At flytte sammen med kæresten er et stort skridt for ethvert forhold – men der er mange ting, I skal huske at tage højde for. Du og din kæreste kommer fra hver jeres hjem, hvor I er vant til at håndtere rengøring, økonomi og indretning på hver jeres måde.
Herunder kan du få et overblik over, hvordan I kan gøre overgangen fra hver jeres hjem til et fælles hjem let. Du får gode råd og tips til, hvordan I får styr på det praktiske samt indretningen af jeres nye hjem. Har I ikke fundet jeres fælles hjem endnu, kan vi hjælpe jer her:
Hvor skal dig og din kæreste flytte hen?
Når I er klar til at flytte sammen, går I et spændende, men samtidigt også et overvældende forløb i møde. Første skridt er at finde ud af, hvor I skal bo. Hvad enten din kæreste flytter ind hos dig eller I skal finde en ny bolig sammen, er det starten på et nyt kapitel for jer begge to. Flytter din kæreste ind i din lejlighed og får sit navn på lejekontrakten, har I begge forpligtelser og rettigheder i forhold til lejemålet.
Er I på udkig efter en lejlighed? Så er mulighederne mange hos BoligPortal. Det er dyrt at flytte, og det ender ofte med at være dyrere end man havde regnet med. Derfor er det en god idé at overveje følgende:
- Husleje: Hvor meget har I råd til at slippe i husleje hver måned? Og hvad har I råd til at smide i indskud?
- Beliggenhed: Hvor skal i bo?
- Boligtype: Hvor mange værelser skal der være i jeres nye lejlighed?
- Lejeperiode: Kan I leve med tidsbegrænset lejeperiode eller vil I kun søge efter boliger med ubegrænset leje?
Det kan være en god idé at opveje, hvad I vil gå på kompromis med og hvad man mister ved at flytte sammen? Kan I for eksempel leve med en lidt længere cykeltur, så kan I måske få råd til at bo i en 3-værelses lejlighed lidt udenfor centrum. Insisterer I på at bo i centrum, skal I også regne med at bo mindre og I skal også slippe lidt flere penge i husleje om måneden. I skal sammen beslutte, hvad I lægger vægt på I jeres boligsøgning.
Må min kæreste flytte ind?
Har i ikke planer om, at finde en hel ny bolig sammen – men i stedet vil lade kæresten flytte ind, så kan man som udgangspunkt frit gøre det. Lejer af lejeboligen har retten til at gøre brug af det lejede sammen med de andre beboer i husstanden – herunder børn, ægtefælle og samlever.
Andre regler ved private udlejere:
Du skal dog være opmærksom på andre forbehold ved en privat udlejer. De kan nemlig lovligt bestemme noget andet i den skriftlige lejekontrakt. Det betyder, at de kan undlade at overholde lejelovens almindelig regel. Dette skal oplyses ved lejeaftalens indgåelse, hvis der gælder andre forbehold, som siger at boligen kun må benyttes af udelukkende af lejeren selv.
Selvom dette kan være tilfældet, at din udlejer har bestemt dette forbehold – er det stadig muligt, at din kæreste kan flytte ind. Netop hvis din lejebolig består af mere end et værelse, hvilket betyder du har ret til at fremleje op til halvdelen af det antal rum som lejligheden består af.
Forhold jer til økonomi inden I flytter sammen
I skal selvfølgelig forholde jer til økonomien, selvom det ikke det mest romantiske samtaleemne. Men det er bare vigtigt at få snakket om, hvordan jeres fremtidige økonomi ser ud. Hvordan deler I udgifterne i forbindelse med flytningen, indskud, maling, nye møbler og køkkengrej osv. til jeres nye hjem? Derudover skal I have drøftet, hvordan I klarer økonomien i dagligdagen. Det giver bare en sikkerhed og befrielse i det lange løb. Økonomi kan virke kringlet og uoverskueligt, og her kan vores 10 gode råd til at få styr på økonomien være en hjælpende hånd.
3 Gode råd til at få styr på jeres økonomi
Her får i 3 fornuftige råd til, hvordan i bedst kan få styr på jeres økonomi, når i flytter sammen, og gode råd til i ikke ender ud med at betale noget dobbelt.
