Billig og naturlig rengøring af din lejebolig

Naturlig rengøring

Solen skinner ind gennem vinduerne og oplyser vores hjem, og de fleste vil opdage, at en ordentlig omgang rengøring er tiltrængt.
I stedet for at gå ud og investere i dyre rengøringsmidler, eller produkter som skader dig og miljøet, så læs vores guide til, hvordan du selv kan lave dine egne rengøringsmidler ud af simple ingredienser som eddike, natron og citron. 

Har du fået mod på en rengøring af din eksisterende bolig, eller skal du måske flytte ind i noget nyt? Få inspiration fra BoligPortals store udvalg af lejeboliger, og find din drømmebolig.

Fordelene ved at skifte til naturlige rengøringsmidler

Fordelene ved at bruge naturlige og hjemmelavede rengøringsmidler til din rengøring er mange, og hvis du lærer at integrere dem i din hverdag, kan du nyde godt af et sundt og rent hjem, god samvittighed i forhold til miljøet og samtidig spare penge. For at gøre det nemmere for dig at komme i gang med din rengøring med hjemmelavede rengøringsmidler, vil en grundig oprydning af din bolig være en god ide først.

1) Det er billigere
2) Ingredienserne kan købes mange steder – blandt andet i supermarkeder
3) Det er bæredygtigt og skader ikke miljøet
4) Det skaber et bedre indeklima, da luften er ren og fri for giftige kemikalier
5) Indeholder ingen farlige eller allergifremkaldende stoffer
6) Sundt for dig og din bofæller

Eddike til rengøring af din lejebolig

Eddike, og specielt æblecidereddike er blevet brugt i flere årtier til mange forskellige formål. Det kan være alt fra rengøring, til sundhed og skønhed. Vi vil dog her kun fokusere på hvordan man bruger eddiken til rengøring. Eddike indeholder eddikesyre, som virker rensende og desinficerende, og er derfor ideel at bruge til rengøring af din bolig.

Kan jeg bruge eddike til rengøring i køkkenet?

For at bruge eddike til rengøring af køkkenet skal du finde en spray-flaske, og fylde den halvt med eddike og halvt med vand. Dernæst kan du bruge den til at rense din køkkenvask, overfladerne i køkkenet og dit komfur.

 

Rens også dine glas i eddike, da det fjerner alt kalk der har hobet sig op og gør dem skinnende og rene igen.

Kan jeg bruge eddike til rengøring i badeværelset?

Da syren i eddike dræber svamp og fjerner kalk er det også meget effektivt at bruge på badeværelset – specielt i badet og på de hvide overflader. Brug det i sprayflasken, og hvis dit bad er meget beskidt, kan du blande lidt natron i, for virkelig at løsne op i skidtet, så det nemt kan tørres væk med en klud.

 

Du kan også bruge eddike som en miljøvenlig og bæredygtig toiletrens.

Kan jeg bruge eddike under afkalkning?

Der er kalk i vandet, som sætter sig i blandt andet din elkedel, så den skal regelmæssigt afkalkes. Rengøring af din elkedel får din te eller kaffe til at smage bedre da det vil være uden kalkrester, og desuden får det kedlen til at holde længere.

 

For at afkalke din elkedel skal du fylde den halvt med eddike og halvt med vand – det kan være almindelig lagereddike eller æblecidereddike. Derefter skal du køre den én eller flere gange, alt efter behov, og til sidst skylle efter med rent vand.

Kan jeg bruge eddike til tøjvask?

I stedet for at bruge dyrt og overparfumeret skyllemiddel til din tøjvask, kan du vælge at bruge eddike. Det gør tøjet blødere, og renser rørene for kalk. Hvis man ikke kan lide lugten af eddike, kan man eventuelt tilføje et par dråber æterisk olie, som man synes dufter godt.

Natron til rengøring af din lejebolig

Natron er enormt effektivt som rengøringshjælp, da det opløser selv de mest genstridige pletter og snavs. Du kan bruge det både tørt på en svamp, eller blandet op med lidt vand eller eddike.

Kan natron fjerne fedt- og oliepletter?

Om du har fedtpletter på gulvet eller oliepletter i garagen, kan natron hjælpe med at få det rent og pænt igen. Det kan også være fedtpletter i ovnen eller mikroovnen, som kan være svære at få af.

