Alternative boformer og konsekvenser ved at bo i en alternativ bolig

Alternativ bolig

Er du en af de mange unge, der netop er optaget på en videregående uddannelse og er af den årsag boligsøgende? Så har du måske også overvejet at ty til et alternativt lejemål, men der er flere ting, du skal være opmærksom på, hvis du vælger alternative lejemål, som din nye bolig.

Alternative boformer er populært blandt studerende

Det kan være svært at finde bolig lige inden studiestart, og derfor overvejer nye studerende ofte alle former for tag over hovedet. En af de former for alternativ bolig, som unge hyppigst overvejer er, hvorvidt det er muligt at flytte ind hos en ven eller et familiemedlem – midlertidigt, indtil det lykkes at finde noget mere permanent. 

Såfremt du ikke er så heldig, at der er en bekendt, du kan flytte ind hos, så kan det også være, du har overvejet at leje et værelse på et hotel i én af landets storbyer. Den faldende turisme grundet COVID-19 har nemlig givet hoteller mulighed for at tænke ud af boksen og leje hotelværelser ud som alternative boliger til studerende.  Ved første øjekast kan det virke attraktivt at bo til en favorabel pris hos en bekendt eller at leje et hotelværelse på 12 kvm for omkring 4.500 månedligt inkl. rengøring, sengetøj og håndklæder. Der er dog en række konsekvenser ved disse alternative boformer, som du skal være særligt opmærksom på. 

Største udfordringer ved alternative boformer

Vi anbefaler, at du overvejer nedenstående, hvis du står overfor at bo til leje ved en bekendt eller på et hotelværelse, selvom en alternativ bolig måske kan virke som det oplagte valg, hvis du akut mangler bolig inden f.eks. studiestart.

Ingen ret til boligstøtte i alternative boliger

Indledningsvist skal du bemærke, at de fleste alternative måder at indrette sig på boligmæssigt medfører, at du ikke har dit eget køkken. Det betyder ikke mindst, at du som studerende skal ud og købe dyr take-away mad dagligt eller leve af rugbrød. Mere væsentligt er det dog at være opmærksom på, at din ret til boligsikring bortfalder, hvis du bor i en alternativ bolig uden eget køkken.

Det faktum, at hotelværelser ikke er forsynet med eget køkken med indlagt vand, medfører, at retten til boligsikring bortfalder helt. Derudover er det en forudsætning, at du bor i en helårsbolig, for at du kan søge boligsikring i Danmark. Og en begrænset leje på minimum 31 dage på et hotelværelse eller midlertidigt ophold hos familie eller venner kan altså ikke betegnes som helårsbolig

Udover de ovenstående krav kræver Borger.dk også, at du uploader din lejekontrakt til ansøgningen om boligstøtte. Typisk udarbejdes der dog ikke lejekontrakter i alternative boformer mellem familiemedlemmer eller mellem dig som studerende og en hotelkæde. Som studerende på SU, kan du altså gå glip af helt op til kr. 1.026 om måneden, som dine medstuderende får udbetalt af staten og har mulighed for at trække fra deres husleje, når de lejer en “rigtig” lejlighed frem for en alternativ bolig. 

Adresseændring og levering af post til alternativ bolig

Ved flytning til en alternativ boform bør du være opmærksom på, at du skal registrere den bopælsadresse, du reelt opholder dig på i CPR. Det er muligt at oplyse hotelkædens eller din bekendtes adresse som C/O adresse, hvilket betyder, at du er tilmeldt og reelt bor på adressen, men at dit navn ikke står på postkassen. Det er derfor vigtigt at angive navnet på ejeren eller lejeren af den bolig, du flytter ind i, når du anmelder din flytning. Når du har ændret din adresse som C/O adresse hos enten din bekendte eller hotellet, så skal ejeren eller lejeren, som du er flyttet ind ved, bekræfte, at du er flyttet ind hos vedkommende. Uden dette risikerer du, at du ikke kan få din post leveret for at få din post leveret til din nye adresse.

Ret til SU i alternative boformer

Glemmer du at ændre din adresse, fordi det blot er midlertidigt, at du skal bo i den alternative bolig, så kan det betyde, at retten til udeboende SU bortfalder. Dette er oftest et problem, hvis det er første gang, du flytter hjemmefra, da din adresse så vil stå til at være den samme, som enten den ene eller begge dine forældre.

Har du husket at ændre din adresse til adressen på din nye alternative bolig, så skal du som sagt bruge en lejekontrakt eller lignende dokumentation for, at du har udgifter til den alternative bolig. Lignende dokumentation kan være kvittering for bankoverførsel eller anden fast digital pengeoverførsel, som kan dokumentere, at du bor på adressen og har ret til udeboende SU. Det er nemlig også en forudsætning for at modtage SU, at din betaling til udlejer foregår elektronisk, uanset om du bor til leje hos et familiemedlem eller andre bekendte.  

Såfremt du ikke har en faktisk og reel udgift til den alternative bolig, vil din ret til SU afhænge af en samlet vurdering af den dokumentation, du fremsender. Dette indebærer bl.a., om du har adgang til eget værelse, antallet af andre personer, der er tilmeldt CPR og bor på adressen sammenlignet med boligens størrelse samt afstanden fra henholdsvis din bolig og dine forældres bolig til dit nye uddannelsessted. Er dette ikke tilstrækkeligt, vil Borger.dk inddrage relevante oplysninger fra øvrige myndigheder. 

Af ovenstående årsager kan der være en vis usikkerhed forbundet med retten til SU, hvis du bosætter dig i en alternativ bolig.