Flyver du fra reden til studiestart? Så er du ikke alene. Når studiepladserne er fordelt, er der hvert år tusindvis af unge, der for første gang skal stå på egne ben.
Det kan være en udfordring at få styr på privatøkonomien, når du skal flytte hjemmefra og skal klare dig på en SU eller lærlingeløn. Læs med her og bliv (økonomisk) klar til studiestart!
1. Find den rigtige bolig til dit budget
Økonomisk overblik giver dig det absolut bedste fundament for dit liv som udeboende. Inden du kan sætte nøglen i døren til din første studiebolig, skal du vide, hvad du har råd til, og derfor skal du bruge et budget.
I budgettet vil huslejen til din kommende studiebolig være en af de absolut største poster. Når dit budget er på plads, er du klar til at lade jagten gå ind på dit nye hjem. Særligt i de store studiebyer er konkurrencen benhård, når du skal have fat i en lejebolig. Derfor kan det være en god idé at starte med at undersøge mulighederne for at leje et værelse i første omgang. Så kan du forhåbentlig, eventuelt gennem det netværk du etablerer på studiet, finde en mere permanent bolig. Du kan også gå efter delevenlige lejeboliger og flytte sammen med andre.
Skal du bo med andre?
Mette Reissmann mener, at det er vigtigt at have klare aftaler, hvis man bor sammen med bofæller.
”Mange gode venskaber kan støde på grund, når man skal dele dagligdag og dørmåtte. Én ting er økonomien, men den juridiske del skal også være på plads. ”
Tag en snak om, hvilke regler der skal gælde for jer, og lav en skriftlig aftale, der tager højde for, hvilke rettigheder og forpligtelser I har overfor hinanden. Hvem står på lejekontrakten? Hvordan betaler I for vedligeholdelse? Hvordan skal køleskabet indrettes – skal I for eksempel have en hylde hver?
Det kan nemt tages i dialog med BoligPortals gratis Roomie-kontrakt – så kan i få styr på husets regler, og hvad jeres forventninger er til hinanden.
2. Skab rum i økonomien med genbrugsmøbler
- Genbrug fra dit gamle værelse
Møbler kan let gå hen og blive en større udskrivning, men det er til gengæld en éngangsudgift. Du kan altid starte med at flytte din seng, dit skrivebord og dit tøjskab fra dit gamle værelse.
- Vintage- og genbrugsbutikker
Hvis ikke det er muligt at tage noget med hjemmefra, er det en god idé at anskaffe sig genbrugsmøbler. Der findes rigtig mange fine og brugbare ting, som du kan finde i diverse vintage- og genbrugsbutikker. Mange har en idé om, at de skal bruge en masse penge i IKEA og Ilva, men har du ikke særlig mange penge, så er det ikke der, du skal starte.
- Spørg familie og venner
Genbrug er et hit og billigt, fortæller Mette Reissmann. Har du ikke så mange penge at gøre godt med, grundet omkostningerne op til studiestart? Spørg evt. familie og venner, om de har noget, de kan undvære. Det kan være alt fra håndklæder og strygebræt til møbler.
3. Læg et budget inden og under studiestart
Vil du have en dejlig fornemmelse af overblik og sikkerhed, når du tænker på dit budget som studerende? Så er det en god idé at lægge et budget, og det er særligt vigtigt når din livssituation ændrer sig – for eksempel når du skal flytte pga. studiestart. Et budget giver dig overblik over dine indtægter og udgifter.
De faste udgifter dækker over:
- Husleje
- Vand, varme, el
- Forsikringer
- Mediepakken (herunder TV, mobilabonnement, streamingtjenester, internet og licens).
Så er der de variable udgifter, som dækker over:
- Fitnessabonnement
- Medicin
- Rejsekort
- Cykelreparationer
- Tandlægebesøg
- Gaver
- Bøger osv.
Madbudget for studerende:
Madposten kan variere afhængig af, om du er mand eller kvinde. Mette Reissmann fortæller, at mænds madpost gennemsnitligt ligger på 500 kr. mere om måneden, end kvinders. En kvinde kan ofte klare sig med omtrent 1600 kr. om måneden. Her er toiletpapir, rengøringsartikler og vaskepulver også medregnet.
Økologiske madvarer:
Går du op i økologi, kan du som studerende stadig handle efter dette princip. Økologiske varer er ofte 25% billigere i discountbutikker end i de konventionelle butikker. Handler du i Fakta, Netto og Rema, kan du sagtens købe økologi, uden at madbudgettet vælter.
Rådighedsbeløb for studerende:
Sidst, men ikke mindst, har vi diverse-posten. Den dækker over rejser, gaver, frisør, byture, kosmetik, tatoveringer og biografture. I din netbank kan du danne dig et forbrugsoverblik, og her kan du hurtigt få en øjenåbner i forhold til, hvordan du bruger dine penge, fortæller Mette Reissmann.
Opsparingskonto:
”Hav en buffer i dit budget, hvor du lægger et fast beløb til side til uforudsete udgifter hver måned”
Mette Reissmann råder studerende til at lægge 100 kr. til side, hver måned til uforudsete udgifter. Det synes af lidt, men på et år er det 1200 kr. og får man ikke brugt de penge, så har man pludselig en opsparing.
