfylde lejelovens krav til dokumentation og forbedringens brugsværdi for lejerne, jf. lejelovens § 129.

Hvilke krav til energimærkning skal jeg overholde for at søge om tilskud?

For at søge om tilskud til energirenovering af en helårsbolig, skal bygningen pr. 1. oktober 2021 være energimærket. For udlejningsejendomme gælder, at energimærkningsrapporten kan danne grundlag for energiforbedringer, som senere kan påvirke lejen, jf. lejelovens § 129.

Hvilke tidsfrister skal jeg overholde?

Det er vigtigt at være opmærksom på, at du ikke må lave en aftale med håndværkeren om energirenovering, før du har fået svar på din ansøgning om tilskud. 

For udlejningsejendomme gælder, at forbedringsarbejder, der medfører lejeforhøjelser, skal varsles mindst tre måneder før iværksættelse, jf. lejelovens § 130. Derudover kan Huslejenævnet i visse tilfælde kræve, at forbedringerne er hensigtsmæssige og nødvendige, før en lejeforhøjelse kan gennemføres.

Hvor meget kan jeg få i tilskud?

Det beløb, du kan få i tilskud, er et fast beløb, der afhænger af størrelsen og typen af energirenoveringen, f.eks. hvor mange vinduer, du har udskiftet i din bolig. Du kan via Erhvervsstyrelsens hjemmeside anvende deres tilskudsberegner til at få et overslag på, hvad du eventuelt vil kunne opnå i tilskud. Vær opmærksom på, at et overslag ikke er bindende men blot vejledende. 

Hvis der er tale om en udlejningsejendom, skal udlejer være opmærksom på, at energirenoveringer kan have konsekvenser for lejefastsættelsen, og at eventuelle lejeforhøjelser skal varsles i overensstemmelse med lejelovens regler, jf. §§ 128-130.

Det, der har betydning for beregningen af dit tilskud, er din boligs opvarmede areal, som indhentes via BBR. Tilskuddet beregnes ud fra areal, længder samt forventelig tilstand af vinduer, isolering, ventilation og type af varmekilde, som ligeledes vil indhentes via BBR. 

For momsregistrerede virksomheder er tilskuddet 20% mindre. Bemærk dog, at for udlejningsejendomme, hvor forbedringer kan medføre lejeforhøjelse, skal dokumentation for udgifter og forbedringens værdi foreligge, jf. lejelovens § 128, stk. 2. 

Der skal ikke betales skat af det beløb, du får udbetalt som tilskud. 

Hvem skal udføre arbejdet?

Det er dit eget valg, hvilke håndværkere du vil have til at udføre energirenoveringen af din bolig. Du kan dog ikke få tilskud til et stykke arbejde, som du selv udfører, heller ikke selvom det medfører energiforbedringer. Dette gælder også for udlejere – lejerens betaling af en eventuel lejeforhøjelse for forbedringer afhænger af, at arbejdet er udført af professionelle og dokumenteret korrekt, jf. lejelovens § 129.

Hvis der er tale om forbedringer i forbindelse med skift til en varmepumpe, skal du fra 1. april 2021 anvende en VE-godkendt installatør til at udføre arbejdet for at få støtte til varmepumpen fra bygningspuljen. Dette krav gælder også, hvis varmepumpen installeres i en udlejningsejendom – dokumentation for VE-godkendelse kan være nødvendig for at få tilskud eller for at dokumentere forbedringens brugsværdi i en eventuel lejeforhøjelse.

Kravet om VE-godkendelse har til formål at sikre, at installationen er udført efter højeste standard, således du får mest muligt udbytte af den. Kravet om VE-godkendelse er gældende, uanset hvilke kompetencer, godkendelser og erfaringer, man ellers måtte have.

Hvilke overvejelser skal jeg gøre mig, forinden jeg søger om tilskud?

Inden du søger om tilskud, skal du overveje, hvordan du vil energiforbedre din bolig. Herudover skal du undersøge, om din bolig er energimærket, og i så fald hvilket energimærke, der er tildelt din bolig. For udlejningsejendomme er energimærkningsrapporten vigtig, da den kan danne grundlag for fremtidige energiforbedringer og eventuelle lejeforhøjelser, jf. lejelovens § 129, stk. 1.

Hvis ikke din bolig er energimærket, skal du kontakte en energimærkningskonsulent for at få styr på det. Hvis boligen er en udlejningsejendom, kan en energimærkningsrapport også være nødvendig for at dokumentere forbedringens effekt, hvis udlejer ønsker at varsle en lejeforhøjelse .

Hvis du har søgt og fået tilsagn om tilskud, kan du begynde at indgå aftaler med den håndværker, som du ønsker, skal foretage energirenoveringen. Igen er det dog vigtigt, at du ikke indgår aftaler med håndværkeren, før du har søgt og fået tilsagn om tilskud – og i udlejningsejendomme skal udlejeren desuden varsle arbejderne korrekt over for lejerne, jf. lejelovens § 130.

Aftalt grøn byfornyelse

Aftalt grøn byfornyelse er en aftale- og tilskudsmodel for energirenoveringer i private udlejningsbyggerier efter byfornyelsesloven, der har eksisteret siden 1. juli 2014. Ordningen skal medvirke til, at udlejere har et grønt incitament til at foretage energiforbedringer på deres udlejningsejendomme. 

