Danske forbrugere og lejere har et stigende fokus på bæredygtige boliger, der er energieffektive med lavt ressourceforbrug, og som bidrager til at minimere miljø- og klimapåvirkninger. Derfor er det vigtigere end nogensinde, at investorer og bygherrer tænker bæredygtigt byggeri i projektbyggerier og renovering af projektejendomme. Samtidig er det en god idé at skrive i boligannoncen, hvis din bolig er bæredygtig, da det kan være noget, som fanger lejernes opmærksomhed.
I denne artikel gennemgår vi forskellige dele af bæredygtigt byggeri, og hvad der bestemmer, om et byggeri får en DGNB-certificering*. Derudover har vi snakket med The Mark, som præsenterer tankerne bag et bæredygtigt byggeri under opførsel.
Bæredygtighed i byggeri er fremtiden
Et bæredygtigt byggeri er kendetegnet ved, at det belaster miljøet og klimaet så lidt som muligt. Betegnelsen dækker over grønne byggerier, der lever op til FN’s kriterier for bæredygtighed, som indebærer både bæredygtighed i miljømæssig, økonomisk og social forstand.
Bæredygtighed i byggeri handler kort sagt om at skabe kvalitet for lejere og forhindre unødigt ressourceforbrug. Dvs. at materialer og byggeri skal udlede så lidt Co2 som muligt, være så økonomisk som muligt både ved opførsel og udlejning, samt at byggeriet har et sundt miljø for mennesker at opholde sig i.
Som sagt er både danske og internationale forbrugere mere og mere fokuserede på bæredygtige alternativer – og det gælder også, når der søges bolig. Det er særligt i de store byer, hvor der bygges meget, og hvor mange unge bosætter sig, at bæredygtige boliger er efterspurgte, og der ønskes flere klimavenlige byggerier. I takt med denne stigende efterspørgsel på bæredygtighed, bliver bæredygtige byggerier med garanti fremtidens boliger – og mange bygherrer tænker allerede bæredygtighed ind i nybyggeri og renovering af projektejendomme.
Klimavenlige byggematerialer skaber fremtidens huse
Når projektbyggerier eller energibesparende forbedringer og grøn renovering af projektejendomme skal vurderes som klimavenligt byggeri, så handler det om alt fra at sikre lave lejepriser og fremtidige beboeres trivsel i boligerne til materialer og tekniske løsninger, der sikrer minimal miljøbelastning gennem hele udviklingsfasen og efterfølgende lave udgifter til forbrug.
Hvad enten det er nybyggede bæredygtige byggerier eller renovering af eksisterende bygninger, så skal det aktivt overvejes, om der findes et bedre og mere bæredygtigt alternativ til alle dele af boligerne. Det betyder, at hver eneste detalje af byggeriet skal gennemgås og overvejes, om det kan gøres mere miljø- og klimavenligt.
Af byggeriets materialer gælder graden af bæredygtighed bl.a. gulvbelægning, vægge, skabe, tagbelægning og facadebeklædning, hvor fx træ er et godt og bæredygtigt materiale, som gavner både miljø og indeklima.
Af mere tekniske løsninger til at minimere ressourceforbrug er der bl.a. tale om gulvvarme, vandbesparende armaturer, klimavenligt udluftningssystem, energibesparende hårde hvidevarer og LED-lys.
Bæredygtigt byggeri som konkurrencedygtigt alternativ
Når store investorer står over for at skulle opføre bæredygtige projektbyggerier, bliver den største bekymring hurtigt økonomien, da det også skal være muligt at udleje boligerne til en konkurrencedygtig pris. Men fordelen ved bæredygtige boliger er, at levetiden er længere end på andre byggerier, og at driftsudgifter til vedligehold er minimale. På den måde kan det godt betale sig at investere i at indlægge gulvvarme, opsætte energibesparende hårde hvidevarer og bruge eksempelvis træ i store dele af boligerne mm.
Derudover er opkøb og renovering af projektejendomme også noget, som flere og flere investerer i, fordi det på nogle punkter er mere rentabelt at renovere end at bygge fra bunden.
Værd at overveje er det også, at der ofte kan tages en højere leje på moderniserede eller nybyggede bæredygtige boliger, og på lang sigt vil investeringen i bæredygtigt byggeri således tjene sig selv ind mange gange.
