De 10 roomie-bud

Roomies

BoligPortal sætter fokus på roomie-universet, da det er vigtigt at kunne trives, når man deler lejlighed med andre. Både når du skal finde en ny roomie, udleje et værelse eller vil vide, hvordan man bedst trives som roomies.

Som Danmarks største lejeboligportal hylder BoligPortal de gode roomie-relationer og derfor synes vi, at det er vigtigt at tage en kollektiv snak om dét at bo sammen med andre mennesker. De 10 Roomie-Bud påminder bofæller om hvilken opførsel, der er universelt accepteret i roomie-universet. Læs de 10 Roomiebud igennem og spørg dig selv: Overholder jeg de 10 bud? Har du allerede en roomie, kan I med fordel gennemgå de 10 bud sammen og lave jeres personlige roommate-kontrakt.

Bud 1. Afstem jeres drømme og ønsker med hinanden

Et godt udgangspunkt som roomies, er selvfølgelig at afstemme jeres ønsker og drømme ift. at bo med hinanden. At gå skævt af hinanden fra starten, fordi I hver især har forskellige tanker om, hvad det vil sige at bo med en roomie, er ærgerligt. Nanna og Josephine opsummerer roomie-bud 1 som følgende: ”Her der tænker vi selvfølgelig på forventningsafstemningen, sådan at man på forhånd ved hvad er jeres ønsker, hvad er jeres drømme, hvad er jeres behov og hvad er jeres forventninger til hvordan I skal bo sammen. Også alt fra, om I skal have et venskab, til rengøring, madlavning, besøg, skal man give hinanden beskeder – hele lortet. Afstem, afstem, afstem!”.

Bud 2. Aftal rengøringen

Rengøring, eller mangel på sammen, er et af de punkter, der oftest kan skabe roomie-konflikter i hjemmet. For at komme dette problem til livs kan man for eksempel lave et skema, hvor der står ‘jeg gør rent i lige uger og du gør det i ulige uger’. Snak om, om I har nogle præferencer – Måske fortrækker du at tage toilettet og din roomie vil hellere rengøre stuen, da man jo netop har forskellige præferencer i forhold til hvad men selv synes er irriterende rengøring. Men uanset hvad, så lav en aftale omkring hvem der gør hvad. Vi har lavet et rengøringsskema, der netop kan hjælpe med det problem!

Bud 3. Ha’ styr på økonomien

For nye roomies, er dette ikke altid en selvfølge (selvom det burde være det). Men som Josephine og Nanna siger: “Lav en kontraktaftale ift. hvor meget der skal ligges i indskud, hvis der skal det, aftal hvor mange måneders forudbetalt husleje og aftal hvad I skal købe fælles. Der findes en masse apps, hvor man kan holde styr på sådan noget, så der ikke er en af jer der føler sig snydt”. Dette gælder især for roomies der kender hinanden på forhånd, da man jo stoler på hinanden, right? Men for en god ordens skyld, så få lavet en ordentlig lejekontrakt.

Bud 4. Sig dine egne behov højt

Dette roomie-bud kan siges simpelt, men godt: “Ingen kan læse tanker, så derfor er det vigtigt at fortælle hvad man tænker højt”. Selvom du måske selv tror at din roomie ikke kan undgå at lægge mærke til, hvad der irriterer dig, så kan det altså godt være tilfældet. Vær derfor god til at italesætte dine behov, om det behovet for en lukket dør, mere kvalitetstid eller bare en krammer.

Bud 5. Husk at spørge ind til din roomies’ behov

Dette roomie-bud kan ses i forlængelse af bud 4 og det er ikke en one-way-street, I er to mennesker, og I skal lære at kommunikere og snakke sammen. Og det skader aldrig at spørge, for det er ikke farligt. Og det er simpelthen også bare rigtig rart at føle sig set i sit eget hjem.

Bud 6. Husk hyggen

En af goderne ved at finde en roomie, er jo netop at det giver flere muligheder for hyggelige stunder og minder. Dog kan man godt glemme at sætte tid af til hyggen i hverdagens stress og jag. Nanna og Josephine opsummerer roomie-bud 6 som følgende: “hvordan man ‘husker hyggen’ kommer selvfølgelig an på hvordan man har aftalt at bo sammen, men i hverdagens trummerum så er det bare enormt dejligt at man måske nogle gange kan mødes til et glas vin eller film eller en samtale om morgenen omkring hvordan man har det begge to. Og sådan nogle ting”. Vil du gerne have mere hygge i din hverdag? Find en roomie og udlej dit værelse – gratis i dag.

Bud 7. Køb nyt når du tager det sidste – altid

Dette er en af de mest gyldne regler, hvis man gerne vil have fred i den fælles bolig. Det gælder uanset om det er toiletpapir, ketchup, det sidste æg eller det sidste mælk, det sidste whatever. Det er så træls, hvis man lige havde troet at man kunne børste tænder lige når man stod op og så kunne man ikke det. Og særligt sådan noget som kaffe og toiletpapir, det er f***me life essentials for mange mennesker.

Bud 8. Lav faste rammer for månedlige snakke

Josephine og Nanna siger det så fint: “Og det er med henblik på hvordan det går at bo sammen og om at man lige har en åben dialog om det løbende. Og det behøves ikke at være sådan en super formel snak, men det er bare rart at have nogle rammer, der indbyder til hvordan man snakker om de her ting, ligesom der også står i Roomie-Kontrakten

Bud 9. Lad alle føle sig hjemme

”Og det er måske i højeste grad også, hvis man er udlejer. Husk at de mennesker der lejer et værelse i din lejlighed, de bor der også og de betaler husleje, så det er også deres hjem. Og det synes jeg bare er rigtig rigtig vigtigt at huske, at når man bor flere sammen, så skal vi alle kunne være der, det her er vores allesammens trygge dejlige sted, hvor vi skal kunne klø os selv i røven og kunne have lov til ikke altid at være i pisse godt humør. Nogle gange er man ked af det, og det skal man kunne rumme når man bor sammen med andre mennesker”. Bum, bedre kan det vist ikke siges!

Bud 10. Vis hensyn

Husk på, at når du bor med andre mennesker, så er du ikke enevældig kejser af boligen. Derfor er roomie-bud 10 en god tommelfingerregel og som Nanna og Josephine siger: ”Lad være med at spil musik klokken 2:00 om natten, lad være med at trampe om morgenen, lad være med at tage alle mulige gæster med hjem fra byen (medmindre du har fået lov) og sådan nogle ting. Det er jo også bare helt almindelig adfærd når man bor sammen med andre, for du er jo ikke alene om at bo der”.