Tips til en dyrevenlig boligindretning

Dyrevenlig indretning

Er lejeboligen fundet til dig og din firbenede ven? Så er det nemlig på tide, at starte på indretningen af din bolig. Det er ikke altid let, at få lejeboligen indrettet, så det passer både dig og dit husdyr. Mellem dine egne behov, dit husdyrs og muligvis din pladsbegrænsning, er der meget der skal overvejes, når man vil have et dyrevenligt hjem. Derfor har vi hos BoligPortal listet et par tips til, hvordan du kan dekorere din lejebolig på en mere dyrevenlig måde.

Benyt væggene

Prøv så vidt muligt, at benytte den vægplads du har i din lejebolig. Sofaborde og høje skænke er som regel essentielt i forbindelse med indretningen, da de fungerer som gode opbevaringsmuligheder. Dog skal du være opmærksom på, hvordan du dekorerer dem.

 • Undgå sofaborde der er for lave – Glas, lysestager og andet, kan nemt falde ned og gå i stykker, eller andre skrøbelige dekorationer stående på gulvet. Dette kan du undgå ved at sætte dem et sted, der ikke er tilgængeligt for dit husdyr.
 • Svævehylder eller vægreoler er en god mulighed her – hvis muligt, så sørg for at hænge din kunst på væggene, i stedet for at have det stående på gulvet. Ved at bruge svævehylder, vægreoler eller skænke op mod væggen, giver du også dit husdyr mere gulvplads.

Dette er selvfølgelig ikke ensbetydende med, at du ikke må sætte planter m.m. på gulvet, bare vær’ opmærksom på, om det nemt kan gå i stykker eller ej. 

Sæt dig selv i dyre-perspektiv

 • Prøv at sæt dig selv i ‘dyre-perspektiv’ ved at gå ned på alle fire og se din lejlighed igennem kæledyrets øjne. Hvilke faldgruber kunne du have overset, når du ser på din lejlighed fra din almindelige øjenhøjde? Kan du gennemskue potentielle farlige/skrøbelige objekter dernede fra?

Vær’ opmærksom på dine planter

Har du kæledyr skal du være særlig opmærksom på, hvilke planter og blomster du tager med hjem i lejeboligen. Der findes nemlig planter og blomster, som kan være giftige for dine husdyr.

 • Tulipaner
 • Liljer
 • Liljekonval
 • Azalea
 • Påskelilje
 • Fredslinje
 • Julestjerne

Pas på dinglende ledninger

Sørg for at skjule dine ledninger og kabler, så godt som muligt. Det kan nemlig være meget farligt, hvis dit husdyr begynder at tygge i disse ledninger. Derfor er det, hvor det er muligt, en god idé at skjule diverse ledninger og kabler med skjulere. Sådan nogle, kan du finde i alle byggemarkeder. 

Gulvtæpper – Do’s and Don’ts

Har du trægulv, kunne det være en idé at droppe gulvtæppet. Gulvtæpper er nemlig verdensmester i at absorbere alt – lugt, spild af fødevarer og bakterier. Dette kan du nemt undgå, hvis du holder dig til de hårde glatte overflader. Hvis dit husdyr skulle ske at have et uheld på dit trægulv, kan det nemt rengøres uden af det absorberer ind i træet. 

På den anden side, hvis din lejebolig skulle ske at have væg-til-væg-tæpper, vil det være fordelagtigt at skaffe et gulvtæppe. Da gulvtæpper absorberer det meste, kan du nemt smide det i vaskemaskinen, i forhold til væg-til-væg-tæpper. 

Hold vinduerne fri

Alle husdyr er vilde med at sidde og kigge ud af vinduet eller terrassedøren – enten for at holde øje med menneskene udenfor eller for at sole sig i sommerdagene. 

 • Undgå dermed tykke stofgardiner – ikke tag deres glæde væk! Vælg derimod tynde letvægts gardiner, der stadig vil giver dem mulighed, for at nyde deres syn, samtidig med, at du også kan have et privatliv. Har du persienner eller noget lignende, kan du vælge at trække dem lidt op, så de ikke bliver rullet ned ved et uheld.

Hav en hyggekrog

En væsentlig del der vil gøre din lejebolig mere dyrevenlig, er at de har deres helt egen seng, hvor de kan slappe af og sove. 

 • Undgå en seng, som ikke passer ind med resten af indretningen. En skotskternet seng er måske ikke det oplagte valg, hvis du bor i en elegant minimalistisk lejebolig. Vælg snarere et enkelt og mere moderne design, der vil forbedre din indretning. Vælg en seng lavet af høj kvalitet, så dit husdyr kan få den optimale plads til afslapning efter en lang dag med leg.

Den ultimative legezone

Denne del er selvfølgelig også afhængig, af størrelsen af din lejebolig. Men en meget vigtig del af et kæledyrs dag, er behovet for plads i hjemmet til at lege. Det er også vigtigt, at dit husdyr har nok legetøj at lege med, især når du er væk fra hjemmet.

 • En god idé, er at oprette en udpeget “legeplads”, som dit husdyr ved, er velegnet til leg. Opbevar legetøjet i kurve, som pænt kan gemmes væk, men samtidig er let tilgængelige.

Tip: Du har måske nogle områder, hvor dit husdyr ikke må være. Her kan det være en god idé at anskaffe sig et sikkerhedsgitter. Dermed kan din hund stadig se ind til de andre rum, uden at skulle føle sig indelukket.

Vælg dine møbler med omhu

Møbler er ikke legetøj. Men ved dit kæledyr det? Dette skal du være opmærksom på, når du vælger møbler. Møbler med eksponeringer af meget træ, kan hurtigt blive det fremtidige legetøj for dit husdyr!

Derudover har du måske haft diskussionen før. Skal du have stof- eller lædersofa? Der er fordele og ulemper ved dem begge to. 

Stofsofa

Hvis du vælger en stofsofa, vil du kunne undgå ridser og mærker fra poterne, dog skal der ikke meget til, før den kan blive efterladt med grumme pletter, som oftest er svære at fjerne. En anden ting, som også er uundgåelig er, alle hundehårene. Støvsugeren kan tage størstedelen, men desværre ikke det hele. 

Lædersofa

I modsætning til stofsofaen, kan du med en lædersofa nemt risikere ridser i læderet, dog er det nemmere at fjerne snavs og pletter, ved brug af en fugtig klud. Hundehårene kan også nemt fjernes fra sofaens glatte overflade. Uanset hvilken sofa du vælger, er det vigtigt at have et tæppe, som hunden kan ligge på i sofaen (hvis du altså ønsker at få selskab i sofaen, selvfølgelig).

Kradsetræ til din kat

Hvis du har kat, er et kradsetræ eller kradsemåtter essentielt din lejebolig. De bruger dem ikke kun til at afmærke deres territorium, men også til at gøre deres kløer skarpere. Derved undgår du også, at dine møbler bliver ødelagte. 

God fornøjelse med at gøre din lejebolig dyrevenlig!