DGNB-certificering af grønt byggeri
DGNB-certificerede byggerier er bæredygtige byggerier, der lever op til FN’s kriterier for klimavenlighed. I Danmark varetages DGNB-certificeringen af den frivillige organisation Green Building Council Denmark (DK-GBC), som arbejder for at udbrede bæredygtighed i byggeri.
Når DK-GBC foretager DGNB-certificeringer i enten sølv, guld eller platin, så måler de bl.a. på livscyklus af byggematerialerne, CO2-venlig transport af materialer, byggeriets forbrug af energi og vand både under og efter opførsel, byggeriets holdbarhed, tilgængelighed og indeklima. Fra 2020 er det også til høring, om det skal være muligt for bæredygtige byggerier at modtage et DGNB-hjerte, hvis byggeriet har et særligt godt indeklima og miljø for lejere.
DGNB-sølv betyder, at 50% af det samlede byggeri er bæredygtigt, mens et byggeri skal være 65% bæredygtigt for at modtage DGNB-guld og hele 80% bæredygtigt for at opnå DGNB-platin.
Bæredygtige studieboliger i København går efter DGNB-certificering
The Mark er virksomheden bag 500 bæredygtige studieboliger i Brøndbyøster og yderligere 140 bæredygtige studieboliger på Frederiksberg. The Mark fokuserer på bæredygtige byggerier gennem bl.a. upcycling og genbrug lige fra valg af byggematerialer til udvikling af møbler til indretning.
Det grønne byggeri i Brøndbyøster er bæredygtige studieboliger, hvor der i høj grad er fokus på sociale forhold, men også på de økonomiske og miljømæssige forhold.
“The Mark handler om at skabe noget sammen – fællesskab og naboskab. Her er bæredygtighed en stor fællesnævner, som går igen i alt fra byggeri, indretning og inventar til de mennesker, som er med til at skabe The Mark – vores community managers, viceværter mv. Vi har bl.a. valgt at fokusere på håndværk i alle dets former fra cykelværksted, træværksted, maler- og lerværksted til fælleskøkken og træningslokale,” fortæller Malene Buhl-Madsen, Operations Manager hos The Mark.
Hos The Mark mener de, at bæredygtighed i byggeri er et alsidigt begreb, der på mange måder skaber bedre boliger. De har først og fremmest fokus på den sociale del af bæredygtighed, der handler om, at de bæredygtige boliger skal være et godt sted at være.
“De fysiske rammer er afgørende for at skabe et rum, der fordrer fællesskab, og derfor er indretningen, lysindfaldet, luftkvaliteten og kunsten på væggene særlig vigtig. Sådan er vi med til at skabe rammerne for det fællesskab, vi ønsker i The Mark. Vi er der altid til at give en hjælpende hånd til vores beboere, så vi spreder budskabet, at det er okay at være alene – bare man ikke er ensom,” fortæller Malene Buhl-Madsen.
For at støtte op om, at studieboligerne skal være et godt sted at være, så er fællesarealerne i The Mark indrettet med dansk design af genbrugsmaterialer, mens værelserne er indrettet med europæiske produkter, som bl.a. har fokus på, at det skal være nemt for beboeren at udskifte en ødelagt del, så køb-og-smid-ud-kulturen ungås. På den måde bliver byggeriet også billigt og nemt at vedligeholde.
“Vi går efter DGNB-sølv med studieboligerne i Brøndbyøster og DGNB-guld med studieboligerne på Frederiksberg,” afslutter Malene Buhl-Madsen.
Om boligerne lever op til disse certificeringer, vil blive vurderet, når de bæredygtige byggerier står klar til indflytning.
Vil du vide mere om bæredygtigt byggeri?
Artiklen er skrevet i samarbejde med The Mark, som arbejder for at højne bæredygtig ejendomsudvikling til gavn for lokalmiljøet.
Malene Buhl-Madsen
Operations Manager, The Mark
*DGNB står for “Deutsche Gesellschaft für Nachhaltiges Bauen e.V.” og stammer oprindeligt fra Tyskland. Certificeringen varetages af forskellige frivillige organisationer i hvert land, men tager afsæt i FN’s bæredygtighedskriterier.