Hovedrengøring: 10 steder, du ikke må overse

Hovedrengøring

Det er ikke altid, du har tid til at komme helt i bund med rengøringen hjemmet.

De fleste griber med det samme fat i støvsugeren og giver lamper og borde en hurtig omgang med en våd klud. Men hvis du vil mere i bund med rengøringen, er der nogle steder, du ikke må overse.

Her får du en guide til 10 områder i hjemmet, der ofte bliver overset i hovedrengøring. Læs med nedenfor, og få samtidig gode råd til, hvordan du nemt og hurtigt kan få styr på de oversete områder i din hovedrengøring.

1. Rengør emhætten ordentligt

Emhætten og dens filter er et klassisk overset område i forbindelse med hovedrengøringen, fordi den ikke på samme måde er synligt beskidt, som fx et støvet gulv. Emhættens filtre sidder som regel fast med et par clips i siderne og kan nemt tages af. Fyld en balje med meget varmt vand og opvaskemiddel og læg filtrene i blød her. Skrub herefter filtrene med en svamp. Nogle sider med rengøringstips anbefaler, at du kommer filtrene i opvaskemaskinen, hvis du har sådan en. Det er dog ikke umiddelbart vores anbefaling, fordi det fedt, der sidder i filtrene, ender i opvaskemaskinens afløb, og så har du bare flyttet problemet fra ét sted til et andet.

2. Afkalk elkedel, kaffemaskine og blandingsbatteri

Din hovedrengørings-liste behøver ikke være fyldt med tunge poster alene. En relativt overskuelig opgave er at afkalke de ting i køkkenet og badeværelset, der oftest kalker til. Du skal bare bruge en flaske eddike. Til elkedlen bruger du halvt vand, halv eddike og koger vandet op en enkelt gang. Er kalken genstridig, så gør du det bare igen. Det samme kneb gælder, hvis du har en filter-kaffemaskine.

Husk at lade både elkedel og kaffemaskine koge og løbe igennem et par gange med rent vand, når du har afkalket, ellers får din te og kaffe en spøjs bismag. Når du er færdig med elkedel og kaffemaskine, må du endelig ikke smide vandet ud: Brug det i stedet til at gentage hele nummeret på dit blandingsbatteri i brusebadet. Du kan også bruge citronsyre i stedet for eddike. Sørg for, at det er opløst godt i vandet først.

3. Støvsug spindelvævet væk – også det i loftet

Støvsugning er nok den mest åbenlyse del af en solid hovedrengøring, men kommer du rundt i alle hjørnerne? Husk at tage et kig op langs loftet og på væggene og kig efter, om lille Peter Edderkop holder uanmeldt hof.

4. Afrim fryseren

Hvis du sidder med følelsen af, at pladsen i din fryser bliver mere og mere trang, er det måske, fordi du skal i gang med at spise alle de ting, du fryser ned. Men det kan også betyde, at det er ved at være på tide med en afrimning. Vi kender til to tricks, og du får det hurtige først: Sluk først strømmen i din fryser, tag så din gode, gamle hårtørrer, og blæs alt isen væk. Husk at tørre op bagefter. Hvis du ikke har en hårtørrer, eller hvis du synes, det er lidt fjollet at sidde med en hårtørrer halvvejs inde i fryseren, kan du også fylde en skål med varmt vand og stille den ind i stedet. Luk lågen, og vent et par timer.

5. Vask vinduerne udvendigt

Selvom det er nemmere at håbe på regnvejr, så skal der lidt mere end himmeldråber til, før dine vinduer kan blive ordentligt rene. Fyld en spand med vand og opvaskemiddel, og vask ruderne. Tag så din skraber – brug eventuelt den, du har på dit badeværelse – og skrab vandet af. Det er vigtigt, at du tørrer ruden efter med en mikrofiberklud, så der ikke kommer skjolder på glasset – resultatet af en hovedrengøring må gerne være ligeså pænt, som det er rent.

6. Rengør ovn og mikroovn

Ligesom med emhætten er ovnen heller ikke det mest synlige sted og dermed også ofte et sted, der bliver overset i hovedrengøringen. Nogle ovne har en pyrolyse-funktion, hvor ovnen kan rense sig selv på et par timer. Har din ovn ikke den funktion, må du i gang med knofedtet. Ovnglasset og bageplader kan du vaske med opvaskemiddel. Indersiden af ovnen og bradepander kan du rense med vand og brun sæbe, der får lov at sidde lidt. Du kan bruge samme metode til hovedrengøring af din mikroovn.

7. Tør de vandrette overflader af

Næste skridt i din hovedrengøring er at vride en klud med vand og sæbe op, tage dit falkeblik på og finde alle de vandrette overflader, du kan komme i tanke om. Det er især dørkarme og gulvlister, der bliver overset i den daglige rengøring.

8. Få ordentligt gennemtræk i hjemmet

Gennemtræk og åbne vinduer er enormt vigtige, hvis du vil have et godt indeklima. Også om vinteren.  Faktisk er det noget, du bør gøre så ofte som muligt. Når du nu alligevel er så langt med hovedrengøring, kan du jo ligeså godt give den lidt ekstra, imens du laver de andre ting på listen!

9. Luft dyner og puder

Ligesom du skal huske at skifte sengetøj hyppigt, skal du også huske at lufte dyner og puder. Hæng dine dunede venner udenfor, hvis vejret tillader det, og gør i mellemtiden din hovedrengøring færdig ved at huske det sidste punkt:

10. Få orden i køkkenskabene indtil næste hovedrengøring

Nu har du aset og maset dig igennem ni punkter på listen, så hvorfor ikke lige få system i dine køkkenskabe også? Tøm skabene, tør dem af indvendigt, og få så systematiseret de ting, du har stående. Så ved du altid, hvor du har dem.