Mange associerer kollektiver og bofællesskaber med 70’er-oprørets kamp mod de klassiske boformer. Kollektiver og bofællesskaber er dog meget andet end det. Selvom det ikke er lige så udbredt i dag, er der stadig mange gode grunde til at vælge at bo i et kollektiv eller et bofællesskab.
Hvad er forskellen på et kollektiv eller bofællesskab?
De fleste tror, at et kollektiv og bofællesskab er det samme, men der er faktisk forskel på det to ting.
I et kollektiv bor man flere personer eller familier under samme tag. Man bor derfor væsentligt tættere i et kollektiv, da man deler badeværelser, stuer og køkken med andre. Der kan til gengæld være mange penge at spare ved at dele fællesrummene med andre.
Et bofællesskab minder på mange måder om et kollektiv. Men den store forskel er dog, at man bor i separate boliger. Man har altså sit eget hjem og skal altså ikke dele badeværelse, køkken og lignende med andre. Et bofællesskab har ofte et fælleshus, som alle beboerne kan benytte sig af. Her deler man så rum som spisestue, vaskeri og gæsteværelser med andre.
Hvad er et kollektiv?
Kollektiv handler i bund og grund om at flere mennesker, der ikke alle er en del af samme familie, bor sammen. Det kan være i en lejlighed, i et hus, i nedlagt landbrug eller lign.
Kollektivet opstod som boform i kølvandet på ungdomsoprøret i slut 60’erne, hvor folk var trætte af isolation og det forbrugerræs, der ofte var forbundet med den klassiske kernefamilie.
I 1972 var der ca. 1000 kollektiver i Danmark, hvilket dengang gjorde os til landet med flest kollektiver pr. indbygger i verden. I dag findes der stadig mange kollektiver og bofællesskaber i Danmark, men det er slet ikke så udbredt som i 70’erne.
Hvad er et bofællesskab?
Bofællesskaber, hvor man har sin egen private bolig, men deler større fællesområder med andre, er faktisk en dansk opfindelse fra slutningen af 60’erne. Siden da har måden at bo på spredt sig til resten af Europa og verden.
”Cohousing”, der er det engelske ord for bofællesskab, er på det seneste blevet mere populært end nogensinde før. Der har nemlig været et stigende fokus på sociale, økonomiske og miljømæssige fordele, der er ved at bo i et bofællesskab.
Hvorfor bo i kollektiv eller bofællesskab?
Det sidste årti har flere og flere valgt at bo sammen i en eller anden form for kollektiv eller bofællesskab. Det kan være voksne, der bor sammen med deres forældre, unge der bor sammen i en lejlighed mens de studerer, ældre mennesker der savner selskab og derfor flytter sammen med andre jævnaldrende og regnbuefamilier eller vennepar, der flytter sammen i en større lejlighed eller et hus.
Der er mange gode grunde til at vælge at bo i kollektiv. I nutidens kollektiver og specielt i de mange bofællesskaber, kan man nemlig sagtens dyrke sine egne interesser og have alenetid, men stadig få kollektivets fordele: En sundere økonomi, fællesskab der afhjælper ensomhed, en hjælpende hånd til at få hverdagen til at gå op og omsorg for børn og bedsteforældre, der har meget glæde af at have familie tæt på.
Hvordan starter man et kollektiv?
Først og fremmest er det naturligvis vigtigt at gøre sig nogle tanker om, hvilket slags kollektiv, du ønsker.
- Hvor mange beboere er ideelt?
- Skal beboerne dele interesser eller gå op i noget forskelligt?
- Hvordan skal de daglige pligter fordeles og passes?
- Er der nogle særlige værdier, f.eks. ift. mennesker eller miljø, som beboerne skal dele?
Når du har en god idé om, hvilken type kollektiv, du kunne tænke dig at starte, melder et ret vigtigt spørgsmål: Hvor skal I bo?
Det er selvfølgelig væsentligt, at det sted du vælger, kan danne rammen for det kollektiv, du ønsker dig: Hvis du drømmer om at have høns og køkkenhave, er det selvfølgelig ikke en herskabslejlighed i midtbyen, du skal gå efter. Derudover skal stedet selvfølgelig være stort nok til at rumme det antal mennesker, du ønsker at dele din hverdag med.
Måske har du arvet dine forældres gård, og så giver det hele jo sig selv. Ellers skal du måske finde en lejebolig, som du kan dele med dine fremtidige bofæller, så I også relativt hurtigt kan komme ud af det, hvis det ikke skulle gå.