1. Fælles budgetkonto
En af de mange fordele ved at flytte sammen med kæresten er, at I nu kan deles om de månedlige udgifter. Den smarteste måde at styre jeres fælles økonomi på, er ved at oprette en fælleskonto, som I begge indbetaler et fast beløb til. Det faste månedlige beløb finder I ved at lave en samlet oversigt over jeres årlige faste omkostninger. Nogle af de ting, som kan høre under en budgetkonto er:
- Husleje
- El, vand og varme
- TV-pakke
- Internet
- Licens
- Forsikring
- Netflix abonnement eller lign.
- Mad og husholdning
Det kan være en god idé at samle jeres fælles udgifter ét sted. Sæt jer ned og lav et samlet budget på, hvor meget I hver overfører til jeres fælles budgetkonto, så der er styr på økonomien fra starten.
2. Tjek op på forsikringer
Når I flytter sammen, er det vigtigt at tjekke op på jeres forsikringer. Det er fjollet at have to indboforsikringer. Når I får fælles adresse, kan I nemlig nøjes med én indboforsikring. Vær opmærksom på, at I fortsat skal have hver jeres ulykkesforsikring, da den er knyttet til den enkelte person og ikke til husstanden. Hvis I har hver jeres forsikringsselskab, bør I overveje om det er billigere for jer at skifte alle forsikringer til samme selskab, hvor det hele er samlet.
3. Licens og andre abonnementer
Husk at afmeld udgifter, der ikke længere er nødvendigt at have dobbelt – f.eks. internet, licens og tv-pakke, Netflix osv. Når I flytter sammen, kan I nu nøjes med én medielicens, én tv-pakke og én internetforbindelse, som dækker hele husstanden. Hvis én af jer har specielle fordele via jeres arbejde, kan begge parter måske drage nytte af dem. I kan også undersøge muligheden for at få boligstøtte.
Lav nogle flytteregler, når i flytter sammen
Det er vigtigt med en god start på processen med at flytte sammen. Det kan derfor være relevant at lave en forventningsafstemning i forhold til, hvad I forventer af hinanden og hvordan de praktiske ting, skal håndteres.
Det kan være en god idé at lave nogle klare flytteregler, så I undgår misforståelser, konflikter og sure miner. Det skal helst være en god oplevelse at flytte sammen med din kæreste. Gensidig kommunikation og forventninger til hinanden og alt det praktiske kan skåne jer for gnidninger på længere sigt.
Vi har endda et perfekt redskab til, hvordan I kan gøre forløbet nemmere – nemlig en Roomie-kontrakt. Hent den gratis og gå kontrakten igennem. Når I flytter sammen, bliver i nemlig også roomies, som skal være fælles om alt.
6 råd til, hvordan I gør det til et fælles hjem
Er du en af de mennesker, der sværger til en rød tråd i indretningen, så er det nu, du skal forberede dig på at indgå kompromiser. Når du flytter sammen med din kæreste, er det ikke sikkert, at I er enige i, hvor mange planter der skal være i lejligheden eller om der skal være en gaming-station og nogle kæmpe højtalere midt i stuen.
Men set fra den positive side, så er det en oplagt mulighed for at få sorteret ud i jeres ting og sager, når I flytter sammen. Det betyder også, at I sammen bør gå ud og købe nye ting, så I kan gøre det til jeres fælles hjem med fælles ting. I skal hver især og sammen sætte jeres præg på lejligheden, så I begge føler jer hjemme. Lad os hjælpe jer lidt mere i følgende afsnit.
1. Få overblik over møbler og inventar
Første skridt er at få overblik over alle jeres ting og blive enige om, hvad der skal med videre i jeres nye lejebolig og hvad der ryger i genbrug. Det kan være I står med to sofaer, to spiseborde eller lignende. Er I uenige om, hvilke af de to spiseborde, I skal kassere? Så kan I tage beslutningen på baggrund af disse tre overvejelser:
- Tilstand: Vælg det, der er i bedst stand.
- Størrelse: Vælg det møbel med den rette størrelse i forhold til lejligheden.
- Kvalitet: Vælg det møbel, der har den bedste kvalitet, da det vil holde længst.