4. Få råd til mere med studierabatter
Én af fordelene ved at være studerende er, at du ofte kan få rabat i forskellige butikker, caféer, fitnesscentre, restauranter, barer osv. Sommetider er det ikke sikkert, at butikken skilter med studierabatten, så det er altid en god idé at spørge om, inden du betaler.
Husk derfor altid at have dit studiekort på dig. En tandlægeregning og en tid hos frisøren kan let løbe op. Tandlægeskolen tilbyder gratis tandtjek, som man kan benytte sig af. Ligeledes kan man tage på frisørskolen og lade sige klippe for næsten ingen penge, fortæller Mette Reissmann.
5. Husk forsikringer
Det er også vigtigt at have dine forsikringer i orden, når du flytter hjemmefra. Det gælder både indbo- og ansvarsforsikring. Du kan ofte få en studieforsikring gennem medlemsorganisationer.
På nogle uddannelsesinstitutioner kan du blive præsenteret for fordelagtige forsikringer i forbindelse med din studiestart. Inden du selv køber forsikringsdækning, er det også værd at tale med dine forældre. Hvis du er studerende, under 21 år og bor alene, kan du være heldig, at du stadig er dækket af dine forældres ansvarsforsikring – også selvom du er flyttet.
6. Ønsk dig nyttige ting
Elsker du at rejse, og kan du ikke få nok af festivaller? Så er det oplagt at ønske dig tilskud til dette i forbindelse med jul og fødselsdage. Du kan også ønske dig hjælp til de dyre ting, der kan være svært at finde penge til selv, som for eksempel en cykel, en varm vinterjakke eller et tilskud til en skiferie med studiegruppen.
7. Lad kæledyret blive hjemme hos mor og far
Kæledyr kræver tid og penge. De skal passes, og det kan knibe, hvis man som studerende godt kan lide at være ude med vennerne. Mette Reissmann råder studerende til at lade kæledyr blive hjemme.
Skal hunden pludselig til dyrlæge, kan det vælte budgettet. Mette Reissman mener ikke, at kæledyr er en udgift, studerende har råd til. Det er også sværere at finde en lejebolig, hvor kæledyr er tilladt.
8. Brug cyklen og spar penge på transportudgifter
Transportudgifterne er også en post, der kan løbe op, hvis man godt kan lide at tage taxa til byen lidt for ofte. Du kan gøre en stor indsats for at have et større rådighedsbeløb, hvis du er lidt fornuftig. Du kan for eksempel vælge at bruge cyklen eller benytte offentlige transportmidler.
9. Få et studiejob
Vil du gerne have et større rådighedsbeløb, kan det være en god idé at søge studiejobs inden eller under studiestart. Når du øger dit rådighedsbeløb, har du større frihed til at købe nyt tøj og spise sushi med vennerne.
De fleste foretrækker et studierelevant job, men ofte skal man have gennemført et par semestre på studiet for at få dét, så du kan altid starte med eksempelvis et tjenerjob.
Søg legater:
Mette Reissmann råder også studerende til at anskaffe sig legathåndbogen og få søgt nogle legater, hvilket er en god indtægtskilde. På den måde kan du selv gøre en stor indsats for at øge dit rådighedsbeløb, forklarer Mette Reissmann.
10. Undgå forbrugslån
Forbrugslån kan være fristende, hvis du gerne vil have den nyeste smartphone, men ikke lige har pengene. Pas på, for varer koster nemt dobbelt så meget, hvis du låner penge til at købe dem. Det betyder, at du betaler meget mere og binder dig til en afbetalingsordning i længere tid – og det kan blive en klods om benet for din økonomi, fortæller Mette Reissmann.
Husk din sunde fornuft
Gennem din studietid lærer du at tilpasse dig din økonomiske situation. Studietiden og ungdomslivet er den bedste tid, og du skal have råd til at nyde den søde studietid.
Forbrug kan hurtigt løbe op, hvis du ikke tænker over det – Dan dig derfor et overblik over dit mulige forbrug og udgifter inden studiestart. Det handler om at bruge sin sunde fornuft. Med disse sparetips til dig som studerende, en god portion disciplin og de rigtige prioriteringer så er du godt på vej!
Når du flytter ind i din nye bolig, kan du spare penge ved at have genbrugsmøbler. Det kan være fra dit gamle værelse eller fra genbrugsbutikken. Du kan også spørge venner eller familie, om de har noget de vil af med. Lav en opsparingskonto ved at sætte 100 kr. til side hver måned. Få et studiejob, så du kan tjene lidt ved siden af studiet. Undgå offentlig transport, og brug cyklen når det muligt.
Madbudget kan være afhængig af, om du er mand eller kvinde. I gennemsnittet ligger madbudgettet på 1100 kr. om måneden for mænd. Og ofte klare kvinder sig på omkring 1600 kr. om måneden. Her er toiletpapir, rengøringsmidler osv. også medregnet.