Er du på udkig efter en roomie? Så lad os guide dig i, hvordan du hurtigt og nemt finder en roomie, samt give dig svar på de mest udbredte spørgsmål omkring det at flytte sammen med en roomie.
Udlej værelse gratis her
Søg værelse til leje her
Vil du udleje et værelse til en roomie?
På BoligPortal kan du oprette en boligannonce helt gratis og udleje et værelse til en kommende roommate. Når du opretter boligannoncen er det vigtigt at tilføje gode billeder og lave en grundig beskrivelse af boligen, så annoncen ikke efterlader for mange spørgsmål hos en potentiel lejer. Læs mere om gode råd og regler for udlejning af værelse.
Søger du et værelse til leje hos en roomie?
På BoligPortal finder du hundredvis af ledige værelser til leje, og du kan derfor hurtigt, nemt og trygt finde en roomie, som du kan leje et værelse hos. Alt du skal gøre er at oprette et abonnement, udfylde din profil, søge på det område i landet, hvor du ønsker at finde et værelse og skrive en god lejebolig-ansøgning til forskellige udlejere, der matcher dine behov.
Find roomie i en af storbyerne
Vi har samlet alle vores ledige værelser i henholdsvis København, Aarhus, Odense og Aalborg, så du hurtigt kan finde en roomie i den storby, du bor i eller flytter til. Tryk blot på en by og find din nye roomie hurtigt, nemt og trygt ved hjælp af BoligPortal.
Hyppige spørgsmål om det at finde en roomie
Herunder har vi samlet en række spørgsmål omkring det at flytte sammen med en roomie, som vi håber, kan afklare de spørgsmål, du måtte have og gøre dig parat til at udleje et værelse til en roomie og finde en roomie gennem BoligPortal.
1. Hvorfor flytte sammen med en roommate?
Det er mange gode grunde til at flytte sammen med en eller flere roommates, men her får du de tre bedste grunde:
Det er lettere at finde en bolig, når man er flere
Der er stor efterspørgsel på små lejeboliger, især i storbyerne, hvor mange ønsker at bo i en etværelses eller to værelseslejlighed. Men det kan være svært at finde sådan en lejebolig, som man også har råd til at sidde i alene. Derfor kan det være en fordel at leje en større lejlighed og fremleje et eller flere værelser til roomies. Alternativt kan du selvfølgelig også selv søge et værelse hos en roomie.
Når du deler udgifterne med andre, kan det gøre din økonomi bedre
En anden fordel ved at bo flere sammen er, at der er penge at spare på husleje og forbrug. Rigtig mange studerende vælger at flytte sammen med nogen for netop at spare penge. Det er ikke kun huslejen, der bliver splittet, det gælder også udgifter til eksempelvis TV og internet, og vægter man det sociale højt, kan udgifter til indkøb af mad osv. også reduceres en del.
Roommates bidrager til et socialt liv
Ny research tyder på, at ensomhed er et stort problem. Både blandt voksne der bor alene, ældre og tilflyttere til nye byer såsom studerende, der skal starte på uddannelse i en ny by. Her kan det gavne at bo sammen med en eller flere roommates. Det åbner nemlig op for et socialt fællesskab. Flytter du til en ny by for at studere, er det derfor en god ide aktivt at søge fællesskabet som en genvej til et større netværk. Andre synes også bare, at det er hyggeligere at bo sammen med en roomie, fordi der er nogen at komme hjem til og tale med efter en masse nye indtryk.
2. Hvordan skal du gribe roommate-søgningen an?
Du kan både udleje et værelse og leje et værelse hos BoligPortal. Men det er en god idé at gøre dig nogle overvejelser, inden du kaster dig ud i at bo sammen med en roommate. Start eventuelt med at lave en liste med alt det, der er vigtigt for dig:
- Vil du bo sammen med en eller flere roommates?
- Ønsker du at bo sammen med en, der minder om dig selv eller er det vigtigt for dig, at I er forskellige?
- Skal det være nogen, som du kender i forvejen eller er du åben for at flytte sammen med nogen, du først skal til at lære at kende?
