Når ensomheden banker på døren: Ensomhed i en ny by

Ensom i en ny by

De fleste mennesker glæder sig længselsfuldt til at flytte til en ny by. For mange er flytning forbundet med spænding, forventninger og ikke mindst muligheden for at starte et nyt kapitel i sit liv.  Der er også mange der oplever det modsatte. 

At flytte til en ny by, kan nemlig også betyde ensomhed. En undersøgelse lavet af DR viser at vi i stigende grad har en tendens til at føle os ensomme. Få gode råd til hvordan du kan takle ensomheden, når du flytter til en ny by.

Fokus på ensomhed med psykolog Trine Storch

For at skabe opmærksomhed på denne problematik, har vi i samarbejde med psykolog Trine Storch sat fokus på ensomhed – og ikke mindst, hvad man kan gøre, hvis man føler sig ensom.

Trine Storch har specialiseret sig inden for familie-og parterapi, men tilbyder også samtaler med voksne og unge, der oplever problematikker i forbindelse med vigtige relationer. Derudover fokuserer hun på emner såsom; stress, tristhed, og depressive symptomer.

Psykolog Trine Storch
 Psykolog, Trine Storch.

Hvad er følelsen af ensomhed?

Vi har spurgt Trine Storch, om hun kunne sætte nogle ord på, hvad det vil betyde at føle sig ensom. I følge hende, er ensomhed: ”Det en følelse, mere end det er en fysisk tilstand. Og ligesom alle andre følelser, så er det noget der kan komme og gå”.

Hun fortsætter med at fortælle, at nogle måske har en tendens til at tænke, at de føler sig ensomme hele tiden, ”Så det er noget af en opgave at øve sig i at mærke efter, når følelsen netop kommer og går. En anden øvelse er desuden også at acceptere at følelsen af ensomhed vil være tilstede somme tider, men det er ikke en farlig følelse. Det er blot en del af livet at vi kan føle det”.

Er ensomhed en tabu?

Trine pointerer altså, at ensomhed ikke bør være et tabu, da det er en følelse, der eksisterer på samme niveau, som alle de andre følelser vi gennemgår. Det betyder dog ikke, at følelsen ikke er forbundet med smerte, eller ikke skal tages seriøst – Men blot at det er et skridt på vejen, at minde sig selv om dette. Dette gør sig derfor også gældende, hvis du oplever ensomhedsfølelsen i forbindelse med at du flytter til en ny by, og ikke kender nogen.

Tendensen ensomhed

Undersøgelser peger på at flere og flere føler sig ensomme. Men hvordan kan det være? Trine mener at det til dels skyldes at vores samfund er blevet digitaliseret. Alt kan efterhånden foregå igennem en skærm, og det er derfor nemt at føle at man går glip af noget, når man ser og sammenligner sig selv med opslag på de sociale medier. Sociale medier er et emne, der er meget oppe at vende i disse tider og det er derfor ikke overraskende at det også kan fremme ensomhedsfølelsen – og endda forårsage at der er flere, der føler sig ensomme i dagens Danmark.

”Vi behøves nærmest ikke bevæge os udenfor længere. Det er ikke nødvendigt at gå ned at handle, eller at møde op på studiet, fordi alt foregår digitalt. Derfor kan man komme til at isolere sig selv på den måde. Før i tiden blev du ”tvunget” til at hente din egen mad eller ting, men nu kan du få alt leveret. På den måde, behøves man faktisk slet ikke at møde andre mennesker”.

Erkend dine følelser og snak om det

Vores digitaliserede samfund spiller derfor en rolle i tendensen til ensomhed, og Trine mener ligeledes at man bør være opmærksom på dette, hvis man støder på ensomhedsfølelsen.

”Når/hvis man er i en periode, hvor man føler sig ensom, så går det jo også ud over ens selvværd og selvtillid. Så kan man måske tænke ”Jamen, så har jeg slet ikke lyst til at gå ud, jeg tør ikke, jeg har ikke lyst til at se nogle mennesker, fordi de kan stensikker se på mig, hvor dårligt jeg har det”. På den måde kan man faktisk skabe en selvforstærkende følelse af ensomhed, hvis man ikke forlader hjemmets trygge rammer”.

Det er værd at mærke efter sådanne følelser, som kan fremme en isolation fra andre mennesker. Det er derfor vigtigt at erkende sine følelser, og tale om det – Gerne med én, man føler sig tryg ved. Ensomhed kan have nogle konsekvenser med sig, som peger i den negative retning. Det kan påvirke ens eget spejlbillede, og pege i retning af, at der er noget galt med én selv.

Ensom mand kigger ud af vinduet

Målgruppen for ensomhed

I virkeligheden kan ensomhed ramme alle, dog er man mere udsat når man står over for nye udfordringer, som at flytte til en ny by hvor man ikke kender nogen. Der kan være mange grunde til at man vælger at flytte – Én af dem kan være på grund af studiestart.

Her fortæller Trine at hun oplever at især unge mennesker kan få følelsen af ensomhed, hvis de ikke har et netværk i den by de flytter til. Nogle af de tanker der kan ramme studerende, er blandt andet ”Er der overhovedet plads til mig? Er det dét rigtige studie, jeg har valgt? Hvad skal jeg gøre, når jeg ikke kender et øje?” og igen understreger hun, at dette er ganske normalt. Noget, der kan mindske usikkerheden, give mere ro og nedsætte chancen for ensomhedsfølelsen, er at finde en roommate.

