Står du over for at skulle udleje en bolig, er det en god idé at sætte sig godt ind i reglerne for lejekontrakten. En korrekt udformet lejekontrakt er nemlig nøglen til et trygt og gennemsigtigt lejeforhold for både lejer og udlejer.
I denne artikel guider vi dig gennem de vigtigste regler og krav i lejeloven, så du kan udarbejde en lejekontrakt, der lever 100% op til de gældende regler. Vi gennemgår, hvorfor kontrakten er vigtig, hvilken formular du skal bruge, og hvordan du udfylder den korrekt.
Hvorfor er en lejekontrakt vigtig?
En lejekontrakt sikrer, at både lejer og udlejer har et klart overblik over rettigheder og forpligtigelser i et lejeforhold. Hvis der ikke er lavet en skriftlig kontrakt, gælder lejelovens almindelige bestemmelser. Det betyder, at du uden en lejekontrakt ikke kan fravige eller tilføje særlige vilkår, som ellers kunne være aftalt i lejekontraktens paragraf 11 – f.eks. regler om husdyr, vedligeholdelsespligt, tidsbegrænsning eller huslejeregulering.
Jf. lejelovens § 11, stk. 1, skal en lejeaftale være skriftlig, hvis en af parterne ønsker det. Vi anbefaler, at du anvender BoligPortals digitale lejekontrakt, som er et gratis digitalt værktøj, der hjælper dig med at udfylde kontrakten korrekt.
Hvilken lejekontrakt skal man bruge?
Til beboelseslejemål skal du bruge en autoriseret standardblanket – Typeformular A, 10. udgave, som er godkendt af Indenrigs- og Boligministeriet. Ifølge lejelovens § 14 må udlejere kun anvende den autoriserede blanket – ellers risikerer man, at bestemmelser, der stiller lejeren dårligere end loven, bliver erklæret ugyldige.
Hvordan laver man en lejekontrakt?
Kontrakten består af 11 paragraffer, der dækker alt fra parternes navne til særlige vilkår. Her er en kort oversigt:
-
Parterne og det lejede – Navne, adresse, boligtype og brugsret (f.eks. gård, vaskeri).
-
Lejeperiode – Angiv startdato og om lejemålet er tidsbegrænset.
-
Husleje – Angiv leje, betalingsdato og evt. særskilte forbrugsudgifter.
-
Depositum og forudbetalt leje – Maks. 3 måneders forudbetalt leje og 3 måneders depositum.
-
Forbrug – Varmeregnskab, el, vand og evt. køling skal dokumenteres separat.
-
Fællesantenne og internet – Angiv om lejer selv står for dette.
-
Indflytning – Indflytningssyn og -rapport kræves ved flere lejemål.
-
Vedligeholdelse – Hvem har ansvar for indvendig vedligeholdelse?
-
Inventar – Liste over hårde hvidevarer og andet inventar.
-
Husorden og husdyr – Angiv regler for støj, gæster og dyrehold.
-
Særlige vilkår – Her kan du fravige visse regler, f.eks.:
-
Tidsbegrænset lejeaftale
-
Lejeregulering efter nettoprisindekset
-
Lejer har den indvendige vedligeholdelsespligt
-
Det er vigtigt at være præcis, især i § 11, hvor der kan aftales forhold, som fraviger lejeloven. Vær opmærksom på, at ikke alle bestemmelser i loven kan fraviges – f.eks. er kapitel 2 i lejeloven ikke fravigeligt til skade for lejeren jf. § 18.
BoligPortals gratis Digitale Lejekontrakt
Vi håber, at du er blevet klogere på reglerne for lejekontrakten og hvordan du laver en lejekontrakt korrekt. Kom i gang med BoligPortals digitale lejekontrakt herunder – vi hjælper dig fra start til slut og det er helt gratis.