Der er der både fordele og ulemper ved ovenstående, da du ikke kan forudsige, hvordan det kommer til at gå. Hvis du vælger at flytte sammen med én du kender på forhånd, er der større chance for, at du ved, hvad du går ind til. Men det kan dog på den anden side også være et sats at flytte sammen med en god ven eller veninde, hvis resultatet bliver, at det ikke fungerer at bo sammen. Det er derudover vigtigt, at du er afklaret omkring hvilke(n) type person(er) du har lyst til bo sammen med. Er du for eksempel ordensmenneske, kan det være en fordel at flytte sammen med én, som også går op i, at der er styr på hjemmet, og kan du ikke fordrage røg, så er det vigtigt, at din kommende roomie ikke ryger osv.
3. Hvordan ved du, om I er et match?
Du kan formentlig hurtigt mærke, om der er kemi mellem dig og en potentiel roomie. Men hvis du afholder fremvisning, har du en chance for at finde ud af, om der er kemi mellem dig og den person/eller de personer, du måske kommer til at bo sammen med.
Til fremvisningen er det vigtigt, at du får spurgt ind til de ting, du måtte være i tvivl om. På den måde gør du det nemmere for dig selv, og du får måske også en bedre fornemmelse af, hvad du går ind til. Det er en god idé at forberede nogle spørgsmål inden en fremvisning. Men prøv også at følge din mavefornemmelse, når du skal vælge den endelige roommate.
4. Hvordan får du det til at fungere med en roomie?
Det er hyggeligt at bo flere sammen, men det kan også være en udfordring at skulle dele bolig med andre – også selvom du har gjort dit grundarbejde. Der er nemlig mange problematikker, man kan støde på, når man bor sammen med andre. Hvem står for rengøringen af fællesarealerne? Må man spise maden fra alle hylder i køleskabet? Hvem står får indkøb af toiletpapir? Må man holde fester hver weekend? Osv.
Det kan være en stor hjælp at forventningsafstemme og lave nogle fælles husregler, der gør sig gældende for alle. Så bliver livet bliver både nemmere og sjovere sammen. Vi har lavet en roommate-kontrakt, der kan hjælpe med at holde styr på jeres interne regler.
5. Skal der laves en lejekontrakt?
Når du har fundet din roomie, er det vigtigt at I sammen får styr på lejekontrakten, så der ikke opstår misforståelser eller konflikter. Hvis I sammen er inde over lejekontrakten, er I begge indforstået med, hvad der står skrevet i den. På den måde bliver det også lettere for jer at følge de regler og rammer, som I sætter op. En lejekontrakt skal blandt andet indeholde:
- Lejer og udlejers navn og adresse
- Lejemålets adresse
- Lejemålets størrelse
- Lejemålets inventar, stand og brugsret til ting i boligen (f.eks. vaskemaskine)
- Lejemålets ophørsdato
- Lejemålets husleje
- Lejemålets depositum og forudbetalt husleje
Du kan læse mere om lejekontrakten her. Vil I gerne sikre jer, at I har styr på det med småt, når lejekontrakten skal udarbejdes, kan I med fordel bruge BoligPortals værktøj; Den digitale lejekontrakt. På den måde bliver det nemt og sikkert at lave en korrekt lejekontrakt.
6. Hvor mange roomies må du dele lejlighed med?
I lejeloven §69 står der, at det samlede antal personer, der bor i lejligheden, ikke må overstige antallet af beboelsesrum. Du skal derfor være opmærksom på, at der er værelser nok til alle.
7. Kan du få boligstøtte, hvis du finder en roomie?
Om du kan få boligstøtte, hvis du finder en ny roomie, afhænger af en række forskellige forhold:
- Hvor meget husleje I betaler, når alle udgifter til el, vand og varme er fratrukket
- Hvor mange m2 jeres bolig er på
- Hvor mange voksne og børn der bor i boligen
- Om jeres samlede formue er over formuegrænsen (2020: 770.500 kr.)