Hvis du ikke allerede kender dem, du forestiller dig at indgå i et kollektiv med, så er det en rigtig god idé at lære dine potentielle medkollektivister at kende, inden i flytter sammen. Sørg for at I har afstemt jeres forventninger til fællesskab vs. alenetid, husholdning, pligter, gæster osv. I kan nemt få styr på hinandens forventninger til husets regler med BoligPortals Roomie-kontrakt her.
Det er også vigtigt at have styr på lejekontrakten, når I er mange, der skal deles om boligen. Find vores digitale lejekontrakt her.
Lav dit eget kollektiv
Er du studerende, eller skal du til at studere? Så bør du overveje at lave dit eget kollektiv. Det vil først og fremmest mærkes på din pengepung. Der er nemlig mange penge at spare, hvis du kan holde til at dele dit køkken og bad med andre. Ikke nok med det – så bliver mange af de faste udgifter som TV, internet og lign. også lavere, hvis der er én eller flere at dele dem med.
Det er specielt boliger med fire eller flere værelser, og som er delevenlige, der kan bruges som et bofællesskab.
Udover en økonomisk gulerod ved at dele, så kan det også være nemmere at finde dit nye hjem, hvis boligen har tre eller flere værelser. Flere oplever nemlig, at der er mindre rift om de store lejeboliger, da der er færre der søger 4- og 5-værelses lejligheder.
På BoligPortal har vi en masse delevenlig lejligheder på siden. Du kan derfor eksempelvis starte dit eget kollektiv i København, ved at finde en delevenlig bolig i København, og dele den med andre.
4 tips til et godt kollektiv
Hvordan skaber du det perfekte idylliske kollektiv? Vi har kogt det ned til 4 trin herunder.
1. Gå efter store lejeboliger
Der er størst sandsynlighed for, at boligen er delevenlig, hvis den har tre eller flere værelser. I langt de fleste tilfælde får lejere også flest kvadratmeter for pengene ved at bo i store lejeboliger.
2. Find de rigtige roomies
At have de rigtige bofæller at dele lejeboligen med er mindst lige så vigtigt som de fysiske rammer. Hvor længe skal i som minimum bo sammen, hvilken aldersgruppe foretrækker du at bo med og hvor meget socialt skal i have sammen? Find roomies her.
3. Få styr på økonomien
Når man bor i lejebolig sammen, så er man også økonomisk forpligtet over for hinanden. I skal i fællesskab betale depositum og forudbetalt husleje ved indflytning. Ligesom den månedlige husleje og regninger til el, vand, varme, tv, internet og lignende skal betales til tiden. Det kan være en god idé at udnævne en økonomiansvarlig, der holder overblikket over udgifterne. Du kan læse vores 10 gode råd til at få styr på økonomien, som giver dig inspiration til, hvordan du på bedste vis for styr på økonomien.
4. Lav en husorden
Få en fælles forpligtende aftale om brug og rengøring af fællesarealerne, besøg af gæster og hvornår der skal være ro på hverdage og i weekender. En god måde at gennemgå aftaler omkring husorden, er for eksempel ved at gøre brug af BoligPortals roommie-kontrakt.
Et bofællesskab består af flere personer, som bor sammen, men har hver sin private bolig. Udover dette deler beboerne en større fælles opholdsstue. Her er det sociale og fællesskabet prioriteret højt af beboerne. Der er typisk lagt op til mange sociale arrangementer, hvor alle beboer samles i deres fælles opholdsstue.
Et kollektiv er en boform, som kan være en lejlighed, hus eller lignende, hvor flere personer bor sammen under samme tag. Grundlæggende handlede det at bo i kollektiv om, at flere mennesker, der ikke alle var i familie med hinanden, bor sammen.
Forskellen er at du i en kollektiv bor flere personer eller familier sammen under samme tag. Man bor tættere sammen i et kollektiv, da man deler om badeværelse, stue og køkken med andre. Ved et bofællesskab bor du også med mange, men forskellen er, at man bor i separate boliger med eget køkken og badeværelse. Og derudover har et bofællesskab et fælles opholdsareal.
Det har både sociale, økonomiske og miljømæssige fordele at bo i et kollektiv eller bofællesskab. Man har altid selskab i nærheden, også kan man spare penge ved at bo flere sammen.