Er det lejer eller udlejer, der skal betale for at få fjernet affald? Kan det opkræves i huslejen eller som en særskilt betaling? Og gælder der forskellige regler, hvis opkrævningen sker som refusion af udlejer kontra en opkrævning direkte fra renovationsselskabet?
I denne artikel gennemgår vi reglerne for opkrævning af renovation i en lejebolig – baseret på lejeloven og Højesterets praksis.
Hvad er renovation?
Renovation dækker over fjernelse af affald og affaldssortering. Ordet forveksles ofte med ‘renovering’, men sidstnævnte handler om istandsættelse. Her fokuserer vi på reglerne for renovation i lejeaftaler.
Skal lejer betale for renovation?
Ja – men kun indirekte. Udgifter til renovation betragtes som nødvendige driftsudgifter og skal betales af udlejer til kommunen eller renovationsselskabet. Lejer dækker denne udgift gennem huslejen, jf. lejelovens § 24, stk. 1. Der er ikke hjemmel til særskilt opkrævning.
Hvordan skal renovation opkræves?
I beboelseslejemål skal udlejer sørge for at opkræve lejer for renovation som en del af huslejen. Det fremgår ofte i lejekontrakter, at udlejer opkræver udgifter særskilt til renovation og dermed ved siden af selve huslejen. Dette er imidlertid ikke lovligt, jf. lejelovens § 24, stk. 1 og Højesterets dom U.2009.2440H.
Betales der eksempelvis for omkostningsbestemt leje, kan udgifterne til renovation medtages i det omkostningsbestemte budget, jf. lejelovens § 23. Uanset huslejefastsættelsen er det dog afgørende, at opkrævningen ikke sker særskilt.
Det skal dog nævnes, at det f.eks. er berettiget, at udlejer opkræver lejer særskilte udgifter til forbrug i form af el, varme og vand ud over lejen. Dette er der hjemmel til i lejelovgivningen, men der stilles krav om, at udlejeren kun kan opkræve vand og el særskilt på baggrund af individuelle forbrugsmålere, jf. lejelovens § 37 og Højesterets dom U.2009.2440H. Ellers gælder samme retsstilling som ved særskilt opkrævning af renovation – nemlig at der ikke er lovhjemmel til særskilt opkrævning.
Hvis udlejer allerede har opkrævet renovation som særskilt betaling
Selvom det ifølge Højesteret og lejelovens § 24 er klart, at udlejer ikke må opkræve renovation særskilt ved siden af huslejen, forekommer det stadig i praksis.
Hvis lejer har betalt sådanne ulovlige opkrævninger, har vedkommende krav på tilbagebetaling. Kravet er dog underlagt den almindelige forældelsesfrist i forældelseslovens § 3, stk. 1, som betyder, at lejer kan kræve tilbagebetaling for de seneste tre år, men ikke for tidligere betalinger.
Eksempel: Har en lejer betalt særskilt renovation i fire år, kan vedkommende kun få de seneste tre års betalinger tilbage.
Kan renovationsudgiften stige?
Ja – hvis udlejers faktiske udgifter til renovation stiger, kan huslejen forhøjes i det omfang, det er nødvendigt for at dække de øgede driftsudgifter. Det følger af lejelovens § 23, der giver udlejer ret til at justere huslejen, så den dækker de nødvendige driftsudgifter.
Men udlejer har også pligt til at sænke huslejen, hvis renovationsudgiften falder. Det er ikke tilladt at lade huslejen følge stigninger, uden også at reducere ved fald. Dette sikrer, at lejen altid afspejler de faktiske driftsomkostninger, jf. lejelovens § 24.
Må andre udgifter opkræves særskilt?
Nej – ud over renovation må andre driftsudgifter som f.eks. vicevært, trappevask og administration heller ikke opkræves særskilt i beboelseslejemål. Disse skal også være inkluderet i huslejen, jf. lejelovens § 24, stk. 1.
Bliv klogere på opkrævning af driftsudgifter i udlejningsejendomme her.