Når man vil opsige sin lejebolig, er der nogle vigtige love og regler man skal følge. Dette er til for at udlejer har de bedste forudsætninger for at finde en ny lejer.
Opsigelse af lejemål og lejekontrakt
Når du vil opsige din lejekontrakt, som er det samme som at opsige lejemålet, er det vigtigt, at du læser lejekontrakten godt igennem, så du ved hvilke forpligtelser, du har i forhold til udlejer i forbindelse med opsigelse af lejemålet.
Opsigelsesperioden vil typisk være tre måneder for et helt lejemål, og én måned for et værelse uden eget køkken, jf. lejelovens regler. Opsigelsen regnes fra udgangen af den måned, hvor opsigelsen er modtaget af udlejer.
Hvis du opsiger lejekontrakten midt i en måned, starter opsigelsesperioden først fra den efterfølgende måneds begyndelse.
Det betyder, at hvis du opsiger lejemålet den 17. september, starter opsigelsesperioden først fra 1. oktober, og du vil skulle betale husleje frem til 31. december.
Hvis du sender opsigelsen pr. brev, men brevet først modtages af udlejer den efterfølgende måned, regnes opsigelsesperioden fra modtagelsesdatoen.
Hvis udlejer vil opsige dig
Hvis det derimod er udlejer, som gerne vil opsige dig, så skal du også være opmærksom på, hvad der står i lejekontrakten. Der skal nemlig være en saglig og lovlig grund for, at udlejer kan opsige dig.
Dette kan være, hvis udlejer gerne vil have lejeboligen til eget brug eller hvis ejendommen skal ombygges eller nedrives. Ved ombygning eller nedrivning har du kun krav på genhusning, hvis boligen bliver en almen bolig efter renoveringen.
Udlejer kan ikke opsige dig alene fordi boligen sælges. Hvis ejendommen skifter ejer, overtager den nye ejer blot lejeaftalen på samme vilkår.
Råd og regler ift. opsigelse af lejemål
Vi har samlet nogle nyttige spørgsmål vedrørende opsigelse af lejemål herunder. Hvis du går og overvejer, om du skal opsige din lejebolig, lejlighed eller værelse, så læs disse spørgsmål først, så du har helt styr på lejelovens regler.
1. Hvordan opsiger jeg min lejebolig?
Hvis du ønsker at opsige dit lejemål og dermed også din lejekontrakt, skal du skriftligt meddele det til udlejer. Hvis du ønsker at opsige lejemålet pr. SMS eller e-mail, skal det være aftalt med udlejer eller fremgå af lejekontrakten. Ellers skal opsigelsen ske pr. brev.
Husk at gøre det i god tid, da opsigelsesperioden først træder i kræft ved ny månedsstart.
2. Hvad skal min opsigelse indeholde?
Når du som lejer ønsker at opsige din lejekontrakt, er det eneste krav, du skal overholde, for at opsigelsen er gyldig, kravet om skriftlighed.
Herudover skal du være opmærksom på:
- Udlejer skal oplyses om din nye adresse (frist: senest 8 dage før fraflytning).
- Din opsigelsesperiode er løbende måned + opsigelsesvarslets længde.
Opsigelsen kan med fordel indeholde:
- Fulde navn og kontaktinformationer.
- Lejemålets adresse.
- Dato for opsigelse og fraflytning.
- Din nye adresse, hvis du er bekendt med den.
- Registrerings- og kontonummer til evt. depositum.
3. Hvor lang er opsigelsesperioden?
Opsigelsesperioden står i din lejekontrakt, men er i langt de fleste tilfælde tre måneder, da det er den maksimale opsigelsesperiode, som udlejer må sætte. For leje af værelse uden køkken er opsigelsesvarslet som udgangspunkt kun én måned.
Du skal være opmærksom på, at opsigelsesperioden på tre måneder først starter fra udgangen af den måned, hvor udlejer modtager opsigelsen. Det vil sige, at hvis du melder opsigelsen til udlejer d. 17. september, så vil opsigelsesperioden starte d. 1. oktober, og du vil altså først være ude af lejeaftalen d. 31. december.
Desuden skal du være opmærksom på, at det tæller fra, hvornår udlejer har modtaget opsigelsen, ikke hvornår du sender den. Hvis du sender et fysisk brev d. 29, men det først kommer frem d. 2, gælder modtagelsesdatoen, og opsigelsen vil dermed først træde i kraft fra den efterfølgende måned.
4. Skal jeg betale husleje i opsigelsesperioden?
Ja, medmindre du kan bo din forudbetalte husleje op. Hvis du har betalt forudbetalt leje og det er aftalt, at den kan bruges til de sidste måneder, behøver du ikke betale husleje i opsigelsesperioden.
5. Kan jeg opsige lejemålet, hvis det er tidsbegrænset leje?
Hvis du lejer en lejebolig i en tidsbegrænset periode, så kan hverken lejer eller udlejer opsige aftalen, medmindre der er aftalt en opsigelsesmulighed i kontrakten. Det betyder, at du som lejer ikke kan opsige lejemålet før tid, medmindre det er skriftligt aftalt.
6. Er det muligt at fortryde sin opsigelse?
Nej, det er ikke muligt at fortryde sin opsigelse. Når du har opsagt lejemålet, har udlejer ret til at leje det ud til en ny lejer. Hvis du ombestemmer dig, kan du kun blive boende, hvis udlejer går med til det.
7. Kan udlejer opsige mig?
Udlejer kan ikke opsige dig uden en saglig grund. De tilfælde, hvor udlejer gerne må opsige lejer, er for eksempel:
- Ombygning/renovering eller nedrivning af ejendommen. Lejer skal kun tilbydes genhusning, hvis ejendommen efter renovering bliver en almen bolig.
- Udlejer ønsker selv at bo i lejemålet. Her er opsigelsesvarslet 12 måneder, og opsigelsen skal være rimelig i forhold til lejers situation.
- Udlejer ejer et hus med kun to lejemål, hvor han bor i den ene. Her er opsigelsesvarslet 12 måneder.
8. Hvad er genudlejningspligt?
Nej, udlejer har ikke en pligt til at finde en ny lejer. Men hvis du ønsker at fraflytte tidligere end opsigelsesperiodens udløb, kan du forsøge at hjælpe udlejer med at finde en ny lejer. Udlejer må dog ikke nægte at genudleje urimeligt, hvis der er mulighed for at finde en ny lejer.
Du skal meddele til udlejer, at du gerne vil opsige lejemålet. Det eneste krav er, at udlejer får en skriftlig opsigelse fra dig, hvor der ikke kan herske tvivl om, at det er en opsigelse af lejemålet.
Husk at gøre det i god tid, da opsigelsesperioden først træder i kraft ved ny månedsstart. Hvis du opsiger skriftligt via e-mail eller SMS, skal det enten være aftalt med udlejer eller fremgå af lejekontrakten. Hvis ikke, skal opsigelsen ske pr. brev.
Det eneste krav til opsigelse er, at den er skriftlig og at udlejer ikke kan være i tvivl om, at der er tale om en opsigelse.
Opsigelsen kan med fordel indeholde:
- Fulde navn og kontaktinformationer.
- Lejemålets adresse.
- Dato for opsigelse og fraflytning.
- Din nye adresse, som skal oplyses senest 8 dage før fraflytning.
- Registrerings- og kontonummer til evt. depositum.