Ifølge lejeloven må udlejer som udgangspunkt ikke opkræve ekstra betaling fra lejeren til driftsudgifter som f.eks. trappevask, hvis lejemålet er underlagt reglerne om omkostningsbestemt husleje (typisk i regulerede kommuner jf. lejelovens § 24.).
I stedet skal disse udgifter være en del af den samlede husleje. Det gælder, uanset hvordan betalingen er angivet – om det er som et fast månedligt beløb, efter regnskab eller som en separat post i lejekontrakten.
Med andre ord: Når lejemålet er reguleret, skal huslejen dække alle de almindelige driftsudgifter – og ikke komme som ekstra regninger oveni.
Skal driftsudgifter opkræves separat eller medregnes i huslejen?
Udlejer må ikke opkræve særskilt betaling for driftsudgifter som f.eks. trappevask ud over huslejen, hvis lejemålet er omfattet af omkostningsbestemt leje. Disse udgifter skal i stedet indgå som en del af den samlede husleje.
Hvis lejeren ikke har mulighed for selv at stå for opgaven, og betalingen sker uden særskilt hjemmel, vil det være i strid med lejelovens ufravigelige regler om lejefastsættelse. Lejer kan i så fald have krav på at få tilbagebetalt det opkrævede beløb.
Trappevask og andre driftsudgifter i omkostningsbestemt husleje
Som nævnt ovenfor skal udgifter til f.eks. trappevask og vaskekælder indgå som en del af det samlede huslejebudget i ejendomme med omkostningsbestemt husleje – jf. lejelovens § 24. Hvis sådanne udgifter opkræves særskilt, risikerer udlejeren, at lejeren kan kræve pengene tilbagebetalt.
Når det gælder f.eks. brug af vaskekælder, kan udlejer vælge at opkræve betaling per gang, lejer benytter sig af ydelsen. I så fald må betalingen ske bagudrettet og eventuelt opkræves sammen med forudbetaling af næste måneds husleje.
Denne fremgangsmåde er lovlig, fordi det står lejeren frit for at benytte andre vaskefaciliteter – ligesom det ved trappevask skal fremgå, at lejer har mulighed for selv at udføre opgaven.