Hvad er indflytningspris?

kvinde med flyttekasse

At skrive under på sin første lejekontrakt eller sætte de første flyttekasser i en tom, nymalet lejlighed, er blandt de fedeste følelser. Men hvis du ikke sikrer dig at indflytningen er til at betale, så kan det hurtigt blive vendt til en sur start på livet som udeboende. For en lejebolig giver desværre ikke kun udgifter til husleje.

4 ting du skal vide om indflytningsprisen

En lejeboligs indflytningspris er summen af første måneds husleje, depositum og forudbetalt leje. Så selvom du synes, at den månedlige husleje er til at betale, så er det vigtigt at overveje, om du også har råd til de øvrige udgifter.

1. De fleste udlejere kræver depositum

Du kommer sikkert ikke uden om at skulle betale depositum – og jo højere huslejen er, jo højere er depositum også. Depositum er udlejers garanti for, at udgifter til istandsættelse ved fraflytning kan betales, og overskydende beløb tilbagebetales til lejer efter istandsættelserne har fundet sted.

Det depositum, som udlejer kræver, må højest udgøre et beløb svarende til tre måneders husleje eksklusive forbrug.

2. Forudbetalt leje gælder for de sidste måneder

Lejer kan kræve op til tre måneders forudbetalt husleje. Det er udlejers sikring for, at der bliver betalt husleje, selvom lejer har opsagt lejemålet. Beløbet tilbagebetales ikke, men betyder, at lejer i slutningen af lejeperioden ikke skal betale husleje i det antal måneder, udlejer har opkrævet forudbetalt.

3. Find pengene

Måske er du så heldig og fornuftig at have sparet alle pengene til indflytningen op. Men er du nærmere typen, der tømmer opsparingen og rejser jorden rundt, så er der også hjælp at hente. Det bedste råd er at undgå at låne hele beløbet i banken, for renterne kan nemlig blive en byrde i mange år fremad. Du kan eksempelvis nedbringe et banklån ved at låne små beløb fra familie eller venner, og hvis du er studerende, er SU-lån en rigtig billig løsning.

4. Stor chance for at få depositum retur

Tidligere har nogle udlejere brugt depositum til at nyistandsætte lejeboligen ved fraflytning. Sådan er det ikke længere for de lejere, der skriver under på lejekontrakten efter d. 1. juli i år. Da trådte den nye lejelov nemlig i kraft, og det betyder, at udlejer ikke længere må kræve, at boligen afleveres nyistandsat. Udlejer trækker nu kun penge fra depositum, hvis der skal laves nødvendig vedligeholdelse, eller hvis lejer har misvedligeholdt lejeboligen.