6 tips til dig, der skal flytte hjemmefra

tips til dig der flytter

At flytte hjemmefra er en rigtig stor ting for de fleste. De trygge rammer hos mor og far som man har været vant til hele livet, bliver skiftet ud for studiestart i en ny by, ny bolig og et helt nyt netværk. Man skal meget hurtigt omstille sig og lære at stå på egne ben, og rigtig mange spørgsmål melder sig: Hvor skal man bo, hvad skal man leve af, hvordan klarer man det huslige samt lektier og et socialt liv?

At flytte hjemmefra er en milepæl i de flestes liv, dog kan det også skabe lidt kaos i livet. Med vores guide kan du dog skabe dig et overblik over de vigtigste ting, så du er sikker på at komme rigtig godt fra start i dine første spæde år som selvstændig voksen.

bog til planlægning

1. Planlæg at flytte hjemmefra i god tid

Ved enhver flytning er der mange ting man skal have styr på. Specielt når man skal flytte hjemmefra, fra sit barndomsværelse til sin allerførste bolig som voksen. Noget du kan starte med, er at skabe et overblik over din økonomi, og finde ud af hvor meget du reelt har til at lægge i husleje hver måned. Du skal selvfølgelig også have søgt SU, hvis du er studerende. Du kan eventuelt lave et budget i Excel, og beregne hvor meget der kommer til at gå ind på din konto hver måned, og hvad du har råd til i udgifter. Du skal også regne med andre udgifter ved at flytte hjemmefra såsom depositum, og forudbetalt leje, afgifter hver måned (varme, vand, el, internet), køb af nye møbler, køkkengrej og hvad man ellers kunne tænke sig. Når du planlægger i god tid, har du også mere tid til at finde den bolig der passer til dit budget, og bo der hvor du gerne vil bo.

lejlighed

2. Meld flytning og alt det andet formelle

Når dagen endelig kommer hvor du har fået din nye bolig, og skal til at flytte dine ting fra mor og far, er der en række andre formelle ting du skal være opmærksom på. For det første skal du huske at melde flytning til folkeregistret, via borger.dk – og senest fem dage efter du er flyttet ind i din nye lejlighed eller delebolig. Vælg en ny læge og tandlæge – husk at det er gratis at vælge ny læge når man flytter. Du skal også huske at melde flytning til PostNord, og hvis du har nogle faste abonnementer som for eksempelvis kontaktlinser, skal du selvfølgelig også melde din flytning til dem. Hvis du flytter ind i din egen lejlighed, skal du også aflæse målerne i dit nye hjem, og tilmelde dig varme og el.

3. Få styr på forsikringer

Da du boede hjemme, tænkte du måske aldrig på forsikringer. Mor og far betalte, og det var ikke noget du skulle bekymre dig om. Nu da du står på egne ben, er det dog noget der er nødvendigt at få styr på. En indboforsikring er et godt sted at starte, så alle dine ejendele i dit hjem er forsikrede, hvis der skulle ske noget. Som studerende er det selvfølgelig også muligt at få rabat, særligt hvis du er medlem af en fagforening, plus du kan få mange andre økonomiske fordele. Noget andet du også bør kigge på er ulykkes- og ansvarsforsikring, så du kan få erstatning hvis der skulle ske dig noget. Læs her, hvilke forsinkringer du skal have i din lejebolig.

4. Planlæg dine madindkøb nøje som udeboende

De fleste tænker på spaghetti med ketchup når de tænker på mad, og især som studerende. Det behøver dog slet ikke være så kedeligt. Med lidt god planlægning kan du få pengene til at række langt. Om du så end er veganer, spiser glutenfrit eller er absolut altædende, kan det at planlægge et månedligt madbudget, lette rigtig meget i din økonomi generelt. Igen er planlægning din ven, sæt dig ned en gang om ugen og planlæg dine indkøb for hele ugen. Kan du måske lave stor en stor portion middag en aften, som holder til andre dage også? Du kan også købe frostvarer, som holder længe i fryseren, eller fryse nogle mindre portioner ned, så de altid lige kan findes frem. Det er også en god ide altid at have basisting i køleskabet, så du altid hurtigt kan lave en rugbrødsmad, hvis du ikke lige orker at lave mad. Spar penge ved at tage din egen madpakke med i skole, samt din egen kaffe eller the i en termokande. Så slipper du for dyre kaffer eller the på farten, og har alting lige ved hånden.

grøntsager i kurv

5. Gør plads til at være spontan og have det sjovt

Alt dette med økonomi, lektier, planlægning, forsikringer etc. kan lyde lidt kedeligt, men det gode ved at få styr på det praktiske i din hverdag, er at du kan tillade dig selv et frirum og have det sjovt. Find ud af hvad du elsker at lave, og hvad der giver dig overskud i hverdagen. Det kan være sport, en hobby, en tur til en anden by en weekend, en tur i fredagsbaren med dine medstuderende eller noget helt andet. For at det hele ikke går op i leverpostejs-madder, kan disse frirum i hverdagen være et særdeles kærkomne.

6. Skab et netværk så du ikke føler dig alene

Noget af det vigtigste for trivsel generelt, er at du har nogle solide relationer til andre mennesker. Det kan hjælpe dig når du er helt nede i kulkælderen, og også få dig til at stråle endnu mere, når du er ovenpå. Hvis du studerer, så husk på, at dine medstuderende er i præcis samme båd som dig. Så hjælp hinanden godt fra start. Det kan også være du har en hobby, såsom at træne fitness, spille fodbold, gå til dans eller hvad det nu kan være – så find nogle at dyrke disse hobbyer med så du kommer godt fra start. Men husk at hvis alting sejler en dag, er der bestemt heller ingen skam i at ringe hjem til mor og far, og få noget støtte.

Har du ikke fundet din lejebolig endnu? Så opret en gratis boligagent, og få boliger der passer lige præcis til dine behov tilsendt, så snart de bliver annonceret.