Regler for udlejning af hus

Udlejning af hus

Vil du udleje et hus, som du enten ejer eller lejer? Så kan vi hjælpe dig gennem hele processen, så det bliver så let som muligt. Hvis du allerede har styr på det hele, så er næste step blot at oprette en boligannonce helt gratis her:

Udlejning af hus som privat eller professionel

Hos BoligPortal kan du nemt og bekvemt finde seriøse lejere til dit hus, uanset om du ønsker at udleje hele eller dele af dit hus. Vi har flere tusinde unikke besøgende hver måned, hvorfor vi er Danmarks største markedsplads for lejeboliger. Det bedste af det hele er, at det er helt gratis for dig at oprette en boligannonce til dit hus hos BoligPortal, og med vores tilpassede søgekriterier kan du hurtigt komme i kontakt med lige netop den type lejer, som du søger.

Det er også muligt at leje dit hus ud i en tidsbegrænset periode, hvis du kun ønsker at udleje huset midlertidigt. Ligesom du også sagtens blot kan udleje et værelse, og selv blive boende i huset.

Råd og regler om udlejning af hus

Vi har samlet de vigtigste råd og regler om udlejning af hus, som vi anbefaler, at du læser, inden du går i gang med udlejningen af dit hus. BoligPortal har mere end 20 års erfaring med udlejning af boliger, og det er vores fornemmeste opgave at sørge for, at udlejningen af dit hus eller dine huse foregår sikkert og trygt.

Hvordan udlejer du et hus?

Hos BoligPortal kan du udleje et eller flere huse helt gratis. Alt du skal gøre er at oprette en boligannonce, som skal indeholde en række kriterier. Du skal for eksempel angive adresse, boligtype samt oplysninger om omkostningerne ved at flytte ind i lejemålet herunder husleje, aconto, depositum og forudbetalt leje. 

Herudover skal du angive en indflytningsdato samt en beskrivelse og et eller flere billede af det hus, som du ønsker at udleje. Beskrivelsen skal fungere som en forventningsafstemning mellem dig og lejer, så du finder den lejer, der passer bedst ind i dit lejemål.

Hvordan finder du den rette lejer til dit hus?

Hos BoligPortal har vi seriøse lejere, som vi løbende opfordrer til at lave grundige beskrivelser af hvem de er, og hvad de søger. På den måde kan du let danne dig et indtryk af lejer, så du som privat udlejer vælger den rigtige til at flytte ind i dit hus.

Det er selvfølgelig også vigtigt, at du skriver lidt om, hvad du ønsker af en lejer, så du bliver kontaktet af de rigtige. Det øger dine chancer for hurtigt at finde den rigtige lejer til huset, hvis du skriver en god lejeboligannonce.

Skal du lave en lejekontrakt, når du vil udleje et hus?

Du bør uden tvivl lave en lejekontrakt til dit hus. Selvom lejeforholdet er gyldigt uden en lejekontrakt, så er lejekontrakten med til at sikre, at de særlige rettigheder, der er aftalt, kan håndhæves. 

BoligPortal har udviklet en brugervenligt digital lejekontrakt, hvor du nemt, sikkert og gratis kan udfylde din lejekontrakt, så den lever op til alle krav. Vi hjælper dig blandt andet ved at tilføje automatiske § 11 formuleringer i takt med, at du udfylder informationer om lejeforholdet i vores kontraktbygger. 

Hvordan fastsætter du huslejen på huset?

Huslejen for et hus skal fastsættes efter det lejedes værdi. Det betyder, at lejen skal fastsættes efter tilsvarende lejligheder med samme beliggenhed, art, størrelse og kvalitet i det område, hvor ejendommen ligger. 

Du har som udlejer mulighed for at få Huslejenævnets forhåndsgodkendelse af huslejen, hvilket koster 525 kr. (2021). På den måde undgår du at stå med et stort tilbagebetalingskrav fra lejer samt et gebyr til Huslejenvævnet på 6.000 kr. for en tabt sag, fordi du ikke har fastsat huslejen korrekt.

Ved fastsættelse af husleje skal du huske også at indregne forbrug af vand, varme og el, også kaldt aconto.

Bør du opkræve depositum og forudbetalt leje for dit hus?

Depositum og forudbetalt leje er en sikkerhed for dig, hvis lejer pludselig vil fraflytte huset. Forudbetalt leje hjælper dig i tilfælde af, at lejer ikke betaler den månedlige husleje, hvilket gør at du kan trække beløbet fra den forudbetalte husleje. Depositum kan derudover hjælpe med at dække eventuelle udgifter til istandsættelse.

Vil du leje dit hus ud i en tidsbegrænset periode?

Det er vigtigt, at du gør dig overvejelser om hvorvidt, der er tale om et tidsbegrænset lejemål eller ej. I sidste ende kan dette blive afgørende for dine rettigheder i forhold til opsigelse af lejer.

Skal du betale skat, når du udlejer et hus?

Du skal betale skat af de lejeindtægter du har, når du udlejer et hus. Hvis det drejer sig om en periode på under 12 måneder, skal du læse om skat af lejeindtægt ved delvis udlejning her, hvor du skal tage stilling til, om du vil vælge bundfradrag eller regnskabsmæssigt fradrag.

Hvis der er tale om helårsudlejning, skal du derimod læse om skatteregler efter personskatteloven, virksomhedsordningen eller kapitalaskastordningen her.

Kan du udleje et hus under salg?

Du kan godt udleje dit hus under salg, men det er vigtigt, at du laver en tidsbegrænset lejekontrakt, da køber vil overtage den gældende lejeaftale.

Hvis du lejer dit hus ud i en tidsbegrænset periode, så vil lejeren blot skulle flytte ud, når lejeperioden slutter. Men hvis du derimod lejer dit hus ud tidsubegrænset, så vil den nye køber kunne opsige lejer med 1 års opsigelsesperiode.

Vi håber, at du er blevet klogere på alt inden for udlejning af hus, og at du nu er klar til at oprette en boligannonce på BoligPortal.