6 tips til dig, der skal flytte hjemmefra

6 tips til dig der skal flytte hjemmefra.

Står du overfor at skulle flytte hjemmefra? At flytte hjemmefra er en rigtig stor ting for de fleste. De trygge rammer hos mor og far som man har været vant til hele livet, bliver skiftet ud for studiestart i en ny by, ny bolig og et helt nyt netværk. Man skal meget hurtigt omstille sig og lære at stå på egne ben.

1. Planlæg at flytte hjemmefra i god tid

Ved enhver flytning er der mange ting, man skal have styr på. Specielt når man skal flytte hjemmefra, fra sit barndomsværelse til sin allerførste bolig som voksen. 

  • Økonomi
    Start med at skabe et overblik over din nuværende økonomi, og find ud af, hvor meget du reelt har til at lægge i husleje hver måned. Du skal også regne med andre udgifter ved at flytte hjemmefra såsom depositum, og forudbetalt leje, afgifter hver måned (varme, vand, el, internet), køb af nye møbler, køkkengrej og hvad man ellers kunne tænke sig.

  • Budget i Excel
    Du kan eventuelt lave et budget i Excel. Det skaber et godt overblik over dit budget. Du kan indsætte alt din indkomst, alle udgifter og derefter få beregnet differencen, som er det, du har til mad og andre fornøjelser, når alle faste udgifter er betalt.

    Bonus tip: Hvis det muligt, kan du lave en opsparingskonto, som du kan oprette i din bank. Du kan starte med et mindre beløb på eksempelvis 100 kr. om måneden, som du sætter til side.‎
    ㅤㅤ
  • SU
    Du skal selvfølgelig også have søgt SU, hvis du er studerende. Hvis du ikke allerede har søgt SU, kan du tidligst søge, når du har modtaget en besked om optagelse. Det gør du på su.dk. Husk også at medregne det i dit budget!

  • Boligstøtte
    Husk at søge om boligstøtte. Beløbet er langt mindre end SU, men kan hjælpe dig endnu mere med betaling af husleje osv. Der findes diverse regler, hvis du ønsker at søge om det. Læs her om du kan få boligstøtte og hvordan du søger.

2. Meld flytning og alt det andet formelle

Når dagen endelig kommer, hvor du har fået din nye bolig, og skal til at flytte dine ting fra mor og far, er der en række andre formelle ting du skal være opmærksom på.

  • Folkeregistret
    For det første skal du huske at melde flytning til folkeregistret, via borger.dk – og senest fem dage efter du er flyttet ind i din nye lejlighed eller delebolig.
  • Ny læge og tandlæge
    Vælg en ny læge og tandlæge – husk at det er gratis at vælge ny læge når man flytter. Dette skal også ske gennem borger.dk.
  • PostNord
    Du skal også huske at melde flytning til PostNord, og hvis du har nogle faste abonnementer som for eksempelvis kontaktlinser, skal du selvfølgelig også melde din flytning til dem.
  • Varme og el
    Hvis du flytter ind i din egen lejlighed, skal du også aflæse målerne i dit nye hjem, og tilmelde dig varme og el. 

3. Få styr på forsikringer

Da du boede hjemme, tænkte du måske aldrig på forsikringer. Mor og far betalte, og det var ikke noget du skulle bekymre dig om. Nu da du står på egne ben, er det dog noget der er nødvendigt at få styr på.

  • Indboforsikring
    En indboforsikring er et godt sted at starte, så alle dine ejendele i dit hjem er forsikrede, hvis der skulle ske noget.
  • Få rabat som studerende
    Som studerende er det selvfølgelig også muligt at få rabat, særligt hvis du er medlem af en fagforening, plus du kan få mange andre økonomiske fordele.
  • Ulykke- og ansvarsforsikring
    Noget andet du også bør kigge på er ulykkes- og ansvarsforsikring, så du kan få erstatning, hvis der skulle ske dig noget. Læs her, hvilke forsikringer du skal have i din lejebolig.

4. Planlæg dine madindkøb nøje som udeboende

De fleste tænker på spaghetti med ketchup, når de tænker på mad – især som studerende, når de flytter hjemmefra. Det behøver dog slet ikke være så kedeligt.