”Jeg tror at det giver noget tryghed at finde en roommate. Først og fremmest at vide, at man ikke skal hjem til en tom bolig. Og hvis man derudover er så heldig, at relationen udvikler sig til et venskab, så er det jo rigtig dejligt. Vi har alle brug for at blive set og hørt”.

Ny i en by og ensomhed

Vi spurgte Trine, hvorfor det kan være sværere at finde nye bekendtskaber, når man flytter til en ny by. Her har vi taget udgangspunkt i storbyer, da de fleste flytter på grund af mulighederne i større byer. Hun siger: ”Der er jo helt konkret flere mennesker at vælge imellem. Det kan virke uoverskueligt og skræmmende, da det kan være svært at vide, hvor man skal gå hen eller starte med at tage kontakt. Mulighedshavet i større byer kan være voldsomt, og man kan føle at man forsvinder i mængden. Hvis man kommer fra en by, hvor man kender og hilser på hinanden, så kan det da være voldsomt at komme til en storby – for nogen”.

Hvordan kan man så bedst håndtere at flytte til en ny by – og undgå at blive ensom?

”Jamen, man skal først og fremmest tænke at det er modigt at man har flyttet, og jeg tænker at man bør holde sig for øje, hvorfor man har valgt at flytte. Så man ligesom har et slags fyrtårn, der guider en og minder en om ’hvorfor er det at jeg har valgt at flytte’? Prøv at sejl i den retning som fyrtårnet lyser, selvom der er bølger på turen, så hold kursen og mind dig selv om grunden til at du flyttede”.

Og generelt skal man huske på at tillade sig selv at have de følelser, der dukker op i forbindelse med en flytning. Man kan både opleve at glæde sig, samtidig med at man er ked af at skulle sige farvel til det velkendte. Så blandede følelser kan opstå, hvilket er ganske normalt i denne slags overgangsfaser, men disse overgange kan altså være svære. Så giv plads til følelserne, og husk at lade dit fyrtårn guide dig.

Fyrtårn lyser op i mørke

Medicinen mod ensomhed

Trine udtaler at; ”Den bedste medicin mod ensomhedsfølelsen, er at man får koblet sig på nogle nye bekendtskaber. Så føler man at der er nogle som ser en, som vil en og har lyst til at bruge tid med en – så bliver det meget sværere at føle sig ensom”.

Er der noget man selv kan gøre, for at undgå at føle sig ensom?

”Det handler om at række ud. Det kan selvfølgelig være rigtig svært, hvis man er kommet ind i en negativ spiral med negative tanker om sig selv – men start med at finde ud af hvad der interesserer dig, fordi så bliver det nemmere at koble sig på nogle fællesskaber, hvor man kan mødes om en hobby eller fællesinteresse. Hvis man mødes med ligesindede mennesker, man har noget til fælles med, jamen så er der jo en chance for at man kunne møde nogen, som man kunne svinge godt med. Det er ikke så afgørende hvad det er, det handler mere om at mødes med nogen og tage skridtet – Så start med noget ’ufarligt’, som du selv synes er sjovt”.

Derudover siger Trine også, at når man flytter til en ny by, er det en god chance for at prøve en hobby eller fritidsinteresse, som man altid godt har kunne tænke sig at prøve. Kom afsted! Der er helt sikkert også andre søde mennesker, der også kommer der for at socialisere.

Vigtigst af alt! Hvis du føler dig ensom, så er den ultimative medicin at acceptere, at ensomhed er en følelse, ligesom så mange andre følelser, den kommer og går. Mind dig selv om dette, så det ikke videreudvikler sig til selvbebrejdelse, håbløshed, depression eller tanker om at livet alligevel heller aldrig bliver anderledes.

Og selvfølgelig, prøv at øv dig på at lægge mærke til når ensomhedsfølelsen ikke er der så meget. Hvad laver du, i de øjeblikke du ikke føler dig ensom? Og så prøv at opsøg netop det.

Flyt ind med andre i den nye by

Når du flytter til en ny by, er der fordele ved at flytte ind i et hjem med andre – her kommer en delevenlig lejlighed ind i billedet. Udover de økonomiske fordele ved at bo med andre, er der netop også de sociale fordele, som kan være en stor hjælp til at undgå ensomhed. Man skaber hurtig relationer med nye mennesker, hvilket er rart i en hel ny by.

At dele sit hjem med en eller flere personer gør at man ikke er alene i hjemmet. Der er altid nogle at komme hjem til og snakke om dagens indtryk med. Ensomhed kan opstå i alle byer man flytter til – selv storbyen København, som vrimler med liv og mennesker, kan man føle sig ensom i København.

Sidste tips til at undgå ensomhed, når du flytter til en ny by

Ventilen og Headspace er to organisationer der prøver at bekæmpe ensomhed. De laver arrangementer, samtaler og meget mere, for folk der føler sig ensomme.

Sidst, men ikke mindst, kan apps også være brugbare, til at udvide dit netværk når du flytter til en ny by. Eksempler på disse er bl.a. meet-up, hvor du kan deltage i lokale grupper/events og Hey! VINA, der primært fungerer som veninde-Tinder til piger, der ønsker at finde nye veninder.

Hvad er ensomhed?

Det en følelse, mere end det er en fysisk tilstand. Og ligesom alle andre følelser, så er det noget der kan komme og gå. Man føler sig alene.

Hvordan undgår jeg ensomhed, når jeg flytter til en ny by?

Find ud af hvad du har af interesser, så du dermed kan finde nogle fællesskaber i din nye by,  som deler de samme interesse eller hobby som dig. Flyt ind med andre – roomies kan være en fordel at have. Det skaber nye venskaber, hvilket er meget rart, når man ikke kender nogle i byen.