Efterårsrengøring: Er din bolig efterårsklar?

Efterårsrengøring i lejebolig

Efterårsvejret melder snart sin ankomst, så det er nu, du skal gøre din bolig klar til det skiftende vejr. Læs denne guide og få tips og tricks til både indendørs og udendørs efterårsrengøring. Hvis du stadig mangler at finde din drømmebolig, så klik her:

Indendørs efterårsklargøring af bolig

Det kolde og rå efterårsvejr er på vej, og det er derfor vigtigt at få gjort boligen efterårsklar, så du kan hygge inden for imens det blæser og regner.

1. Planlæg en efterårsrengøring

En del af det at gøre boligen efterårsklar består af en gennemgribende hovedrengøring. Det er måske ikke det mest spændende, men det er vigtigt at få gjort.
Du har måske tilbragt din fritid i haven eller i parken i det gode vejr over sommeren, men nu er sandet fra strandturene kommet ind i stuen og støvet har lagt sig under sengen. Efteråret byder på flere timer indendørs, og du gør derfor dig selv en tjeneste ved at gøre hovedrent. Her er de bedste tips til efterårsrengøringen.

  • Fjern støvet fra hjemmet – Tøm skuffer og skabe, ind med støvsugeren under sofaen og sengen, få tørret støvet af overfladerne og fjern spindelvæv fra krogene.
  • Vælg en sæbe der passer til dit gulv – Husk at bruge den rigtige sæbe til dit gulv, når du vasker det, specielt hvis du har trægulve i lejeboligen. Ubehandlede trægulve har godt af en sæbe, der mætter, herunder brun sæbe eller sæbespåner.
  • Få insekterne ud af boligen – Især i køkkenet er det godt at få gjort rent efter en lang sommer, hvor diverse dyr, såsom fluer, larver og møl, har haft de allerbedste betingelser for at etablere en lille koloni.
  • Glem ikke radiatoren – Husk også at få gjort rent bag radiatoren! Så slipper du for lugten af opvarmet støv og skidt, når du tænder den.
  • Få også vasket dyner og tæpper – Det hele bliver bare lidt køligere, så nu skal de rigtig tages i brug. Det er altså lidt rarere med noget der er nyvasket og lækkert.

2. Find ud af, hvor trækket kommet fra

Tjek for træk i din lejlighed. Et trick er at bruge et tændt stearinlys, og se om flammen flakker ved døre og vinduer. Hvis det er tilfældet så sæt tætningslister op. Det er rimelig nemt at sætte op, og koster ikke en bondegård. De kan nemt tages ned ved fraflytning, men vær opmærksom på at noget af malingen kan trækkes med.

3. Fjern fugten fra din bolig

Sæt affugtere frem ved vinduer, der dugger. Det kan betale sig at sætte dem frem nu, da det bliver fugtigere og koldere udenfor. Over sommeren vil fugtfjernere ikke trække meget vand ind, men med efterårets regn og slud kan de trække meget vand til sig.

4. Lav et radiatortjek

Fjern eventuel luft fra radiatoren ved at løsne ventilen. Du skal have en klud parat, og når ventilen er løsnet, så vil du høre luft blive lukket ud. Når det begynder at dryppe med vand, så skal du lukke for ventilen igen.

5. Gem sommertøjet væk

Måske er det tid til at pakke sommertøjet ned og finde de uldne sweatere og sokker frem. Det giver mere plads i skabet og mindre rod. Vask alt tøjet inden det bliver pakket ned og pak det i forseglede plastikposer for at undgå mug, specielt hvis det skal i kælderen eller på loftet.

6. Tid til ny boligindretning

Hvad enten vi vil det eller ej, så bringer efteråret koldere og mørkere dage med sig. Efter at have føjtet rundt på gader, stræder, parker og strande de sidste par måneder, så er det nu tid til at tilbringe mere tid indendørs. Derfor er det et oplagt tidspunkt at få kigget på de små to-do’s i din lejebolig. Det kan være fint med en ny start, nu hvor du skal tilbringe mere tid indenfor. Rokér måske rundt på nogle møbler, få hængt noget nyt op på væggen eller strik et slumretæppe til de hyggelige regnvejrsdage.

Mangler du et par gode fif til bedre belysning i boligen? Så læs vores 3 tips til at skabe den rette belysning her. Har du allerede styr på det visuelle, men mangler hjælp til det praktiske? Så læs vores guide til at hænge lamper op – helt uden fars hjælp. Det er nemlig de sidste vigtige detaljer, der gør dit hjem ”hjemmeligt” og et rart sted at være. Det kan altså godt betale sig, når regnen klasker mod ruden og temperaturen melder 7 grader.

Vær også klar til våde sko og regntøj i entreen. Hav dørmåtter, tæpper der tåler vand eller plastikbakker klar, så du ikke ødelægger gulvet.

Efterårsklargøring af haven eller altanen

Hvis du bor til leje i et hus med tilhørende have, så skal du også have klargjort boligen til efteråret udvendigt.

7. Gør træværket klar til efterårsvejret

På altanen eller terrassen drejer det sig først og fremmest om at få gjort grundigt rent. Giv gerne træværket en god gang olie, så det kan modstå det rå efterårsvejr.

8. Afskærm altan og terrasse

Det er også en god idé at få afskærmet din altan eller terrasse, hvis den ikke allerede er det i forvejen. Det kan du gøre med pileflet eller lignende, som du sætter ind imellem tremmerne på altanen eller terrassen.

9. Find planter, der kan overleve kulden

Du skal også overveje, hvad du planter i altankassen. Find nogle planter, der kan overleve kulden og er pæne at se på. I oktober er det tid til at plante blomsterløg, hvis du gerne vil mødes med smukke pastelfarver på altanen til foråret. Plant dem i krukker eller kasser, og gerne omkring andre planter.

10. Skån dine krukker fra frosten

Har du krukker, der ikke kan klare frost? Så er det tid til at tage dem ind. Fjern den gamle jord, vask og tør dem først, så de er klar til foråret igen.

11. Mindsk slid af møbler

Vask og tør udemøblerne. Klap dem sammen og sæt dem i skuret, på loftet eller i kælderen. Du kan også placere dem i et hjørne af altanen eller terrassen, hvor de ikke bliver våde. Hvis du har mulighed for det, så dæk dem gerne til, så de ikke bliver slidt over vinteren.

12. Har du en frostsikker vandhane?

Ikke alle udendørs vandhaner er frostsikrede, så husk at slukke for vandet før den første frost kommer. Hvis rør eller vandhane sprænger, kan du risikere alvorlige vandskader, som desværre ikke dækkes af forsikringen. En frostsikret vandhane er boret lidt skråt og med et fald nedad, så vandet kan løbe ud, når den indvendige hane lukkes. Det er desværre langt fra alle udendørs vandhaner, der er frostsikre, så vær derfor helt sikkert på, at du har en frostsikker vandhane før du undlader at slukke for vandet.

Leder du stadig efter din drømmebolig?