10 Tips til Marie Kondo inspireret oprydning i din lejebolig

blomster

Byd sommeren velkommen i din bolig, med en grundig omgang oprydning, der kan lette både dit sind og gøre din lejebolig til et behageligt og rart sted at være 😌

Oprydning med Marie Kondo har taget verden med storm, og mange har set programserien på Netflix, hvor den nydelige japaner hjælper mennesker, hvor rodet simpelthen har overtaget deres liv. Udover at disse mennesker får et ryddeligt hjem med KonMari metoden, følger der også andre fordele med. De bliver gladere, får mere overskud, genfinder gnisten som par eller får familielivet til at køre på skinner.

Vi har samlet hendes bedste oprydningstips, så du også kan gøre din lejebolig og dig selv klar til en ny frisk start.

1. Det siger Marie Kondo om oprydning af dit klædeskab

En af de første ting Marie Kondo starter med, når hun går i gang med sin oprydningsmetode, også kaldet KonMari, er folks tøj. Mange har rod i deres klædeskabe og ved stort set ikke, hvad de har af tøj mere, da det hele er smidt tilfældigt ind.
Hun starter med at bede folk om at lægge alt deres tøj, overtøj, hatte, halstørklæder osv. på sengen. Så får man et overblik over, hvor meget man egentlig har, som har ligget gemt væk. Næste skridt er at tage hver genstand op i hænderne og mærke efter, om den bringer dig glæde eller ej. Hvis den gør, skal du beholde den, og hvis ikke skal den ud – Det er simpel oprydning.

2. “Fold dit tøj som Marie Kondo”

Næste skridt, når du har fundet ud af hvilket tøj, du gerne vil beholde, er, at du skal lære at folde det. Marie Kondo viser, hvordan man nemt kan folde sit tøj, så det kommer til at stå op i ens skuffer. På den måde er det meget mere overskueligt at finde ud af, hvad man har, end hvis alting ligger ovenpå hinanden horisontalt. Fold dit tøj flere gange, indtil du har en rektangulær form – med denne kan dit tøj stå op vertikalt. Om det er sokker, bukser, eller bluser, bør man altid sigte efter den rektangulære form, da dette vil gøre det lettere at stille tilrette i skabet. Prøv dig frem, og glæd dig over dit nye ryddelige klædeskab.

3. Ryd op efter kategori

Mange tager et rum af gangen, når de skal i gang med at rydde op i deres bolig. Dette kan nogle gange gøre, at man går helt i stå, da et rum kan have så mange forskellige dele, man skal tage stilling til. Derfor går mange helt i stå med denne metode og når måske slet ikke at rydde op i resten af huset.
I stedet bør man fokusere på at rydde op efter kategori. Det kunne for eksempel være tøjet, som vi lige har haft fokus på, eller alle ens dokumenter, bøger eller køkkenredskaber. Når man rydder op på denne måde, bliver det meget mere overskueligt at finde ud af, hvad man har, og man kan samle alt på et sted og starte med at rydde ud i det. Noget skal måske smides helt ud, andet kunne gives væk eller sorteres i kasser.

4. Sortér i kasser

Når man skal sortere sine småting, kan det, ifølge Marie Kondo, være en god ide at organisere i kasser efter størrelsen på de ting, man sorterer. For eksempel til ens køkkenredskaber, som ellers bare ligger og roder i skuffer, kan man med kasser sortere dem alt efter, hvad de skal bruges til. Dette vil give et bedre overblik i køkkenet og gøre madlavningen og oprydningen nemmere for alle i husstanden. Denne metode kan også bruges til tøjet, hvor mindre genstande som sokker og undertøj kan få deres helt egen kasse indeni skabet eller kommoden.

5. Sørg for at alting har sin egen plads

Kender du det, at du skal bruge noget og ikke har den fjerneste ide om, hvor genstanden befinder sig i dit hus eller lejlighed? Man kan prøve at tænke tilbage på sidste gang, man brugte det, hvor man var henne på det pågældende tidspunkt etc. Lige meget hvor meget man prøver at genskabe billedet i hukommelsen af, hvor genstanden befinder sig, er det svært, fordi den simpelthen har skiftet plads i hjemmet. Hvis genstanden, man var ude efter, havde sin helt egen plads, så ville man altid vide, hvor man skulle lede, og spare en masse tid og hjernekapacitet på at tilbagespore sin færden.

