Skimmelsvamp i din lejebolig

Skimmelsvamp

Hele 540.000 danske husstande havde i 2013 problemer med indeklimaet. I 157.500 af tilfældene var problemerne relateret til skimmelsvamp. Få tre gode råd til at undgå skimmelsvamp i din bolig.

Hvad er skimmelsvamp egentlig? 

Skimmelsvamp er et stort problem i danske boliger. Særligt i ældre bygninger, der ofte er dårligere isoleret og derfor fugtigere, har skimmelsvampen gode vilkår, hvis man ikke er meget opmærksom på problemet.

En undersøgelse fra Bolius viser, at mere end en halv million danske husstande har problemer med indeklimaet. Af dem havde hele 157.500 boliger sidste år problemer med skimmelsvamp i lejeboligen. En del af årsagen hertil er, at problematikken ikke bliver taget alvorligt nok.

Tre gode råd til at undgå skimmelsvamp

  1. Luftskifte. Luft ud flere gange dagligt, særligt efter madlavning. Det holder luftfugtigheden need.
  2. Hold god temperatur om vinteren. Ved at holde overfladerne varme, hæmmer man svampens vækstbetingelser.
  3. Stil ikke store møbler, for eksempel klædeskabe, op ad kolde ydervægge. Den kolde væg bliver fugtig, hvilket giver svampen tæt på optimale betingelser.

Symptomer på gener forårsaget af skimmelsvamp i boligen:

  • Irriterede slimhinder og øjne
  • Træthed
  • Hovedpine
  • Koncentrationsbesvær
  • Åndedrætsbesvær
  • Kan udløse astma

Hvad siger eksperter om skimmelsvamp i boligen?

– Vi er nok for dårlige til at tage højde for skimmelsvamp, især med hensyn til luftskifte, der kan være dyrt i ældre boliger. I princippet er skimmelsvamp ikke farligt for bygningerne, men de ødelægger indeklimaet og gør det svært for os at bruge bygningerne. Og helbredsgenerne af at leve med skimmelsvamp kan være ret alvorlige, siger Carsten Johansen, der er seniorkonsulent og skimmelekspert hos Teknologisk Institut.

Da skimmelsvampen er i den luft, vi lever i og derfor bruger i vores huse, er det en umulig opgave at sikre sig fuldstændig mod det. Men man kan selv gøre meget for at undgå at give svampen optimale vækstbetingelser.

– Efter et skybrud, som vi havde fornylig, er det en rigtig god idé at tjekke boligen igennem. Opdager man en vandskade, er det alfa og omega at få vandet ud så hurtigt som muligt. Sørg for at få professionel hjælp, så det hele bliver opdaget og fjernet i første hug, ellers kan det give alvorlige følgeskader, siger Carsten Johansen.

Den største udfordring med skimmelsvamp er dog sjældent de kolde vægge og de synlige skader. Der hvor det bliver farligt, er når skaderne er skjulte i vægge, lofter eller gulve.

– Hvis man begynder at skrante lidt og får hovedpine, irriterede slimhinder eller øvrige gener, kan det godt være skimmelsvamp. Det samme hvis der pludselig begynder at lugte af kælder eller mug i boligen. Fordi man ikke kan se det, kan omfanget være rigtig stort, uden man er opmærksom på det, siger Carsten Johansen.

I sig selv er skimmelsvamp ikke direkte ødelæggende for en bolig, men at svampen kan trives i en bolig kan være tegn på, at også andre mere skadelige svampe også har gode vækstbetingelser.

– Skimmelsvamp kan give nogle rigtig grimme og ildelugtende misfarvninger på væggene, der kan være meget vanskelige at fjerne igen. Det kan ikke direkte ødelægge træværket eller væggene i huset, men et svært anfald af skimmelsvamp sænker uden tvivl værdien af boligen. Står man i en købs- eller salgssituation, er det vigtigt at det er med i tilstandsrapporten, da et angreb af skimmelsvamp kan påvirke dækningen i ejerskifteforsikringen, siger Henrik Løvig, der er adm. direktør i BoligPortal.dk.

Fakta om skimmelsvamp

  1. Skimmelsvamp er bittesmå svampe, der vokser på jord og plantedele i naturen. I vores huse kan skimmelsvampe vokse mange steder, når blot der er fugtigt, og der er noget at leve af.
  2. Skimmelsvampe lever af dødt materiale, der oprindeligt stammer fra dyr og planter (organisk materiale). I huse kan det f.eks. være: træ, spånplader, krydsfinérplader, papiret på bagsiden af gipsplader, tapet, lim, kokostæpper, støv.
  3. Skimmelsvamp ses som en lodden belægning i forskellige farver fra hvid og lys grå over det gullige, rødlige eller grønlige til helt sorte nuancer. Skimmelsvamp lugter ofte muggent.
  4. Skimmelsvamp i boliger kan gøre mennesker syge. Symptomerne kan være: irriterede øjne, næse og luftveje, hoste og trykken for brystet, specielt hos børn, hæshed, gentagen bihulebetændelse, åndedrætsbesvær, hovedpine, træthed, koncentrationsbesvær.