2. Gå på kompromis
Vær indstillet på at dit HAY-crush eller din gaming-stol ikke er en selvfølgelighed i jeres fælles hjem. Derfor handler vores andet råd om, at I skal blive enige om, at I begge kommer til at gå på kompromis. Der er helt sikkert nogle af din kærestes ejendele, som du ikke ønsker at have med i lejligheden, men du skal også forvente at få lidt igen – for det kan også være ting, der ikke falder i din kærestes smag. Men hvordan går I så på kompromis?
3. Udvælg must haves
Start hver især med at udvælge de ting, som I ikke kan undvære – de ting, der har en nostalgisk værdi eller som du har købt på din rejse til USA. Disse ting kan være et must for dig grundet dets unikhed. Punktum. Ingen diskussion eller brok. Men sortér alle de ting fra, der kan drage paralleller til din fortid, single-tider eller andet, som ikke høre til i din fremtid med din partner. Læg fortiden bag dig og byg nye minder sammen. Det kan være en af fordelene ved at flytte sammen med kæresten – at få sorteret ud i gamle ting, som bare ligger og samler støv.
4. Skab jeres nye stil sammen
Det er vigtigt, at ingen af jer føler jer overrumplede af den andens indretning. Det kan for eksempel være svært at sige: ”Ej, skat, jeg kan slet ikke fordrage din gule lænestol stol som du har givet over 2000 kr. for”. Et godt råd er at involvere hinanden og tale om, hvad I hver især shopper, når I ikke er sammen. Send evt. billeder, inden i svinger dankortet ved kassen.
5. Kombinér det feminine og maskuline
Hvis det er tilfældet, at du flytter sammen med kæresten i hans bolig eller han flytter ind til dig, kan du ikke undgå at støde på ting, som du normalt ikke inkorporerer i din indretning. Måske er en Xbox ikke det smukkeste at have stående fremme og det kan også være den store kaktus-plante egentlig bare står i vejen. Men heldigvis kan I begge gøre en indsats for at kombinere jeres stil.
I har begge jeres egen unikke personlighed og jeres egen indretningsstil. Når den rette balance findes, både i forholdet og indretningen, kan resultatet blive meget harmonisk. Måske elsker i begge fotografier og I kan derfor vælge fotos i lækre rammer som vægdekoration. Måske kan I begge lide farven blå – så kan I vælge en gennemgående blå farve i jeres hjem. Puder, tæpper, kaffemaskinen eller plakater kan jo alle være helt eller delvist blåt.
Brug møbler med basis farver og styles i hjemmet, så meget som muligt da neutrale møbler og ting kan agere som en buffer mellem jeres forskellige stilarter. Samme farvet sofabord og tv-bord kan give synergi og ro.
6. Giv hinanden plads
Det kan være svært at finde tid til hinanden, når I har hver sit at se til. Når man er flyttet sammen med kæresten, så kan det give jer mere tid sammen. Når I har løst de ugentlige pligter sammen, så skal I huske at planlægge en date engang imellem eller bruge noget tid, hvor I bare kobler fuldstændig af og bare er sammen.
At flytte sammen med kæresten er også den største test af jeres forhold. Her vil du nemlig opleve nogle sider af din kæreste, som du ikke har oplevet før. Nu kan jeres rådighedsbeløb også række til at skabe nogle oplevelser sammen end hvis I boede hver for sig. Ved at flytte sammen med kæresten, kan du næsten halvere omkostningerne – og i så fald deles om udgifterne. Det giver anledning til at lave nogle kæresteting udover det sædvanlige.
Held og lykke med at flytte sammen med din kæreste.🧡
Når i er på udkig efter et nyt hjem sammen, kan i overveje, hvor meget i har råd til at give i husleje, hvor i gerne vil bo, hvilken boligtype skal det være, og kan i leve med en tidsbegrænset lejeperiode eller går i kun efter ubegrænset leje?
Opret en fælles budgetkonto, hvor i deler om at betale de månedlige faste udgifter (husleje, el, vand, varme og internet osv.) Sæt jer sammen og find ud af, hvor meget i bør overføre i jeres fælles budget om måneden. Husk også at medtænke mad- og husholdningsudgifter, og overvej om det skal være en separat fælleskonto udover den konto som går til de faste udgifter.