  • Månedligt madbudget
    Med lidt god planlægning kan du få pengene til at række langt. Om du så end er veganer, spiser glutenfrit eller er absolut altædende, kan det at planlægge et månedligt madbudget, lette rigtig meget i din økonomi generelt.

  • Planlæg ugens indkøb
    Igen er planlægning din ven, sæt dig ned en gang om ugen og planlæg dine indkøb for hele ugen. Kan du måske lave en stor portion middag en aften, som holder til andre dage også? Du kan også købe frostvarer, som holder længe i fryseren, eller fryse nogle mindre portioner madretter ned, som du selv har lavet, så de altid lige kan findes frem.

  • Lav en indkøbsliste
    Inden du tager ud og handler, er det en god idé at lave en liste med de ting du skal have. Det hjælper dig med ikke at komme på afveje, og købe hvad du lige får lyst til, når du står nede i supermarkedet – det gælder bare om at holde sig til listen!

  • Basis must-have i køleskabet
    Det er også en god ide altid at have basisting i køleskabet, så du altid hurtigt kan lave en rugbrødsmad, hvis du ikke lige orker at lave mad.

  • Madpakke i skole
    Spar penge ved at tage din egen madpakke med i skole, samt din egen kaffe eller the i en termokande. Så slipper du for dyre kaffer eller the på farten, og har alting lige ved hånden.

5. Gør plads til at være spontan og have det sjovt

Alt dette med økonomi, lektier, planlægning, forsikringer osv. kan lyde lidt kedeligt, men det gode ved at få styr på det praktiske i din hverdag, er at du kan tillade dig selv et frirum og have det sjovt.

Find ud af, hvad du elsker at lave, og hvad der giver dig overskud i hverdagen. Det kan være sport, en hobby, en tur til en anden by en weekend, en tur i fredagsbaren med dine medstuderende eller noget helt andet. For at det hele ikke går op i leverpostejsmadder, kan disse frirum i hverdagen være et særdeles kærkomne.

6. Skab et netværk så du ikke føler dig alene

Noget af det vigtigste for trivsel generelt, er at du har nogle solide relationer til andre mennesker. Det kan hjælpe dig, når du er helt nede i kulkælderen, og også få dig til at stråle endnu mere, når du er ovenpå. Hvis du studerer, så husk på, at dine medstuderende er i præcis samme båd som dig. Så hjælp hinanden godt fra start.

Det kan også være du har en hobby, såsom at træne fitness, spille fodbold, gå til dans eller hvad det nu kan være – så find nogle at dyrke disse hobbyer med, så du kommer godt fra start. Men husk, at hvis alting sejler en dag, er der bestemt heller ingen skam i at ringe hjem til mor og far, og få noget støtte.

Vi håber disse tips til at flytte hjemmefra har skabt mere tryghed, når du flytter fra reden. Har du ikke fundet din studiebolig endnu? Vi har en masse studieboliger til leje, som du kan slå dig løs med.

TIP: Opret en BoligAgent – så kan du altid være opdateret, når der kommer nye boligmatch, som lever op til lige præcis dine ønsker og behov.

Hvad er en god ting at starte med, når jeg skal flytte hjemmefra?

Hav styr på din nuværende økonomi. Sørg for at få skabt et godt overblik over indkomst og udgifter – det giver et godt billede af, hvor mange penge du har til gode, når alle faste omkostninger er betalt. Husk at søge SU og boligstøtte, det hjælper en del på huslejen!

Hvilke forsikringer skal jeg have, når jeg flytter ud?

Det er en god idé at have indboforsikring. Udover dette vil det også være en god idé at se på ulykke- og ansvarsforsikring. Husk at du som studerende kan få rabat – specielt når du er medlem af en fagforening.

Hvordan spare jeg penge, når jeg flytter hjemmefra?

Faste udgifter kan du ikke justere på (husleje+internet osv.). Men du kan planlægge dine indkøb, og derefter lave en indkøbsliste. Sørg for at holde dig til listen, når du handler. De små fristelser, som ikke lige står på indkøbslisten, kan hurtigt løbe op i budgettet. Tag madpakke med i skolen, så spare du mange penge.

Har jeg råd til at have det sjovt, når jeg flytter hjemmefra?

Hvis du laver et budget over din økonomi med indkomst og udgifter, kan det hjælpe dig med at se, hvor mange penge du har til sjov og spas – det vil der altid være!