Udlejere og lejere i private udlejningsejendomme, der helt eller delvist udlejes til beboelse, kan indgå en aftale om gennemførelse af energibesparende arbejder. Udlejede boliger beliggende i private udlejningsejendomme er således omfattet af ordningen, jf. lejelovens § 138

Aftalen kan omfatte alle former for energirenovering på ejendommen, herunder: 

  • Forbedringer af bygningens klimaskærm, såsom isolering af tag og vægge samt udskiftning af vinduer.
  • Energibesparende installationer, såsom varmepumper og etablering af jordvarme.

I praksis vil man tage udgangspunkt i en energimærkningsrapport som afsæt for, hvor der kan være noget at hente ved en energirenovering af ejendommen. 

Lejeforhøjelse efter aftalt grøn byfornyelse 

Disse energirenoveringer efter aftalt grøn byfornyelse kan danne grundlag for lejeforhøjelse, da ordningen er baseret på en skriftlig aftale mellem udlejer og lejer, jf. lejelovens § 129

Aftalen bygger på en skriftlig forhandling mellem lejer og udlejer, hvor begge parter forhandler sig frem til en aftale om krav og betingelser for projektet. Lejefastsættelsen afhænger af: 

  • Hvad der er aftalt mellem udlejeren og lejerne efter reglerne om aftalt grøn byfornyelse.
  • De dokumenterede udgifter for energirenoveringen, jf. lejelovens § 128.

Lejeforhøjelsen skal ikke overholde reglen om lejefastsættelse efter det lejedes værdi, men lejen kan ikke overstige, hvad Huslejenævnet har forhåndsgodkendt af lejeforhøjelse. Hvis udgifterne til de energibesparende arbejder bliver højere end estimeret i forhåndsgodkendelsen, kan lejer og udlejer dog aftale en højere husleje end den oprindelige vurdering. 

Den nye leje gælder både for nuværende lejere og for nye lejere ved genudlejning. Ved en efterprøvelse af huslejen skal der ses bort fra energiforbedringer, der er gennemført efter lov om byfornyelse og udvikling af byer, jf. lejelovens § 129

Det er også vigtigt at bemærke, at hvis lejer og udlejer har aftalt, at indestående på en vedligeholdelseskonto skal anvendes som delvis finansiering af energirenoveringer, er det kun den resterende del af udgifterne, der kan danne grundlag for lejeforhøjelsen . 

Muligheden for inddragelse af beboerrepræsentanter 

I ejendomme, hvor der er valgt en beboerrepræsentation, skal udlejere efter Lov om byfornyelse og udvikling af byer inddrage beboerrepræsentationen i et energirenoveringsprojekt så hurtigt som muligt. Dette er vigtigt, da beboerrepræsentanterne kan vurdere, om det vil være muligt at opnå enighed om en aftale med lejerne forud for direkte kontakt med den enkelte lejer. 

Beboerrepræsentationen kan: 

  • Forhandle på vegne af lejerne med udlejer om energirenovering.
  • I visse tilfælde indgå en aftale med udlejer på vegne af samtlige lejere. 

Dette kan give en mere struktureret proces og sikre, at energiforbedringerne bliver implementeret effektivt . 

Gyldighedsbetingelser for aftalen

Der gælder en række betingelser, der skal være opfyldt, før aftalen om aftalt grøn byfornyelse er gyldig: 

  1. Anvendelse af en aftaleblanket.
  2. Huslejenævnets forhåndsgodkendelse af lejeforhøjelsen (dog ikke nødvendig, hvis alle lejere har underskrevet aftalen).
  3. Erklæring fra et certificeret energimærkningsfirma om energirenoveringens konsekvenser.
  4. Tilslutning fra et flertal af lejerne.
  5. Meddelelse om aftalen til alle beboere i ejendommen.

Indfasningsstøtte fra kommunalbestyrelsen 

Kommunalbestyrelsen kan vælge at yde indfasningsstøtte til nedsættelse af lejeforhøjelsen baseret på aftalen om aftalt grøn byfornyelse. 

For at ansøge om indfasningsstøtte skal: :

  • Udlejeren indsende en skriftlig erklæring fra et certificeret energimærkningsfirma om energirenoveringens konsekvenser.
  • Huslejenævnet forhåndsgodkende lejeforhøjelsen efter energirenoveringen eller dokumentere, at alle lejere har tiltrådt aftalen.

Kommunalbestyrelsen vurderer herefter behovet for støtte ud fra et samlet skøn og kan stille betingelser såsom valg af bestemte materialer eller renoveringsmetoder . 

Støtte fra energiselskaber

Klima-, energi- og bygningsministeren har indgået en aftale med energiselskaberne i Danmark om en samlet energispareindsats. Ud fra denne aftale har udlejere mulighed for at søge om tilskud og/eller rådgivning om energisparetiltag hos energiselskaberne, en håndværker eller en energirådgiver, der har en aftale med et energiselskab. 

  • Udlejeren skal tage kontakt til energiselskabet, inden arbejdet påbegyndes.
  • Der kan ikke søges tilskud til arbejder, der er påbegyndt før kontakt med et energiselskab.

Energiselskaberne vil typisk udarbejde en opgørelse baseret på projektets faktiske karakter og en estimeret beregning af den opnåede energibesparelse .