- Hvad jeres samlede indkomst er
Udlej værelse gratis her
Søg værelse til leje her
Find den rigtige roomie som Dinna og Helle
For at give dig et eksempel på, hvordan nogle får det til at fungere at bo sammen som roommates, har vi interviewet to Aarhusianere, Dinna og Helle. Du kan læse hele historien om en udlejer, der var på udkig efter en ny roomie og hendes overvejelser i processen herunder:
“Det kan være svært at finde den helt rigtige. Skal det være en fyr eller pige? Skal det være én, som minder om en selv eller en, som adskiller sig? Og hvad skal man være særligt opmærksom på? Overvejelserne er mange. Mød her Helle Sønderby på 24, som fortæller om, hvordan det er at være udlejer, og hvilke overvejelser hun gjorde sig, da hun skulle finde en roomie. Helle Sønderby og Dinna Sand havde sammen fundet en lækker lejlighed ved Åboulevarden, men manglede en ekstra at dele lejligheden med.“
“Man skal først gøre sig nogle overvejelser over, hvad der er vigtigt for en. På den måde er det lettere at imødekomme de værdier, man selv sætter pris på som for eksempel ikke at gå i byen hver weekend, og at det heller ikke skal sea forfærdelig rodet ud i lejligheden. Jeg tror også, at det er en god idé at vælge en, som minder lidt om en selv, fordi man i højere grad har samme indstilling til, hvordan tingene skal være. Da jeg skulle finde en roommate, var det også vigtigt for mig at finde en reel person. Ærlighed kommer man langt med.”
“Jeg lavede en annonce, som jeg lagde ud på BoligPortal, hvor jeg skrev de vigtigste informationer om boligen, hvad Dinna og jeg laver til dagligt og lidt om vores interesser. Jeg modtog rigtig mange henvendelser fra interesserede boligsøgende. De ansøgninger, som fangede mig mest, var de ansøgninger, som ikke var alt for lange. Det var et plus, hvis de var skrevet lidt humoristisk, for det kan hurtigt blive tørt og kedeligt. Vi håndplukkede de personer, som vi gerne ville invitere til fremvisning og samtale.”
“Vi havde inviteret ti til individuel fremvisning. På den måde havde vi bedre mulighed for at lære personerne lidt at kende. Det er nemmere at få indblik og få afklaring på nogle spørgsmål ved en individuel fremvisning. Set i bakspejlet var det måske en tand for mange, vi havde til fremvisning, for det kan være tidskrævende. Men det var første gang, vi havde holdt fremvisninger, så derfor havde vi inviteret så mange. Fremover vil jeg invitere færre for at spare tid.”
“Vi lagde vægt på personernes beskrivelse af dem selv – om der var lidt humor gemt i dem. Vi lagde vægt på, at vi var nogenlunde jævnaldrende. Samtidig var det vigtigt for os, at den person, som vi endte med at vælge, laver lidt af de samme ting som os selv. Til fremvisningen lagde jeg vægt på om folk hvilede i sig selv, om de var ærlige og rare at være omkring. Man får jo en hverdag, hvor mange gnidninger kan opstå, så det er vigtigt, at man hviler i sig selv. Gnidninger løses på den bedste måde, hvis man ikke er så hysterisk omkring tingene, men i virkeligheden tør sige, hvad man mener.”
“Vi fandt det rette match ved at vælge en person, som har nogenlunde de samme interesser som os selv. Samtidig kunne vi hurtigt mærke, hvem der oprigtigt var interesseret i at bo her. Jeg tror, man får det bedste match ved at vælge én, som man kommunikerer godt med og én, som man er på bølgelængde med. Man skal også have de samme forventninger. Dinna og jeg er meget sociale, og vi havde en forventning om, at vi ikke bare vil have en bofælle, der mangler et sted at bo. Vi ville gerne bo sammen med én, som også er interesseret i at lære os at kende. Der kan man have det på vidt forskellige måder. Derfor erfarede jeg, hvor vigtigt det er at forventningsafstemme. For os var det sociale meget vigtigt, og det var også noget af det, vi valgte vores nye roomie ud fra.”
“Det er altafgørende, at man er ærlig. Man kan for eksempel komme ind på, hvordan en typisk hverdag ser ud. Man kan også komme ind på ens vaner og rutiner og blive enige om, hvordan det fremadrettet skal være i lejligheden. Nogle har for eksempel madbudget, men det har vi ikke, da vi har en travl hverdag og ikke kan få det til at passe ind. Det er også vigtigt at forventningsafstemme i forhold til huslige pligter, rengøring og praktiske ting, som hvis der er noget, der går i stykker. Vi har alle et fælles ansvar, og hvis fryseren for eksempel går i stykker, skal vi selvfølgelig alle tage initiativ til, at det bliver ordnet.”