Spar på vandet med disse 5 tips

Hvis vandregningen er højere, end du bryder dig om, kan det være tid til at tænke i vandbesparende vaner. Heldigvis behøver det hverken være besværligt eller påvirke din livskvalitet. Herunder får du fem konkrete råd til, hvordan du nemt og effektivt kan spare på vandet i hverdagen.

Hos BoligPortal hjælper vi dig ikke kun med gode råd – vi gør det også nemt at finde en ny lejebolig, hvor bæredygtige valg og lavere forbrug kan gå hånd i hånd. Tag et kig på de mange ledige boliger her:

5 gode råd til hvordan du sparer på vandet

Vand er en værdifuld ressource, og selv små ændringer i dine daglige vaner kan gøre en stor forskel – både for klimaet og din vandregning. Uanset om du bor alene, med din familie eller i en delebolig, er der enkle måder at reducere vandforbruget på uden at gå på kompromis med komforten.

Her får du fem praktiske og effektive råd til, hvordan du nemt kan spare på vandet i hverdagen.

1. Bliv verdensmester i hurtige brusebade

Vi kender det alle: Lange, varme brusebade kan føles som den perfekte afslutning på en travl dag. Men hvis de bliver en vane, kan det hurtigt mærkes – både på vandregningen og miljøet. Et kortere bad sparer ikke kun penge, det er også en enkel måde at tage hensyn til klimaet i hverdagen. Så hop i bad med et mål om at slå din egen rekord – og gør det til en sport at komme hurtigt ud igen.

Vælg brusebad frem for karbad

Vandforbruget i forbindelse med bad er større, end mange tror. Et karbad kræver typisk mellem 80 og 100 liter vand – og det gør det til en af de helt store syndere i hjemmet. Selv brusebade bruger meget vand, men væsentligt mindre end et fyldt badekar. Har du adgang til begge dele, så vælg bruseren i hverdagen og gem karbadet til særlige lejligheder. Det er en enkel måde at reducere dit samlede vandforbrug markant.

Forkort brusebadet og sluk for vandet, når du sæber dig ind

Selvom du allerede vælger brusebad, kan du stadig gøre en forskel ved at justere på varigheden. En tommelfingerregel siger, at ét minuts brusebad bruger omkring 10 liter vand. Er du under bruseren i ti minutter, løber det altså hurtigt op i 100 liter. Prøv derfor at halvere tiden til fem minutter – det sparer både vand og penge.

Du kan også slukke for vandet, mens du sæber dig ind eller vasker hår, og tænde det igen, når du skyller dig. Små justeringer som disse gør en stor forskel i det lange løb.

2. Stands løbende vand

En dryppende vandhane eller et toilet, der løber, kan virke harmløst – men det kan koste dig dyrt. Som tommelfingerregel kan du spare omkring 500 kroner om året ved at fikse en dryppende hane. Løber vandet med en tynd stråle, kan regningen stige til hele 7.000 kroner årligt. Det er penge lige ud i afløbet.

Husk også at slukke for vandet, mens du børster tænder – det er en nem vaneændring, der gør en mærkbar forskel på både vandforbrug og regning.

3. Fyld maskinerne op, inden du starter dem

Vent med at sætte vaskemaskinen eller opvaskemaskinen i gang, til de er helt fyldte. Det sparer både vand og energi og sikrer, at du får mest muligt ud af hver vask. Vælg også gerne korte eller miljøvenlige programmer – mange moderne opvaskemaskiner har indstillinger, der er særligt udviklet til at reducere vandforbrug uden at gå på kompromis med effektiviteten.

Har du en kombineret vaske- og tørremaskine, er der ekstra god grund til omtanke. Når du bruger tørrefunktionen, forbruges der ikke kun strøm – maskinen bruger også koldt vand til at nedkøle og kondensere dampen. Faktisk kan vandforbruget være helt op til 10 liter per kilo tøj. Derfor: Vær opmærksom på forbrugsmønstre, og brug tørrefunktionen med omtanke.

4. Sæt en vandbegrænser på hanen

Vil du tage et mere effektivt skridt mod at sænke dit vandforbrug, kan en vandbegrænser være en enkel og smart løsning. Den reducerer mængden af vand, der løber ud af hanen, uden at det går ud over funktionaliteten – og det er især nyttigt, hvis du har tendens til at skrue helt op for vandet, hver gang du tænder.

En vandbegrænser kan i mange tilfælde give en mærkbar besparelse. Faktisk kan du spare op mod 900 kroner om året, afhængigt af hvor mange I bor i husstanden, og hvor ofte hanerne er i brug. Det er en lille investering, der hurtigt kan betale sig – både økonomisk og miljømæssigt.

5. Tjek din vandmåler

Hvis du har en vandmåler derhjemme, så brug den aktivt. Ved løbende at følge dit vandforbrug får du et konkret overblik – og det kan være en stærk motivation til at skrue ned. Faktisk viser undersøgelser, at blot det at holde øje med sit forbrug er en af de mest effektive måder at reducere det på.

Har du endnu ikke en vandmåler, kan det være en god idé at få en installeret. Med måleren som fast pejlemærke kan du nemt sætte mål og udfordre dig selv – f.eks. ved at forsøge at bruge lidt mindre vand hver uge. Det er en enkel, men effektiv måde at få både bevidsthed og kontrol over forbruget.

Spar også på dit strøm- og varmeforbrug

Det er ikke kun vandforbruget, der har betydning for dine faste udgifter og klimaaftryk. Der er også mange penge at spare ved at tænke over dit forbrug af strøm og varme. Derfor anbefaler vi, at du kigger nærmere på vores tips til, hvordan du sparer på varmeregningen og vores tips til at spare på strømmen.

Overvejer du samtidig at finde en ny lejebolig med bedre muligheder for at reducere dit forbrug og leve mere bæredygtigt, er BoligPortal et godt sted at starte. Som Danmarks største platform for lejeboliger tilbyder vi et bredt udvalg af boliger – også dem med fokus på energieffektivitet og lavt forbrug.