Udluftning i hjemmet: 10 gode råd til at lufte ud

Kvinde i lejlighed

Du tænker måske ikke over det, men hvis du ikke lufter ud dagligt, så øges risikoen for skimmelvækst og muligheden for, at der kommer skimmelsvamp eller hvid og gul tømmersvamp, som ødelægger bygningen. Vidste du, at skimmelsvamp faktisk kan give allergiske reaktioner som f.eks. svimmelhed, hovedpine og luftvejsproblemer?

Du kan selv gøre meget for at få et godt indeklima i din lejebolig. Få vores 10 gode råd og bliv klogere på, hvordan du undgår skimmelsvamp og får et bedre indeklima i din lejebolig.

BoligPortals 10 tips til udluftning i hjemmet

1. Hvor ofte skal man lufte ud?

Det anbefales at der luftes ud 2-3 gange dagligt. Du kan for eksempel gøre det om morgenen og igen inden sengetid. Når du står op om morgen, og går ud af værelset, så sørg for at åbne vinduet. Det samme gælder, når du skal i seng. Inden du går ud for at børste tænder, så sørg for at åbne vinduet.

2. Hvor længe skal man lufte ud?

Sørg for at lufte ud 5-10 minutter hver gang. Luk godt op for vinduerne og sørg for at der kommer gennemtræk, gerne i 5-10 min. Du skal ikke være nervøs for at din bolig bliver afkølet, da det kun er luften som bliver afkølet og ikke selve boligen.

3. Undgå at tørre tøj i din bolig

En tøjvask vejer gennemsnitlig 4-6 kg og kan på et tørrestativ afgive 2 liter vand. Tør det på altanen, i gården eller i vaskekælderen, hvis det er muligt.

4. Sluk for varmen, når du lufter ud

Når du har åbnet for vinduerne for at få frisk luft ind, så husk samtidig at slukke for radiatoren.

5. Brug ventilerne i vinduet for bedre udluftning i hjemmet

Hvis du har ventiler i dine vinduer eller andre steder i din bolig, så kan det være en god ide at åbne for dem. Ventilerne hjælper med at skifte luften ud i løbet af dagen, og dermed får du frisk luft ind i boligen.

6. Vær opmærksom på ventilerne om vinteren

Om vinteren skal du være mere påpasselig med at have åbne ventiler, der kan nemlig hurtigt dannes kolde områder i din bolig. Når foråret er ved at springe frem, så kan du åbne for ventilerne igen.

7. Hvordan lufter man bedst ud?

Husk at lufte ud i alle rum, selvom nogle rum er mere udsat for fugt end andre. Ud over badeværelset og køkkenet, så er soveværelset et meget udsat rum. Mange ynder at sove i køligere værelser, men temperaturforskellen mellem soveværelset og andre rum kan skabe fugtproblemer. Et menneske sveder desuden ca. 2 dl vand ud hver nat.

8. Husk at lufte ud, når du har været i bad eller lavet mad

En bolig baseret på fire personer producerer ca. 10 – 15 liter vand om dagen ved madlavning, badning m.m. Vandet fordamper ud i din bolig og hvis du ikke får luftet ud, kan der på sigt dannes skimmelsvamp. Derfor er det specielt vigtigt at lufte ud, når du har været i bad eller lavet mad.

9. Undgå åbne vinduer hele dage

Undgå at have dine vinduer åbne over længere perioder. Du kan nemlig ikke snyde dig til et bedre indeklima ved at have dine vinduer åbne hele dagen. Det vil bare skabe kolde områder i din bolig hvor luftens vanddamp vil søge hen. I værste tilfælde vil der blive dannet skimmelsvamp.

10. Dug og kondens på vinduer om vinteren

Det kan være en god idé at tjekke om der er dug på dine vinduer. Hvis der er en del kodens, kan du hurtigt fjerne det med en karklud. Hvis du slet ikke fjerner kondens eller dug, vil der på sigt dannes skimmelsvamp. Om vinteren kan det være et endnu større problem. Her kan du med fordel både lufte ud og gøre brug af en fugtfjerner.