Hvis vandregningen er større, end du bryder dig om, er det måske på tide at inkorporere vandbesparende tiltag i din dagligdag. Vi giver dig her 5 gode råd til, hvordan du sparer på vandet – uden du behøver at gå på kompromis med din livskvalitet.
Hos BoligPortal kan vi meget mere end blot at give information og gode råd. Er du på jagt efter en ny lejebolig, hvor du kan have fokus på at spare på vandet i, finder mange gode muligheder:
5 gode råd til hvordan du sparer på vandet
Er du klar til at prøve nogle nye vandbesparende tiltag? Så se med i videoen herunder, hvor BoligPortal giver dig her 5 gode råd til, hvordan du sparer på vandet.
1. Bliv verdensmester i hurtige brusebade
Det er ikke unormalt at have en svaghed for lange og varme brusebade, men sker det lidt for ofte, er der meget at tage fat på her. Nogle gange kan et langt bad være tiltrængt efter en hård dag, men det er både en pengesluger og skidt for miljøet.
Vælg brusebad frem for karbad
Vandforbruget i forbindelse med badning er større, end du måske tror. Faktisk bliver der brugt mange liter vand i forbindelse med både brusebad og karbad, der typisk rummer mellem 80-100 liter. Har du et karbad, er det derfor en af de helt store vandforbrugere, så sørg gerne for at nedsætte dit forbrug ved at tage brusebade de fleste dage. Vandforbruget med brusebad er nemlig væsentligt mindre, selvom der stadig går meget vand til.
Forkort brusebadet og sluk for vandet, når du sæber dig ind
Også for dig, der er vant til at gå i brusebad, er der sandsynligvis rum til forbedring. Du kan i den sammenhæng med fordel prøve at udfordre dig selv til at tage kortere bade. Du kan for eksempel slukke for vandet, når du sæber dig ind, eller du kan sætte en timer og se, hvor hurtigt, du kan få brusebadet overstået.
Hvis du er ti minutter under bruseren, har du i hvert fald brugt 100 liter vand. Halvér derfor tiden, du bruger i badet, og brug kun fem minutter: Det er en besparelse, der er til at tage og føle på.
2. Stands løbende vand
Der er penge at spare, hvis du får standset en løbende vandhane eller et løbende toilet. Som tommelfingerregel kan der spares 500 kroner ved at reparere en dryppende hane og næsten 7000 kroner om året for én, der løber med en tynd stråle. Sluk også vandet, når du børster tænder – der er nemlig ingen grund til at lade det rinde.
3. Fyld maskinerne op, inden du starter dem
Forsøg altid først at vaske, når maskinerne er fulde – det gælder både vaskemaskinen og opvaskemaskinen. Vælg også gerne de kortere programmer, der bruger mindre vand – eller programmer specifikt lavet til at være skånsomme for miljø og forbrug. De fleste moderne opvaskemaskiner har nemlig et indbygget program til dette.
Også hvis du har en kombineret vasketørremaskine, er der grund til at være påpasselig. På tørreprogrammet bruges nemlig ikke blot strøm, men også koldt vand til at samle dampen under tørringen. Her kan forbruget i de kombinerede maskiner være på op til 10 liter vand for hvert kilo tøj.
4. Sæt en vandbegrænser på hanen
Hvis du ønsker at tage mere drastiske metoder i brug for at begrænse vandforbruget i hjemmet, kan du benytte dig af mere restriktive metoder. I den sammenhæng kan det være en god idé at sætte en vandbegrænser på hanen. Det er især relevant, hvis det ligger dig for vane at skrue helt op for hanen, hver gang du tænder den.
Vandbegrænsere virker ved at nedsætte gennemstrømningen af vand i hanen, og kan spare dig for cirka 900 kroner om året for dit vandforbrug. Dette afhænger selvfølgelig af, hvor mange der bor i husstanden, og hvor meget vand, I lader løbe.
5. Tjek din vandmåler
Har du en vandmåler at holde øje med, anbefaler vi, at du tjekker den løbende. Det vil nemlig være en motivation, hvis du med jævne mellemrum kan glæde dig over besparelserne, og faktisk viser undersøgelser, at bare det at holde øje med dit forbrug er en af de væsentlige faktorer til at nedsætte mængden af vand, du benytter.
Hvis ikke du allerede har en måler, så få den installeret. På den måde kan du jævnligt tjekke måleren og være opmærksom på at holde dit vandforbrug nede. Du kan måske ligefrem gøre det til en udfordring for dig selv at nedsætte forbruget fra uge til uge.
Spar på forbruget i hjemmet – også på strøm og varme
Der er mange penge at spare i faste udgifter, og ikke kun, når det drejer sig om at spare på vandet. Vi anbefaler derfor, at du også læser, hvordan du sparer på varmeregningen og vores tips til at spare på strømmen.
Ønsker du at bo til leje i en anden bolig, der i højere grad giver mulighed for at spare på forbruget og passe på miljøet, er der også i den sammenhæng gode muligheder at hente hos BoligPortal. Vi er nemlig den største platform inden for leje og udlejning af lejeboliger.
Du sparer på vandet ved generelt at være opmærksom på dit forbrug. Tag for eksempel kortere brusebade og fyld maskinerne godt op, inden du vasker tøj og sætter opvaskemaskinen i gang. Læs videre her, hvis du ønsker at blive klogere på flere metoder til at spare på vandregningen.
Et gennemsnitligt brusebad benytter omkring 12 liter vand for hvert minut, det varer, mens et karbad typisk sluger mellem 80-100 liter vand. Ved blot at skære en smule ned på længden eller mængden af dine bade, er der derfor meget at spare på vandregningen.
Du kan nemt holde øje med dit forbrug af vand ved at aflæse din vandmåler. Har du ikke en vandmåler, kan det være en god idé at få en installeret. Bor du til leje, kan du med fordel forhøre dig om mulighederne hos din udlejer.
Betaler du aconto vand over huslejen, finder du ved opgørelsen hvert år ud af, om du enten skal have penge tilbage eller betale ekstra. Sidstnævnte sker, hvis dit forbrug i løbet af året overstiger, hvad du har betalt. Sørg derfor løbende for at spare på vandet.