3 tips til at skabe den rette belysning i din bolig

lampe

Måske har du slet ikke tænkt på det, men belysning er faktisk en af de vigtigste ting at tage stilling til, når du skal indrette dit nye hjem.  Vi har i samarbejde med indretningsekspert hos IKEA, Henriette Ekholm, her samlet en række gode råd og tanker til at skabe et godt lys i sit hjem.

De tre belysningstyper

Der findes tre typer af belysning, man skal tænke ind i sin boligindretning. Generel belysning, funktionsbelysning og stemningsbelysning. Ifølge Henriette Ekholm er det vigtigt at tænke alle tre typer ind i sin indretning, fordi den generelle belysning alene vil for eksempel skabe et meget fladt og lidt for kedeligt rum.

”Ofte ser jeg rundt omkring, at folk simpelthen ikke har belysning nok i hjemmet. Et sted mellem fem og ti lamper per rum er en rigtig god tommelfingerregel,” siger Henriette Ekholm og tilføjer, at det gerne skal være en kombination af alle tre belysningstyper.

Start med at lave en belysningsplan

Ifølge Henriette Ekholm er det altid en god ide, hvis man starter med at tegne en plan over rummet. Her kan man med fordel også overveje, hvilke aktiviteter, der skal ske i rummet – og hvilken belysning det kræver. Helt konkret kan du tegne en plantegning over det enkelte rum og derefter tegne cirkler ved de steder, hvor du har brug for forskellige lyskilder. På den måde kan du se, om du rammer den rigtige balance mellem belysningerne.

”Man kan virkelig arbejde med de forskellige zoner og stemninger ved at bruge de tre belysningstyper rigtigt,” siger Henriette Ekholm.

Se eventuelt, om du har en rigtig plantegning over dit hjem eller værelse, og hvis ikke du har sådan en, kan du nøjes med at tegne en i fri hånd.

Overvej også alternative løsninger

Man kan komme rigtig langt ved bare at sikre sig, at man har en kombination af alle tre belysningstyper. Men det er også en god ide at overveje, om de mere moderne måder at skabe belysning kan være gode for ens hjem.

”De moderne smartlights kan også være en rigtig god måde at lege og arbejde med at justere lysstyrke og temperatur, men start uanset hvad altid med den generelle belysning, derefter funktionsbelysning og til sidst stemningslyset. Så er du på den sikre side.”