 

Almindelig ovn-rens lugter fælt og er fyldt med kemikalier, der efterfølgende sætter sig i maden. For at undgå dette kan man med fordel anvende natron i stedet. Du skal blot drysse natron på den snavsede plet, og skrubbe med en våd svamp, indtil pletten forsvinder.

Kan jeg bruge natron på badeværelset?

Hvis dit badeværelse trænger til en grundig omgang, kan du drysse lidt natron på en svamp og skrubbe badet og fliser samt alle andre overflader, indtil det er helt rent. Du kan derefter tørre efter med en klud med vand på.

Kan natron rengøre bestik?

Har dit sølvtøj eller rustfrit stål bestik set bedre dage, kan du få dem fine og skinnende igen ved at rengøre med natron. Bland 3 dele natron med 1 del vand, og gnid det ind i sølvtøjet eller dit stål bestik.

 

Du kan lade det sidde i et minuts tid, og derefter tørre efter med en klud eller viskestykke, og så er dit service helt klar til næste middagsselskab.

Kan natron fjerne dårlig lugt?

Udover at være fantastisk til at gøre rent med, har natron også flere andre anvendelsesmuligheder i boligen. Hvis et rum i din bolig lugter dårligt, kan du stille et fad med natron i et døgn i det pågældende rum, og lugten vil efter sigende gå væk.

 

Dette trick kan også bruges til træningssko eller løbesko, der lugter sure. Drys blot lidt natron i dem, og lad dem stå et døgn – derefter er lugten forsvundet, og klar til en ny omgang træning.

Citron til rengøring af din lejebolig

De fleste forbinder duften af citron med renhed og velvære. Af den grund har mange rengøringsmidler også tilføjet citronduft, da det dufter friskt og lækkert. Udover at dufte skønt kan citronen også mange andre ting, når det kommer til rengøring.

Kan citron rense min mikrobølgeovnen?

Når du varmer mad i mikroovnen, kan der sætte sig varmepletter og skidt, og derfor skal den renses regelmæssigt. Bland vand og citron i en kop, og stil den ind i mikroovnen.

 

Start den på højeste effekt i ca. 2 minutter, indtil du kan se at vinduet dugger. Efterfølgende kan du nemt rense snavset af med en våd klud.

Kan citron fjerne pletter på tøj eller andre tekstiler?

Hvis du har spildt kaffe eller vin på sofaen, eller på dit tøj, kan du med citron og lidt salt fjerne pletterne igen. Lad det blot sidde en halv time, og vask derefter med vand og eventuelt lidt eddike.

Kan citron fjerne rust?

Er nogle af dine ejendele i hjemmet skadet af rust, kan citron og salt give dig en hjælpende hånd. Lad blandingen sidde et par minutter eller mere, hvis det virkelig trænger. Fjern derefter med et stykke køkkenrulle.

 

Du kan også blande citron med natron for at få dine metalejendele gjort helt rustfrie igen.

Kan jeg bruge citron som luftfrisker?

Da citron dufter friskt er det ideelt at bruge, hvis din stue eller soveværelse lige skal have en opfrisker. Du kan fylde vand og citron i en sprayflaske samt eventuelt nogle dråber af din yndlings æteriske olie, og nyd den behagelige duft af velvære i dit rengjorte hjem.

Rengør dit rivejern med citron

Hvis man har revet parmesan eller cheddar på sit rivejern og ikke får det vasket med det samme, kan det godt tørre ind og være vanskeligt at få væk. Her kan man også rengøre med citron, for at få skidtet hurtigt og nemt væk.

 

Bare skær en citron midt over og kør den friske citron over rivejernet hvor osten sidder fast, og dit rivejern vil hurtigt blive rent igen.

Vil du have flere tips til rengøring? Så læs også vores blogindlæg omkring 10 steder, du ikke må overse, ved hovedrengøringen

Lige meget hvilket rum i din bolig, der trænger til rengøring, er det en god ide vælge rengøringsmiddel, der er mildt og naturligt, samtidig med at du kan spare penge. Der er et væld af muligheder af de mest naturlige ingredienser, som både er effektive til at fjerne skidt og som også kommer med mange andre fordele. Gør dit hjem skønt og rent til foråret, med en omgang rengøring med hjælp fra naturen.

God fornøjelse med rengøringen!