6. Ingen overspringshandlinger når du rydder op

Når man går i gang med den helt store oprydning i sin bolig, og måske ikke har ryddet ud i flere år, kan der gemme sig mange minder ind i mellem rodet. Det kan være fristende at sidde med et gammelt brev eller foto i flere timer og så slet ikke komme videre med resten af oprydningen. For nogle kan det nærmest virke helt provokerende, da de ikke ved, hvad der ligger skjult i deres bunker derhjemme. Det er derfor vigtigt at gå tingene i gennem efter kategori for strategisk at komme igennem det hele uden at bruge for meget tid på at sidde fast i fortiden og blive helt nostalgisk.

7. Find billeder med affektionsværdi frem

De fleste har gemt deres billeder væk i billedalbums, som står i et mørkt skab, eller ude i garagen. Eller måske har de digitale fotos liggende i en mappe på computeren, hvor ingen kan se dem eller får glæde af dem. Marie Kondo lægger vægt på, at billeder med høj affektionsværdi, som minder fra mærkedage, bryllup, fødselsdage, rejser eller familiebilleder, skal æres og findes frem og hænges op steder, hvor de er til glæde for alle, der ser dem. Det er en daglig reminder om en lykkelig tid i ens liv. Til gengæld kan man med fordel også sortere i sine billeder, hvis man f.eks. har to billeder af samme person eller situation. Her kan man så vælge det, der giver mest glæde og dermed mest mening at beholde. Billeder kan også opbevares i små kasser, så man nemt kan bladre dem igennem.

8. Vær ikke bange for at smide ud

At smide ud fra ens bolig kan føles som en kæmpe lettelse rent mentalt. Udtrykket ”cluttered home, cluttered mind” kommer ikke af ingenting. Hvis ens skuffer er fyldt med rodebreve, tøjet er hulter til bulter, og man er ved at oversvømme i ligegyldige nips og gamle ting, der ikke tjener noget formål, kan det tære på ens energi og overskud. For nogle kan det, at de aldrig smider ud, gå helt galt, og de kan blive såkaldte ”samlere”, der nærmest ikke kan bevæge sig frit i boligen på grund af for mange ting. Som beskrevet under tøj oprydning kan man, når man gennemgår hver kategori af ting, samle hver ting op og mærke, om de giver glæde eller ej. Hvis en genstand ingen glæde giver, skal den ud med det samme, for ellers vil dens tilstedeværelse i hjemmet trække energien ned.

9. Behandl dine ting med respekt

Selvom de genstande, man har i sit hjem, ikke er mennesker med følelser, skal man alligevel behandle dem således, ifølge Marie Kondo. Ved oprydningen af boligen skal man sørge for at lægge ens tøj og ting på plads ordentligt og pænt. Ikke krøllet sammen i et hjørne. Man får mere glæde af sine ting, når de ser indbydende ud, og man har passet ordentligt på dem.

10. Elsk dit hjem

Noget af det mest centrale for KonMari metoden er, at man skal skabe et rum, man elsker at være i. Et sted, hvor man føler sig hjemme, og hvor man kan være sig selv, og lade op. Det første, Marie Kondo gør, når hun træder ind i et nyt hjem, er at udføre en kort meditation for at takke hjemmet og ære det. Hvis man overfører denne teknik, med taknemmelighed og respekt i sit eget hjem ved at bruge de ovenstående oprydningsteknikker, kan man opdage ny glæde dagligt og forvandle boligen til en lykkelig oase.

Noget af det mest centrale for KonMari metoden er, at man skal skabe et rum, man elsker at være i. Et sted, hvor man føler sig hjemme, og hvor man kan være sig selv, og lade op. Det første, Marie Kondo gør, når hun træder ind i et nyt hjem, er at udføre en kort meditation for at takke hjemmet og ære det. Hvis man overfører denne teknik, med taknemmelighed og respekt i sit eget hjem ved at bruge de ovenstående oprydningsteknikker, kan man opdage ny glæde dagligt og forvandle boligen til en lykkelig oase.

Vil du gerne læse mere om indretning af dit hjem? Her kan du læse om geniale IKEA hacks til din lejebolig.

Vidste du, at vi på BoligPortal har en masse forskellige boligtyper, der matcher forskellige behov og ønsker? Du drømmer måske om en stor og lys lejlighed i storbyen eller et hyggeligt rækkehus på landet tæt på naturen? Gå på opdagelse i vores store udvalg af lejeboliger og lad dig inspirere.