Montering af lampe

Montering af lampe

Har du endelig fundet din drømmelejlighed, overstået flytningen, og er du nu klar til at smække benene op og nyde din første aften i din nye bolig? Mørket begynder at melde sig, og du husker pludselig, at der jo er noget med, at man skal hænge lamper op.

Og nu er far der ikke til at hjælpe, og du er desuden blevet voksen og selvstændig. Så hvad nu? Vi har skrevet en guide til dig, der er voksen newbie eller dig, der bare altid har haft en roomie eller ven til at give en hånd.

Opsætning af lampe: Disse ting skal du bruge

På billedet nedenunder kan du se de redskaber du skal bruge for at montere en lampe:

 • Kabelsaks og/eller spidstang skal du bruge til at forberede ledningen, ved at skære ledningen til (forklaring følger senere).
 • Lille ligekærvet skruetrækker bruger du til at vrikke lampedækslet af og til at stramme klemmerne i lampeudtaget (mere om det senere).
 • Lille stjerneskruetrækker bruger du til at stramme aflastningen og kan også bruges til at stramme klemmerne i lampeudtaget, alt efter hvilket gevind skruen har (gevindet vil typisk være lige eller stjerneformet).
 • Polsøger (Ikke vist på billedet). Kan købes billigt hos BAUHAUS
Værktøj til montering af lampe

1. Klargør ledning til lampe

Hvid ledning til lampe
 1. Start med at skære ca. 4 cm af den yderste kappe af (den hvide plastikledning). Skær forsigtigt, så du ikke skære ned i ledningerne under den ydre kappe Billede 1.
 2. Når du har gjort det, kan du se tre ledninger: en blå, en brun og en grøn/gul Billede 2.
 3. Derefter skærer du ca. 6-7 mm af plastikken, som sidder på kobbertrådene.
 4. Sno kobbertrådene forenden af ledningerne Billede 3.
 5. Nu er ledningen egentlig klar til at blive sat på lampeudtaget

Tip: Den grønne/gule ledning, bruges ved metalliske lamper, hvor der skal bruges jordforbindelse. Derfor er der ofte kun to ledninger: Den blå og den brune.

2. Sluk for relæet før tilslutning af lampe

sluk relæ

Inden du begynder på noget, så sluk for relæet, så du ikke får et rap over nallerne. Når du har gjort det, kan du begynde at fifle med lampudtaget.

3. Tilslutning af lampe i nyt lampeudtag: Fjern lampedækslet

lampedæksel

Fjern lampedækslet for at få adgang til lampeudtaget. Det kan du gøre ved hjælp af en lille ligekærvet skruetrækker ved at vrikke dækslet af (se på billedet, hvor det gøres). Når du har gjort det, kan du se klemmerne (N, L, M1 og M2).

Tip: Husk at føre ledningen igennem hullet på lampedækslet, inden du tilslutter ledningerne. 

Tip: Hvis du vil være på den sikre side, kan du købe en polsøger, hvor du kan teste hvorvidt der kommer strøm til klemmerne.

4. Sluk for strømmen, før du sætter lamper op

Når du er sikker på, at strømmen er helt slukket, tager du den blå ledning og indsætter de snoede kobbertråde i N-klemmen. Når det er gjort, spænder du klemmen, så kobbertrådene bliver, hvor de skal være. Derefter tager du den brune ledning og indsætter i M1 eller M2/L – hvis du er i tvivl omkring, hvilken er den korrekte tændledning, kan du med fordel teste dette med din polsøger, inden du begynder montering af lampen. Her kræves det dog, at der er strøm til lampeudtaget.

På billedet ses en polsøger, som modtager vekselspænding, hvilket vil sige, at der er strøm til lampeudtaget.

Polsøger

Tip: Selvom relæet er slukket, kan polsøgeren godt lyse svagt, men kan bl.a. skyldes statisk elektricitet. Hvis lampeudtaget stadig modtager strøm, vil polsøgeren lyse klart.

5. Husk aflastning, når du skal sætte lampe op

adlastning

På billedet ser du aflastningen (den hvide plastting vist på billedet). Den skal du bruge til at bære lampens vægt, så den ikke hænger i kobbertrådene. Så inden du påfører kobbertrådene til klemmerne, bør du føre ledningen (den ydre kappe) under aflastningen og stramme skruen.

6. Montering af blå og brun ledning

Montering af blå og brun ledning

Du har allerede klargjort de to ledninger, som ligger under den ydre kappe. Du har nu en blå ledning og en brun ledning, hvor du har skåret plastikken af i enden, så du har 6-7 mm kobbertråd i enden.

Du har allerede klargjort de to ledninger, som ligger under den ydre kappe. Du har nu en blå ledning og en brun ledning, hvor du har skåret plastikken af i enden, så du har 6-7 mm kobbertråd i enden.

 • Blå ledning i N
 • Brun ledning i M1 (kan også være M2/L, hvis det er tændledningen)

Husk at stramme skruerne om kobbertråden, når den er blevet sat ind.

Hvad hvis der er en 3. ledning, som er gul/grøn?

Ved metalliske lamper er der tre ledninger, hvor den ene er gul/grøn (jordledning). Denne skal indsættes ved ‘pilen‘, som vist på billedet.

Du har nu styr på montering af lampe

 • Sæt lampedæksel på igen
 • Tænd for relæet
 • Tænd for stikkontakten
 • Ring til forældre og venner og pral af din nye færdighed

Det er slet ikke så svært at hænge lamper op, så kom igang og snart vil du være den mest eftertragtede roommate på markedet.